Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Nederland Engels
Aanmelden

Aantal ladingdiefstallen in 2016 gestegen

Het aantal gevallen van ladingdiefstal in Nederland is vorig jaar met 29 procent gestegen. Er werd 226 keer een lading uit een vrachtwagen gestolen, tegen 177 keer in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Het Verbond blijft zich inzetten om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan, bijvoorbeeld met de site Preventieinzicht.nl.
 
De toename van het aantal ladingdiefstallen is vermoedelijk voor een deel toe te schrijven aan enkele dadergroepen. Het aantal gestolen vrachtauto’s nam overigens af, van 150 in 2015 tot 110 in 2016.
 
In de meeste gevallen van ladingdiefstal sneden de daders de zeilen van de trailers open. De meeste incidenten gebeurden langs snelwegen in het zuiden van het land. Verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2  vormden vaak de plaats delict, maar koploper was Hazeldonk langs de A16 met 40 stuks. De politie neemt verzorgingsplaatsen standaard mee in de dagelijkse surveillance en houdt gerichte controleacties op hotspots.

Preventieinzicht.nl

Het Verbond zet zich al jaren in om het aantal ladingdiefstallen tegen te gaan. Zo lanceerde het in 2014 samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO de website www.preventieinzicht.nl. Hiermee kunnen ondernemers hun kennis over het voorkomen van transportcriminaliteit testen.

Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing – waarin onder andere politie, justitie, verzekeraars en de transportbranche samenwerken – kwam onlangs met een nieuw plan van aanpak. Belangrijke doelstellingen hierin zijn het instellen van een centraal aangiftepunt, het vergroten van de aangiftebereidheid en het stimuleren van het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen.
 
Nieuwsbericht 16-2-2017