Helpen met geldzaken (Nibud)

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Veel mensen hebben het, mede door corona, financieel zwaar(der). En helaas is de verwachting dat het aantal toeneemt. Als branchevereniging vinden wij het belangrijk om oog te hebben voor mensen in financieel kwetsbare situaties. Zeker in deze roerige tijd. Daarom bieden wij onze leden, in samenwerking met het Nibud, de online training ‘Helpen met geldzaken’ aan.

Kom als organisatie of team in actie,
want jullie kunnen het verschil maken!


Deze training leidt je in korte tijd op tot Vrijwilliger Geldzaken. Je leert om in je eigen omgeving waardevolle hulp te bieden. Bijvoorbeeld door geldzorgen bespreekbaar te maken. Of helpen bij het creëren van overzicht en de juiste financiële keuzes maken. Na deze training kun je zelf iets betekenen voor je omgeving. De kennis komt natuurlijk ook goed van pas in je werk binnen onze sector.

Voor wie?

De training is ontwikkeld voor alle medewerkers van verzekeraars die op vrijwillige basis mensen in hun omgeving willen helpen bij geldzaken.

Let op: Het is de bedoeling dat één persoon (contactpersoon) binnen de organisatie de offerte voor de training aanvraagt bij het Nibud. Diegene verzamelt eerst het aantal collega's die de training wil volgen. Meer informatie hierover vind je onder het kopje: 'Hoe kunnen wij meedoen?'

Hoe is het programma opgebouwd?

Het programma bestaat uit acht lessen en een slotwebinar. Je krijgt in de lessen praktische handvatten aangereikt, maar er is ook aandacht voor psychosociale kant van armoede. Hoe benader je mensen met (mogelijke) geldproblemen en hoe bewaak je daarbij je eigen grenzen?

Online lessen

  1. Administratie op orde
  2. Inzicht krijgen en keuzes maken
  3. Competenties en financiële redzaamheid
  4. Geld en emotie
  5. Financiële problemen herkennen
  6. Schulden en schuldhulpverlening
  7. Jouw rol als vrijwilliger
  8. Aan de slag! 

Slotwebinar

Tijdens het slotwebinar blik je, onder leiding van trainer Ineke Jochemsen, terug op de lessen en worden praktijkvoorbeelden behandeld. Ook is er ruimte om vragen te stellen over de kennis die je hebt opgedaan.

Wat is de studielast?

Het volgen van de acht lessen neemt 5 tot 6 uur in beslag. Deelnemers kunnen de lessen individueel volgen op ieder gewenst moment. Het slotwebinar duurt 1 uur en is te volgen op drie vastgestelde momenten (zie startdatum).

Tip: Werk je thuis, maar volg je deze training samen met je team of andere collega's? Om de teamspirit hoog te houden, kunnen jullie de acht lessen bijvoorbeeld op hetzelfde tijdstip volgen.

Wat kost het?

Het Verbond van Verzekeraars biedt deze training in samenwerking met het Nibud aan voor slechts 37,50 euro per deelnemer (vrij van btw).

Wat is de startdatum?

De online training is beschikbaar vanaf het moment dat de deelnemer een Nibud-account heeft aangemaakt. De instructies hiervoor ontvangen de deelnemers na afronding van het offertetraject.

De acht lessen kunnen op ieder gewenst moment worden gevolgd. Voor het gezamenlijke slotwebinar hebben deelnemers de keuze uit twee data:

  • Donderdag 24 juni van 13:00 tot 14:00 uur
  • Maandag 28 juni van 13:00 tot 14:00 uur

Hoe kunnen wij meedoen?

Zoals eerder vermeld is het de bedoeling dat de aanvraag bij het Nibud in één keer gedaan wordt. Het is dus handig om hiervoor een contactpersoon aan te wijzen die het aantal geïnteresseerde collega's verzamelt. Diegene vraagt vervolgens de offerte via een eenvoudig webformulier aan.

Het Nibud verstuurt de offerte binnen twee werkdagen. Als deze (digitaal) ondertekend wordt, ontvangt de contactpersoon een uitgebreide e-mail met daarin alle informatie over hoe de deelnemers zich kunnen registreren en aan de slag kunnen gaan.

OFFERTE AANVRAGEN

Ook relevant: training 'Voor 1 dag arm'
Wil je écht inzicht krijgen in hoe het is om te leven in armoede? Wil jij ervaren wat geldstress met je doet? Dan raden we je aan om met jouw organisatie of team ook de training ‘Voor 1 dag arm’ te volgen. Het Nibud heeft deze serious game speciaal ontwikkeld voor professionals. Na afloop kijk je anders naar mensen met financiële problemen, want je hebt zelf echt even in de stress gezeten. Interesse? Bekijk de folder.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de opleidingen en trainingen die op de website van de Insurance Academie staan? Neem dan contact op met: