Skip to Content

Portret Lidwien Suur (Achmea)

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Blijf niet in je eigen bubbel”

Openstaan voor verschillen en over je culturele en sociale grenzen heen kijken. Dat is volgens Achmea-topvrouw Lidwien Suur, die als kind monteur wilde worden bij het vrachtwagenbedrijf van haar vader, essentieel om zowel privé als zakelijk te blijven groeien. In een persoonlijk portret gaat we in op ‘drie soorten Lidwien’; Lidwien bij Achmea, bij het Verbond en persoonlijk.

Lidwien bij Achmea

Het gesprek vindt plaats in het hoofdkantoor van Achmea in Zeist. Voor Suur zijn de locaties van Achmea sowieso goed bereikbaar. De kantoren in Zuid-Holland en Brabant zijn prima te bereiken vanuit haar huis in het Groene Hart, de campus in Apeldoorn is dichtbij haar vakantiehuis in Ermelo. Maar laten we bij het begin beginnen. Hoe is Suur überhaupt de verzekeringen ingerold? “Tijdens mijn studie moest ik een half jaar stage lopen en ik deed dit bij ING en ABN Amro in Amerika. Daarna ben ik als trainee bij ING terechtgekomen waar ik verschillende projecten deed. Eigenlijk ben ik toevallig bij een verzekeraar terechtgekomen want ING was toen zowel bank als verzekeraar. Ik ben binnen de sector gebleven om verschillende redenen. Verzekeren is zowel maatschappelijk als financieel-actuarieel en commercieel interessant. Ook de verschillende distributiekanalen en het omgaan met klanten vind ik boeiend. Vroeger wilde ik trouwens automonteur worden bij het vrachtwagenbedrijf van mijn vader, het verzekeringsvak was dus zeker geen meisjesdroom”, lacht Suur.
Haar ‘uitstapje’ bij de ANWB als CFO opende voor Suur een nieuwe wereld waarin reizen en winkels nieuwe uitdagingen met zich meebrachten. Hoewel ze ANWB een prachtige organisatie vindt met een mooie maatschappelijke rol, blijft de verzekeringsbranche voor haar het leukst.

Big Data

Over naar de tijd van nu: haar rol als RvB-lid bij Achmea. Eén onderwerp waar we in het gesprek niet omheen kunnen is ‘big data’ en alles wat erbij komt kijken. Vanuit Achmea is het volgens Suur ook een ‘big’ onderwerp. “We zijn een hele grote directe verzekeraar; dat betekent dat je veel data hebt en veel digitaliseringsopties. De combinatie van een sterk gedigitaliseerd bedrijf met een sterke maatschappelijke oriëntatie is heel interessant. Zeker nu je vanaf begin dit jaar ziet dat er een nieuwe golfbeweging aankomt, namelijk die van artificial intelligence (ai) en ChatGTP. Dit brengt belangrijke ontwikkelingen met zich mee over twee assen. De eerste is die van veiligheid, privacy en security. Veiligheid van (privé-)data krijgt meer en meer de nadruk. Daarnaast speelt het ethische aspect een steeds grotere rol. Als de rol van IT en AI groter wordt in de bedrijfsprocessen, moet de aandacht voor ethiek nog intenser worden. We hebben hierin een grote rol en die combinatie moet heel stevig zijn. Om ons ethisch bewustzijn te vergroten, bieden we bijvoorbeeld ethische sessies binnen opleidingen en bespreken we ethische dilemma’s zoals ‘wanneer gebruik je betalingsgedrag als criterium bij het wel of niet accepteren van een verzekeringsklant?’. Het gesprek blijven houden hierover is enorm belangrijk. Het levert interessante discussies op en je ziet ook dat mensen met verschillende achtergronden hier anders in staan. Ik zie hierin ook een bredere ontwikkeling; van het tijdperk van efficiency naar een tijdperk waarin de menselijke maat en iedere klant op zich (meer) centraal staan.”

"Als de rol van IT en AI groter wordt in de bedrijfsprocessen, moet de aandacht voor ethiek nog intenser worden"

‘Kom uit die bubbel’

Afgelopen zomer deed Suur mee aan ‘Baas van Morgen’. Ze ging hiervoor op stap met basisscholieren met een andere culturele achtergrond; ze ervoer het als een verrijking. “Het was voor het eerst dat ik aan dit initiatief meedeed. JINC organiseert verschillende activiteiten om gelijkheid in de samenleving te bevorderen. Ik ontmoette twee meiden met Marokkaanse roots uit de Utrechtse wijk Overvecht. Voor mij bekend terrein want ik heb zelf op een middelbare school in dezelfde stad gezeten. Het was heel interessant om te zien hoe de twee toch wel verlegen meisjes gedurende de dag opbloeiden. Ook was het waardevol om hen te laten zien wat je als vrouw kunt bereiken. Ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde mogelijkheden krijgt.”

