Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Echo wint het van imago!

Datum:
munich re in lab.jpg

Ligt uw digitale business op koers? Dat was de vraag die beantwoord werd door meer dan vijftig deelnemers aan de door het Verbond van Verzekeraars georganiseerde Trendavond woensdag 13 juni.

De sprekers op de conferentie waren Klaus Wilkens en Thomas Bonaty van Munich Re, die speciaal uit München gekomen waren. Munich Re is zeer actief in het duiden van risico’s van digitalisering op de verzekeringsmarkt. Deze staan verwoord in het jaarlijkse Munich RE Technology Radar. Op de Trendavond werd de 2018 versie van de Munich RE Technology Trendradar onthuld!

Als eerste sprak Klaus Wilkens over de indrukwekkende veranderingen die gigant Munich RE doormaakt om wendbaarder en innovatiever te worden. Ook zij hebben veel legacy en zien dat hun rol verandert van herverzekeraar naar informatieleverancier. Het bedrijf anticipeert op deze ontwikkeling met een op artificial intelligence gebaseerde oplossing om orkaanschades op te nemen. Deze worden in beeld gebracht door het gebruik van satellietbeelden en foto’s van drones. Nu dient deze oplossing nog ter ondersteuning van de mensen in het veld, maar in de toekomst kan veel volledig automatisch afgehandeld worden.

Na de introductie nam Thomas Bonaty het woord. Hij begon met de visie van Munich RE op verzekeren. Vroeger was een verzekeraar een bedrijf dat kennis van risico’s en kapitaal samenbracht. De moderne verzekeraar daarentegen is een digitaal bedrijf dat naast de traditionele inbreng kennis van technologie en de impact daarvan op de maatschappij meebrengt. Onderstaand plaatje laat dat zien.

Daarna kwam een sheet met indrukwekkende getallen. Zo maar een greep: in 2022 wordt 1 triljoen dollar bespaard door de inzet van Internet of Things; tot en met 2022 wordt 10 miljard dollar geïnvesteerd in blockchain en in 2020 verloopt 30 procent van het browsen zonder gebruik van een scherm (maar met bijvoorbeeld de stem via Echo van Amazon of via Home van Google).

Deze laatste trend leidt tot het inzicht dat verzekeringsproducten steeds vaker automatisch door gepersonaliseerde bots achter de Echo en Home aangeschaft zullen worden. Artificial intelligence in deze apparaten wordt steeds slimmer en kent persoonlijke behoeften steeds beter. De gebruiker wordt daardoor steeds meer ontlast. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zet de Echo/Home real time een dekking aan of uit of koopt de juiste dekking. Hierdoor wordt een positief imago voor verzekeraars steeds minder relevant. Het enige dat telt, is een goede prijs-/kwaliteitcombinatie die herkenbaar is voor artificial intelligence. Kortom: Echo wint het straks van imago!

Daarna besprak Thomas Bonaty met hele tastbare use cases uit de verzekeringsmarkt verschillende trends en kregen de aanwezigen een preview van het trendrapport van Munich RE te zien.

Tot slot gingen de genodigden met elkaar in discussie over de volgende stellingen:

  1. Hoe bereidt uw organisatie zich voor op de opkomende technologische trends, welke externe hulp heeft u nodig en hoe kan het Verbond van Verzekeraars u daarbij ondersteunen?
  2. Hoe gaat uw bedrijf om met uitdagingen op het gebied van digitalisering en hoe bevordert uw bedrijf innovatie?
  3. Wat zijn de belangrijkste innovatieprojecten van uw bedrijf en waarom? (Business Transformatie, Efficiëntie, Nieuwe Businessmodellen)

Het leverde een brede discussie op over ethiek en techniek, solidariteit en de prangende vraag: Hoe te beginnen? Thomas Bonaty antwoorde op die vraag: start met experimenteren, start klein en leer snel.

Kortom, het was een geslaagde avond met veel dank aan Klaus en Thomas en we zien uit naar het definitieve rapport!

NB Het Verbond zal een nieuwsbericht besteden aan de publicatie van het Technology Trendrapport 2018. Dit wordt over enkele weken verwacht. Het volledige rapport zal tegen betaling verkrijgbaar zijn bij Munich Re.

V181017VK2623.jpg

Collega gezocht

Ben jij een organisatietalent? Zit je vol creatieve en ondernemende ideeën? En ben je een verbinder? Dan zoeken we jou!

Afsluiting Verbondscourse 2019 1.jpg

Vakkennis

Verbondscourse 2019 afgesloten met pittige discussie

Gisteren werd de Verbondscourse 2019 afgesloten. De deelnemende managers en (aankomende) directieleden keken terug op het programma.

IMG_0671.jpg

Verzekeringsthema's

Insurance Academy event: De boef de baas door meer te delen

“Wat kan, wat mag en wat willen we zelf?” Dat waren de woorden waarmee Richard Weurding het Insurance Academy event ‘De boef de baas’ over fraude opende.