Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Blockchain: de toekomst van verzekeren

Datum:
shutterstock_554011084.jpg

Dat was de conclusie op de Blockchain for Insurance Summit die ik vorige week bijwoonde als vertegenwoordiger van het Verbond van Verzekeraars. De sprekers op de conferentie waren (her)verzekeraars die Blockchain oplossingen implementeren, de EU en technologiebedrijven. Velen deelden hun lessons learned en dat was zeer waardevol. Daarvoor wil ik in het bijzonder B3i, Aegon, AIG, Generali, Maersk, Willis Towers Watson, Etherics, Blocksure, voorzitter Dante Disparte en de deelnemers (waarvan Walid al Saqqaf het meest sprekend was) danken.

Was 2017 het jaar van Bitcoin, 2018 is het jaar dat Blockchain zijn eerste commerciële toepassingen in de verzekeringen ziet. In de komende 3 tot 5 jaar zullen nieuwe businessmodellen hun weg naar de markt vinden. De belangrijkste voordelen van deze businessmodellen zijn dat de risico’s gemakkelijk overdraagbaar en deelbaar zijn, dat het risico fraude sterk afneemt en dat ze gemakkelijker te reguleren zijn.

Grofweg zijn er twee typen van deze nieuwe businessmodellen. Ten eerste zijn er peer to peer modellen waar het actuariële risico gedragen wordt door de andere deelnemers in de Blockchain. Ten tweede zijn er nieuwe businessmodellen die draaien op platforms waarop de risico’s gematched worden via smart contracts op de Blockchain.

Twee dagen lang ben ik ondergedompeld geweest in de ‘Blockchain ontmoet Verzekeren wereld’ in London. Graag deel ik hierbij mijn inzichten met jullie.

 • Open Insurance
  Het eerste inzicht was dat ieder consortium of bedrijf dat een case presenteerde aanbood om hun code, inzichten en lessons learned te delen met de bedrijven die hen willen volgen. ‘The wheel has been invented, don’t do it all over again!’, zei een B3i spreker. Open insurance begint concrete vormen aan te nemen en dat zal naar verwachting alleen maar toenemen! Overigens betekent dat niet dat het gros van de initiatieven op een zogenaamde public Blockchain werkt. De meeste initiatieven zijn private of permissoned Blockchains, oftewel eenvoudig gezegd is de toegang tot die Blockchain begrensd door de deelnemers. (Zie https://www.investopedia.com/news/public-private-permissioned-blockchains-compared/)

 • Change management
  Alle deelnemers benadrukten het belang van change managent. Om ervoor te zorgen dat je je omgeving meeneemt in je Blockchain ideeën, moet je bereid zijn om je verhaal heel vaak te herhalen. Blockchain is een behoorlijk complex concept en wordt zelden direct na de eerste ideevorming geadopteerd. Dit is in zekere zin ook goed nieuws: Je wilt ook niet alleen met Blockchain starten omdat het een hype is. Het delen en doordenken maken het oorspronkelijke idee ook sterker. Uiteindelijk lukt het misschien zelfs om in plaats van snellere paarden, daadwerkelijk de eerste auto’s te prototypen, om met Henry Ford te spreken.

  Naast het storytelling raadt men aan stap voor stap je weg te vinden. Verwacht geen grote stappen in één keer te zetten. Vroeger was Blockchain als technologie daarvoor te onvolwassen: er ontbraken functionele requirements. Nu in 2018 heeft het met name met change management te maken: je bedrijf enthousiast maken voor Blockchain behoeft tijd en quick wins.

 • Technologie
  De Blockchain technologie is veelbesproken in de wereldpers en heeft tot veel verwarring en verkeerde indrukken geleid. Om Blockchain succesvol in te zetten moet je de processen durven aanpassen aan de technologie, net zozeer als dat de technologie de functionaliteiten moet bevatten om aan wet- en regelgeving te voldoen. De meeste experts op het podium zijn het eens dat er een grote vraag is naar mensen die de vertaling kunnen maken tussen de technologie en de business, want daarmee deliver je succesvolle Blockchain projecten.

  Inzake de Blockchain technologie werd het advies gegeven om Corda te overwegen als je in een consortium met Blockchain aan de slag gaat. Corda, dat ontwikkeld is door het banken Blockchain consortium R3, is erg efficiënt voor gebruik tussen concurrenten en heeft goede privacy en scalability features.

  Als je Blockchain initiatief binnen één bedrijf plaatsvindt of er meer in het algemeen geen problemen zijn met het delen van informatie, dan zijn er andere technologieën die efficiënter zijn. Zo gebruikt AIG Hyperledger in zijn Blockchain initiatief met Standard Chartered Bank.

 • Kostenbesparingen en nieuwe business modellen
  Maersk presenteerde een sterke case voor kostenbesparingen in de scheepsverzekeringen. Daar wordt blockchain gecombineerd met andere technologische trends als het Internet of Things, Digital Twin en Blockchain. De oplossing is nu live! B3i, dat recent omgevormd is van project consortium van herverzekeraars naar een Zwitserse b.v. (Aktiengesellschaft) presenteerde ook verwachte kostenbesparing van 30%.

  Zoals eerder gezegd duurt echte marktpenetratie van nieuwe businessmodellen nog een aantal jaren. Daarop vooruitlopend presenteerde Etherisc hun gedecentraliseerde verzekeringsproducten. Tevens werd door deze partij de eerste gedecentraliseerde verzekeringsconferentie op 29 oktober in Praag aangekondigd: https://d1conf.com/ .

 • Het crypto ecosystem verzekeren
  Magda Ramada van Willis Towers Watson’s (WTW) presenteerde een heldere visie op Blockchain technologie: ‘High-stakes technology and new ways of social interaction are here to stay. The Blockchain ecosystem is well capitalized, believes in new ways of distributed social action, and is ready to build the plumbing to enable their long term vision. We need risk assessment models and better governance tools.’ Het gebruik van Blockchain technologie zal zowel voor bedreigingen als kansen zorgen voor verzekeraars. Als je een op cryptotechnologie gebaseerd ecosysteem wilt verzekeren, dan adviseert WTW om kennis op te bouwen. In principe hebben verzekeraars nu al de kennis om risico’s in te schatten inzake wisselkoers, default, cyber en 3rd party risico’s bijvoorbeeld. Daarnaast moet je nieuwe vaardigheden opbouwen zoals het beoordelen van consensus ontwerpen, encryptie, beveiliging en privacy mechanismen en smart contract functionaliteiten.

Conclusie
Ook al zijn er nog uitdagingen: Blockchain is geland in de verzekeringssector. Met het volwassen worden van de technologie, zal deze meer en meer significant worden en niet meer weg te denken zijn uit het landschap.

Martijn Minkenberg is Adviseur Innovatie bij de Insurance Academy, m.minkenberg@verzekeraars.nl

 

 

 

 

Fit for the future.png

Trends en innovatie

Verbondsevent: Fit for the Future

Kom 10 oktober naar het Verbondsevent Fit for the future en hoor alles over de mogelijkheden en grenzen op het gebied van gezondheid en nieuwe technologie.

_DSC6668_conv_ErikJansenFotografie.jpg

Verzekeringsthema's

Exclusieve alumnibijeenkomst Verbondscourse

Ben jij een oud Verbondscouse deelnemer? Kom dan op 31 oktober naar de alumnibijeenkomst!

V181017VK2623.jpg

Collega gezocht

Ben jij een organisatietalent? Zit je vol creatieve en ondernemende ideeën? En ben je een verbinder? Dan zoeken we jou!