Skip to Content

Aan de slag voor de klas

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De verzekeringsbranche is door consolidatie, krimp in werkgelegenheid en de continue stroom aan wet- en regelgeving door de overheid stevig in beweging. Passend bij de Sociale Agenda 2019- 2021 ‘Samen op weg naar brede inzetbaarheid’ heeft het Verbond zich in februari 2018 met banken en onderwijsinstellingen verbonden aan het convenant 'Aan de slag voor de klas'. Hiermee helpt de verzekeringsbranche werknemers die een (gedeeltelijke) overstap naar het onderwijs overwegen.

Richard Weurding, directeur Verbond van Verzekeraars: “Een belangrijke ambitie van de Sociale Agenda is om werknemers te stimuleren zelf de regie te nemen over hun loopbaan. Welke werkzaamheden en toekomstperspectief passen bij zijn of haar persoonlijke ontwikkeling, zowel binnen als buiten de verzekeringsbranche? Via het convenant wordt de deur naar een mooie baan in het onderwijs in ieder geval wijd open gezet.”

Het ministerie van OCW stelt de komende jaren zeven miljoen euro extra beschikbaar voor deze zij-instroomtrajecten om werknemers uit de financiële sector te begeleiden naar een baan binnen het onderwijs.

Handreiking Aan de slag voor de klas!

De gezamenlijke inspanning heeft inmiddels twee jaar later (2019-2020) waardevolle inzichten opgeleverd over de randvoorwaarden voor de zij-instroom, zoals de te belopen paden, de (financiële) effecten van een overstap en het vinden van een plek op een school. Deze inzichten en andere ervaringen zijn richtinggevend geweest voor de inrichting van het Onderwijsloket en flexibilisering van de lerarenopleidingen. De opgedane kennis is ook gebruikt bij de loketvorming in de regio’s in het kader van de Regionale Aanpak Personeelstekort. Inmiddels hebben tientallen mensen vanuit de financiële dienstverlening de overstap naar het onderwijs gemaakt.

De ervaringen zijn gebundeld in de handreiking Aan de slag voor de klas! beschrijft de stappen om werknemers veilig te laten oversteken naar een nieuwe carrière in het onderwijs.

Informatiepakket

Overweeg jij een baan in het onderwijs? In dit informatiepakket vind je informatie over het Nederlandse onderwijssysteem en over opleidingsmogelijkheden voor zij-instromers. Het gaat over het leraarschap in het primair onderwijs (po), het voortgezet onderwijs (vo) of het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Houd ook de websites in de gaten die in het informatiepakket worden genoemd. 

Sociale agenda 2019-2021

Het convenant is een van de uitwerkingen van de Sociale Agenda. Deze bevat de gezamenlijke visie van de sociale partners (werknemers en werkgevers) over het huidige en toekomstige arbeidsklimaat van de verzekeringsbranche. Een belangrijke ambitie van de Sociale Agenda is om werknemers te stimuleren zelf de regie te nemen over hun loopbaan, gefaciliteerd door de werkgever. Welke werkzaamheden en toekomstperspectief passen bij de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer zowel binnen als buiten de verzekeringsbranche? Het Convenant helpt werknemers bij het zoeken en vinden van de juiste weg.

Twijfel je of het leraarschap bij jou past? Doe dan de hier test 

Meer weten?

Wil je meer weten over mogelijkheden om je te laten omscholen tot leraar? Onderstaande contactpersonen kunnen je vertellen wanneer er een bijeenkomst gepland staat en of je, als je niet bij die verzekeraar werkzaam bent, kunt aanschuiven:

Vivat, regio Amsterdam

Jan Vriens, Career Development consultant                  
M +31 6 51 66 92 50            

Nationale-Nederlanden, regio Amsterdam & Den Haag

Lindsey Unitli, HR/Human Capital Development/Learning & Development
M + 31 6 50 09 21 91
E Lindsey.Unitli@nn.nl

ASR Nederland N.V., regio Utrecht

Fred Beemer, Ontwikkelcoach | In Beweging | Human Resources
M +31 6 51 11 48 95
E fred.beemer@asr.nl   

AEGON Nederland N.V., regio Den Haag en Leeuwarden

Miranda van Nijhuis, Learning consultant zakelijk
M +31 6 20 57 02 19
E miranda.vannijhuis@aegon.nl

Achmea, regio Apeldoorn

Sander Hulshof, HR Specialist uitvoering Sociaal Plan, Mobiliteit & Inzetbaarheid
M +31 6 51 09 86 80
E Sander.Hulshof@achmea.nl

Laatst gewijzigd op: 11-7-2023