Een terugkerend onderwerp tijdens ons gesprek is de eigen ‘bubbel’ en hoe belangrijk het is om hier uit te komen. “Onze purpose is duurzaam samenleven en dat is ook divers samenleven. Ik vind dit een structureel aspect en essentieel om ervoor te zorgen dat je polarisatie tegengaat. Vaak zie je dat als mensen met elkaar in gesprek gaan, de onderlinge wrijving weg is. Het is daarnaast ook interessant om verschillende mensen te ontmoeten. Toen ik ging werken had ik dan ook meer aan de sociale ervaring die ik op mijn multiculturele middelbare school opdeed, dan tijdens mijn ‘relatief witte’ universitaire tijd in Maastricht.”

"Vaak zie je dat als mensen met elkaar in gesprek gaan, de onderlinge wrijving weg is"

‘Duurzame technologie is complex om te verzekeren’

Duurzaamheid staat centraal in de Achmea-strategie. Suur geeft aan dat de verzekeraar inzet op twee belangrijke aspecten. “Allereerst is dat het voorkomen en vertragen van klimaatverandering. Zowel binnen de organisatie en de keten als bij klanten. Daarnaast is klimaatadaptatie (waaronder duurzaam schadeherstel) een belangrijke pijler. Zo plaatsen we nu bijvoorbeeld gehard glas in kassen na hagelschade. Dit is duurder, maar wel beter bestand tegen de volgende hagelbui. Ook interessant is, is dat veel goede, duurzame ontwikkelingen op korte termijn schadelastverhogend werken. Zo is er bijvoorbeeld veel glasschade als zonnepanelen in brand vliegen en als een Tesla een stevige aanrijding krijgt, is deze vaker direct total-loss doordat de accu te veel beschadigd is. We staan echter aan het begin van deze technologieën en op dit moment zijn ze nog erg uitdagend om te verzekeren. Voor ons een zeer interessante tijd.”

We sluiten het Achmea-hoofdstuk af door stil te staan bij het merk zelf en zijn multilabelstrategie. “Ik vind dat de verschillende merken veel voordelen met zich meebrengen. Zo kun je goed specificeren welke klantgroepen je wilt benaderen en welke distributiekanalen je inzet. Het nadeel is wellicht dat je werkgeversmerk (Achmea) wat onbekender is en wat minder prominent bij mensen op het netvlies staat.
De toekomst zie ik positief in. We zijn een fusieorganisatie met een hele lange historie met een groeistrategie die bestaat uit natuurlijke groei en overnames. Verdere ontwikkeling in data, digitalisering, distributiekanalen en het uitstekend bedienen van klanten zorgt ervoor dat we zeker verder gaan groeien.”

Profiel Lidwien Suur

Lidwien Suur is inmiddels vier jaar lid van de Raad van Bestuur van Achmea en onlangs voor vier jaar herbenoemd. Daarnaast is ze voorzitter van het Sectorbestuur Schade van het Verbond van Verzekeraars. Suur studeerde internationale bedrijfskunde aan de Universiteit van Maastricht.

Voor dat ze bij Achmea kwam, werkte ze (van 2012 tot 2019) bij de ANWB als algemeen directeur van Unigarant en als CFO van ANWB. Daarvoor bekleedde ze diverse functies bij NN en ING.
Suur woont in het Groene Hart en heeft tweelingzoons van vijftien.

Lidwien bij het Verbond

Energie bij het Sectorbestuur Schade is aanstekelijk

Suur is voorzitter van het Sectorbestuur Schade van het Verbond van Verzekeraars. Ze roemt de goede samenwerking waar veel energie in zit en het feit dat het sectorbestuur veel voor elkaar krijgt: denk aan een uitverkochte Schademiddag afgelopen juni met 250 leden over duurzaamheid en de uitrol van de DSA (Directe Schade Afhandeling bij WA-schades).
Wat is het volgende dat ‘het schadeteam’ voor elkaar wil krijgen? “We hebben veel dossiers lopen waar we mee bezig zijn zoals het verzekerbaar maken van overstromingen door primaire waterkeringen in samenwerking met de overheid en herverzekeraars en het vereenvoudigen van de afhandeling van letselschades. Voor de toekomst verwacht ik dat de verschillende onderwerpen rond ESG en klimaat meer tijd en aandacht van ons zullen gaan vragen in de sector, Ook de bijbehorende regelgeving staat bij ons de komende jaren centraal.”

De Achmea-topvrouw straalt als ze vertelt over het sectorbestuur en de verschillende platformen. “De energie binnen het team is aanstekelijk. Iedereen vervult een Verbondsfunctie naast het werk bij de eigen maatschappij en als je dan met elkaar zaken voor elkaar krijgt, is dat erg leuk. Vanaf 1 juli 2024 gaan we bijvoorbeeld schadevrije jaren onderling uitwisselen via blockchaintechnologie. Ik hoorde laatst dat ze in Duitsland elkaar nog brieven sturen met deze informatie; dan moeten we toch trots zijn op wat we met elkaar in Nederland bereikt hebben. Het is waardevol om een bijdrage te leveren bij het Verbond; je bent bezig met relevante onderwerpen en echte oplossingen. Het is geen ingeslapen brancheorganisatie. Daarnaast is het ook heel goed voor je netwerk. Kortom; ik zou iedereen adviseren om te onderzoeken of ze kunnen bijdragen aan het werk van het Verbond.”

