Skip to Content

College Duiding actuele Kifid-uitspraken verzekeringssector

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) behandelt jaarlijks duizenden klachten. Zo zijn er in 2021 meer dan 3.000 klachten behandeld en ruim 1.100 uitspraken gedaan, blijkt uit hun jaarverslag. Een derde van de uitspraken heeft betrekking op schade- (21%) en levensverzekeraars (11%). Om verzekeringsprofessionals te helpen met duiding bij de meest belangrijke en actuele uitspraken, organiseren het Verbond en Hart advocaten het college ‘Duiding actuele Kifid-uitspraken verzekeringssector’.

Inhoud college

In dit college bespreken Frank ’t Hart en Christian Wulf (Hart advocaten) de 4 tot 6 belangrijkste Kifid-uitspraken in 2022 die relevant zijn voor verzekeraars. Deze uitspraken kunnen opmerkelijk zijn, een brede reikwijdte kennen of om een andere reden een toelichting nodig hebben. Per uitspraak geven zij een korte weergave van de klacht en de beoordeling door de Kifid-geschillencommissie. Vervolgens krijg je praktijkgerichte do’s en don’ts om de impact op beleid en processen te bepalen. Uiteraard is er ruimte voor vragen.

Doelstelling

Door het volgen van dit college:

 • Ben je op de hoogte van de meest belangrijke Kifid uitspraken relevant voor de verzekeringsbranche;
 • Heb je een beter begrip van hoe je deze Kifid uitspraken moet duiden voor je werk.

Doelgroep

Deelname is relevant voor onder andere klachtenfunctionarissen, juristen zoals legal counsels en advocaten in dienstbetrekking, compliance officers en managers die werkzaam zijn in de verzekeringssector. Werk jij in het intermediair of heb jij een andere functie waarin je direct klantcontact hebt en/of te maken hebt met Kifid-uitspraken? Ook dan ben je van harte welkom.

Docenten

Dr. mr. Frank M.A. ’t Hart is oprichter en compagnon van Hart advocaten. ’t Hart heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, is in 1992 als advocaat begonnen en heeft zich gespecialiseerd in het financieel recht. In de periode 1999-2007 was hij general counsel bij SNS REAAL. Tot aan de beursgang was hij tevens verantwoordelijk voor compliance. Na zijn terugkeer in de advocatuur heeft hij in 2011 Hart advocaten opgericht. Daarnaast is hij regelmatig werkzaam als rechter-plaatsvervanger bij de fraudekamer van de rechtbanken Gelderland en Overijssel. Als redacteur is hij verbonden aan de Financieel Juridische Reeks van Uitgeverij Paris, de serie Recht en Praktijk – financieel recht van Kluwer en het Tijdschrift voor Financieel Recht. ’t Hart is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op basis van een dissertatie over de zorgplicht bij financiële dienstverlening (en het toezicht daarop).

Mr. Christian A. Wulf heeft Nederlands recht gestudeerd aan de Open Universiteit. Sinds augustus 2021 is hij formeel aan deze universiteit verbonden als buiten promovendus. Zijn proefschrift gaat over de betekenis van nudging binnen de financiële sector. De wenselijkheid om nudging toe te passen wordt beoordeeld vanuit het perspectief van zorgplicht en oneerlijke handelspraktijken. In zijn rol als know how manager bij Hart advocaten is hij verantwoordelijk voor Hart Academy, verricht (wetenschappelijk) onderzoek naar (Europese) regelgeving en fungeert als vraagbaak en sparringpartner voor advocaten.

Praktische informatie

Datum: maandag 28 november 2022
Tijd: 15:00 tot 16:00 uur
Locatie: Online

Kosten en voorwaarden

Kosten:

 • Werk je bij een lid van het Verbond van Verzekeraars? Dan bedragen de deelnamekosten voor dit college € 59,- (excl. btw).
 • Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten voor dit college € 89,- (excl. btw).

 

Voorwaarden:

Op dit college zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV.

 • Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen.
 • Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy.
 • Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV.

PA certificaat / NOvA-punten

Dit college draagt bij aan het actueel houden van relevante kennis en kunde over dit thema. Na afloop ontvang je een deelnamecertificaat, mits je het college live helemaal volgt en je met je eigen account bent ingelogd. Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).

NOvA-punten

Overige informatie

 • Dit college kent het niveau van een training;
 • Er worden geen eisen gesteld aan een vooropleiding;
 • Er gelden geen vrijstellingen voor dit college;
 • Studiemateriaal is voor dit college niet van toepassing;
 • Dit college kent géén eindtoets of examen.

Inschrijven

Inschrijven kan tot vrijdag 25 november 2022 10:00 uur.
Meld je aan met jouw persoonlijke werkmailadres. Alleen zo kunnen wij beoordelen welke kosten er verbonden zijn aan jouw deelname. 

Na aanmelding ontvang je een link om deel te nemen.
Kun je op het moment van een college niet kijken? Geen probleem! Het college is terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt. Er is dan geen live interactie meer mogelijk. Voor deze terugkijkmogelijkheid moet je je wel hebben aangemeld.

Let op: Als je een college terugkijkt, ontvang je géén deelnamecertificaat en kun je hiervoor ook géén NOvA-punt ontvangen.

Over Hart advocaten / Hart Academy

Hart advocaten is als vooraanstaand advocatenkantoor gespecialiseerd in het financieel recht. Zij zijn gevestigd te Amsterdam en hebben uitsluitend financiële instellingen als cliënten zoals banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen, beleggingsinstellingen, beursgenoteerde ondernemingen, pensioenuitvoerders en trustkantoren.

Hart advocaten heeft daarnaast een opleidingsinstituut: Hart Academy. Als academy organiseren zij in-house leergangen en workshops voor advocaten, juristen, compliance officers en financial professionals met een academische achtergrond. Hart Academy is erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

Met hun jarenlange ervaring in het financieel recht, het duiden van Kifid-uitspraken en de Hart Academy is Hart advocaten dé partner voor het Verbond om dit college mee te organiseren.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de opleidingen en trainingen die op de website van de Insurance Academie staan? Neem dan contact op met: