Skip to Content

Biodiversiteitsverlies leidt tot financiële risico’s

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Nederlandse financiële instellingen, waaronder verzekeraars, hebben voor honderden miljarden euro’s aan financieringen uitstaan waarop ze mogelijk risico’s lopen als gevolg van biodiversiteitsverlies. Dat concluderen De Nederlandse Bank (DNB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het gezamenlijk onderzoek ‘Biodiversiteit en de financiële sector: een kruisbestuiving?’

“De afname in het aantal soorten planten en dieren die de natuur rijk is, is op zichzelf al genoeg reden om ons ’s nachts wakker te houden. Maar het verlies aan biodiversiteit kan ook economische gevolgen krijgen en dat creëert op zijn beurt risico’s voor financiële instellingen.” Dat zei Frank Elderson vandaag bij de presentatie van het gezamenlijke rapport. 

Financiële risico’s

De onderzoekers komen tot de conclusie dat Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen wereldwijd voor 510 miljard euro aan financieringen hebben uitstaan aan bedrijven met een hoge of zeer hoge afhankelijkheid van een of meerdere ecosysteemdiensten. Door het biodiversiteitsverlies worden de beschikbaarheid van deze ecosysteemdiensten bedreigd. Ook milieucontroverses en nieuwe wet- en regelgeving om de stikstofuitstoot te verminderen, brengen financiële risico’s met zich mee.

Omdat klimaatverandering één van de belangrijkste oorzaken van biodiversiteitsverlies is, is het van belang dat financiële instellingen zoals verzekeraars in hun risicobeheer klimaatgerelateerde en biodiversiteitsrisico’s samen bezien.

Actie

Hoe financiële instellingen acties kunnen ondernemen, is te lezen in het paper ‘Biodiversity: Opportunities & Risks for the Financial Sector’. Een groep van acht Nederlandse financiële instellingen deelt hoe hun organisaties verlies van biodiversiteit proberen tegen te gaan en te herstellen.


shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?