Zelfregulering en actieve provisietransparantie

Op het gebied van zelfregulering zouden verzekeraars onderling volgens haar nog intensiever met elkaar moeten samenwerken. “Onlangs verscheen er een rapport van KPMG over de schademarkt en daarin lees je dat een groeiend deel van de schademarkt wordt verzekerd door buitenlandse partijen. Er is veel zelfregulering in Nederland en dat gaat goed zolang deze partijen ook lid worden van het Verbond. Maar wat als dat niet zo is? Je kunt met een vergunning uit ieder Europees land Nederlandse risico’s verzekeren; ik vind het interessant om te kijken hoe het gaat met zelfregulering bij deze partijen. Het is van belang dat we hierover in gesprek blijven: binnen het Verbond en ook met de toezichthouders.
Een andere ontwikkeling die eraan komt is actieve provisietransparantie, al weten we vanuit het politieke proces nog steeds niet hoe het er exact uit gaat zien. We zullen in de keten met onder andere Adfiz en NVGA samenwerken om ook deze wetgeving goed te gaan implementeren.”

"Je kunt met een vergunning uit ieder Europees land Nederlandse risico’s verzekeren; ik vind het interessant om te kijken hoe het gaat met zelfregulering bij deze partijen"

Lidwien persoonlijk

Bij het laatste deel van ons gesprek spreken we over zaken die Suur in haar privéleven gelukkig maken. Zo is daar de grote liefde voor auto’s die ze als dochter van een directeur van een vrachtwagendealer al jong meekreeg. Suur werd dan ook koerier in haar studententijd in Maastricht en houdt ook van rally rijden, klassiekers en autosport. Zelf had ze een oude MGB-GT waarmee ze mooi getoerd heeft door Schotland. “Het was erg leuk om met een Engels autotootje door de bochten te gaan. Schotland is sowieso een van mijn favoriete vakantielanden.” Het ‘Nederlandse’ weer in Schotland bevalt haar goed, want ze noemt zichzelf een ‘ANWB’er in hart-en-nieren’ die houdt van de natuur en liever op de mountainbike over de Veluwe fietst dan in de warmte aan het strand ligt.

‘Influencer’ Lidwien deelt haar liefde voor boeken

Suur leest veel en deelt af en toe haar favoriete boeken via Instagram. “Ik lees breed; alles van moderne literatuur tot veel boeken over geschiedenis. Zowel historische romans als non-fictie. Ik vind echt dat je van geschiedenis veel leert over vandaag en morgen; het helpt om je geest open te zetten en creatiever na te denken. Het is enorm verrijkend; er gaan nieuwe werelden voor je open.” Het laatste boek dat ze gelezen heeft dat veel indruk heeft gemaakt is De Ware Vrijheid, een biografie over de gebroeders De Witt van Luc Panhuysen. “Er vallen in dit boek zoveel zaken in elkaar en je leest over thema’s als tolerantie en de politieke en sociale ontwikkeling van Nederland in een zeer bepalende periode van onze geschiedenis. In die zin is het ook echt een boek van vandaag.”

Sociaal verduurzamen

We eindigen met het thema dat Suur nauw aan het hart ligt: het uit je eigen bubbel komen. Suur groeide namelijk op in regio Utrecht en ging in de wijk Kanaleneiland naar school. “Kanaleneiland is een zeer diverse wijk, ook toen al met problemen. De mix tussen achtergronden, bevolkingsgroepen en hoe we met elkaar omgaan vind ik boeiend.”
‘Divers samenleven’ is iets wat de Achmea-topvrouw erg belangrijk vindt. “Het is essentieel om contact te hebben met alle lagen van de bevolking. Daar hoor je de echte verhalen en vind ik ook vrij makkelijk connectie. We moeten voorkomen dat we allemaal steeds meer in de eigen bubbel zitten. Contact onderhouden en gevoel houden met elkaar is van wezenlijk belang. Daarmee kunnen we (verdere) polarisatie voorkomen, want dat is niet goed voor een maatschappij. Het blijft ongelooflijk belangrijk om dwarsverbanden te leggen tussen opleidingen, bedrijfsleven en overheid. Neem nou duurzaam schadeherstel. Als je verduurzamen combineert met het sociale aspect, krijg je interessante combinaties. Zo krijg je als je een huis hebt met een A-label een goedkopere hypotheek en als je een elektrische auto hebt betaal je minder aan verzekering. Dit betekent dat mensen die zulke huizen en auto’s kunnen betalen, minder geld kwijt zijn. De loodgieter op de hoek die nog in een oudere bedrijfsbus rijdt, betaalt dan meer. Daar moeten we oog voor hebben. Het is belangrijk om iedereen mee te nemen. Zowel in dit voorbeeld van verduurzaming, als in andere situaties.”

(Tekst: Christel Dieleman, foto's: Ivar Pel)


Was dit nuttig?