Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Cursus Solvency II voor de managementpraktijk

Solvency II, ingevoerd in januari 2016, is inmiddels praktijk geworden voor verzekeraars in het algemeen en voor actuarissen in het bijzonder. Beleidsbepalers bij verzekeraars hebben de verantwoordelijkheid goed geïnformeerd te zijn over Solvency II.

De Insurance Academy van het Verbond heeft in samenwerking met het Actuarieel Instituut een compacte cursus van 3 dagdelen ontwikkeld waarin het leren begrijpen van de kwantitatieve technieken en de gevolgen van Solvency II voor de dagelijkse praktijk centraal staat.

Data: 28 september, 5 oktober en 12 oktober 

Doelgroep

Het programma is bedoeld voor senior professionals met management- of directiefunctie.

  • U opereert op seniorniveau;
  • U bent statutair directielid of commissaris bij een (grote of kleinere) verzekeraar;
  • U bent betrokken bij of verantwoordelijk voor de besluitvorming op management- of directieniveau;
  • U bent actuaris die vanwege uw takenpakket meer moet weten over Solvency II;
  • U bent betrokken bij de gesprekken met DNB en/of met de accountant;
  • U wilt een beter overzicht krijgen van Solvency II.

Doel                                       

De meerwaarde van het volgen van deze leergang is dat u een goed inhoudelijk geïnformeerde gesprekspartner wordt (intern, maar juist ook met bijvoorbeeld een analyst, de DNB en de accountant) met zowel inzicht in de technische berekeningen als de gevolgen van Solvency II op de wijze waarop u rapporteert, beleidsbeslissingen neemt en uw kapitaalplanning opbouwt. 

Programma

28 september

Vindplaats regelgeving; Activa; Technische voorzieningen leven; SCR en MCR; SCR Life Risks. 

5 oktober

Overview rapportages; Technische voorzieningen Non-Life en Health; SCR Non-Life & Health Risks; SCR Operational Risk; Tariefstelling en gebruik Risk Margin. 

12 oktober

SCR Marktrisico; Tiering eigen vermogen; LACDT, Gevoeligheden eigen vermogen en SCR; Bronnenanalyse en het verklaren van bewegingenratio; Investeringsbeslissingen; Kapitaalplanning. 

Docenten

Drs. Pieter Bouwknegt AAG werkt als hoofd Capital Management bij een grote Nederlandse verzekeraar. In zijn dagelijkse praktijk houdt hij zich bezig met kapitaalbeleid, verslaglegging en risicobeheer, met de focus op levensverzekeraars. 

Dr. Bart Kling AAG is als zelfstandig adviseur werkzaam voor de grotere Nederlandse schadeverzekeraars. In zijn dagelijkse werkzaamheden houdt hij zich bezig met tarifering (voornamelijk particuliere schadeverzekeringen), reservering en Solvency II.

Beiden zijn als docent verbonden aan het Actuarieel Instituut en verzorgen diverse leergangen op het snijvlak van techniek, advies en beleid. Ook verzorgen zij regelmatig bijeenkomsten over actuariële onderwerpen aan een niet (actuarieel) gespecialiseerd publiek.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn:

EURO 1290 voor leden van het Verbond van Verzekeraars e/o leden van het Actuarieel Genootschap

EURO 1525 voor overige belangstellenden

Voor deze opleiding zijn 12 PE-punten aangevraagd.

De inschrijving en betaling, alsmede de accreditatie, van deze opleiding wordt gedaan door Actuarieel Instituut. Voor inschrijving, ga naar de cursuspagina van het AI. De cursus vindt plaats bij het Actuarieel Instituut (adres: Groenewoudsedijk 80, 3528 BIJ in Utrecht. Hier vindt u een routebeschrijving).

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Ron Hersmis (inhoud) of Lieke Hoomans (organisatie).

Complianceregeling Mededinging

Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.