Skip to Content

Boef de Baas 2021: preventie kan alleen door innovatie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het Verbond van Verzekeraars organiseert op woensdag 3 november hét online fraude-evenement Boef de Baas 2021. In vier webinars, verspreid over de dag, is er aandacht voor nieuwe technologie, privacy, ethiek, het maken van strategische keuzes en samenwerking om de (digitale) boef de baas te blijven. Meld je aan & kijk en discussieer mee!

Technologie beheerst ons dagelijks leven meer en meer en zorgt ervoor dat we onze zaken steeds vaker online regelen. Denk aan je financiën, vergaderen, boodschappen doen, winkelen, gemeentezaken regelen (en ga zo maar door). Deze transacties vragen om een digitale identificatie. Dat is handig en efficiënt, maar criminelen maken er ook graag misbruik van. Identiteitsfraude en geavanceerde hacks liggen dan ook op de loer. Reden voor bedrijven, en dus ook voor verzekeraars, om mee te bewegen en fraude en (cyber)criminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond alleen mogelijk met preventie door innovatie. Beweeg mee met de ontwikkelingen en zorg ervoor dat je de de Boef de Baas blijft.

Boef de Baas 2021 geeft praktisch inzicht in ontwikkelingen op het gebied van (digitale) criminaliteitsbestrijding. Welke nieuwe technologieën zijn er? Hoe passen verschillende hulpmiddelen om criminaliteit te voorkomen in de organisatiestrategie en waarom is samenwerking cruciaal? Daarbij is er speciale aandacht voor zorgvuldigheid, privacy, ethiek en de menselijke maat.

Dagvoorzitter tech-journaliste Eva de Valk

De vier webinars worden begeleid door dagvoorzitter Eva de Valk, schrijfster van het boek ‘Silicon Valley; waar de toekomst wordt gemaakt’ en journalist op het gebied van technologie en innovatie. Eerder was zij correspondent in Silicon Valley en coördinator van NRC's technologiepagina’s. Eva schrijft over diverse onderwerpen zoals innovatie, impact van algoritmes en de ethische aspecten van kunstmatige intelligentie. 

Programma

09:45-10:45 | Criminaliteitspreventie: word je slachtoffer of superheld? 
In het openingswebinar gaat Harold Herbert, directeur van het Verbond van Verzekeraars, in op de visie van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) ‘Data en Daadkracht’. Met daarin aandacht voor preventie, informatiedeling, moderne technologie en samenwerking. Door de digitalisering en de professionalisering van criminelen blíjft samenwerken en informatie uitwisselen door en met de sector van groot belang.

Vervolgens verzorgt Joe Shenouda, cybersecurity expert, de key note met verdieping over cyber. Joe heeft uitgebreide ervaring op het gebied van cybersecurity en IT-consultancy en heeft veel bedrijven en organisaties geholpen met het optimaliseren van hun cybersecurity. Shenouda hielp onder andere, in dienst van de NAVO, landen om zich te wapenen tegen nation state hackers. Ondanks dat Joe een lange staat van dienst heeft in de branche, meent hij dat cybersecurity nog in de kinderschoenen staat. Datalekken, cyberaanvallen en financiële fraude nemen toe. In dit webinar kijkt hij niet alleen naar externe dreigingen, maar óók naar dreiging van binnenuit: hoe kunnen verzekeraars hun beveiligingsstrategie aanpassen om hun eerste verdedigingslinie te verbeteren?

11:30-12:40 | Boeven kennen geen regels, verzekeraars wél! Wat kan ik doen? 
Bij online transacties moeten we onszelf digitaal identificeren. Helaas maken fraudeurs hier misbruik van. Gelukkig biedt het digitale tijdperk bedrijven veel mogelijkheden om fraudeurs en (cyber)criminelen buiten de deur te houden. Maar let op: de digitale rat race is alléén te winnen als verzekeraars zelf het goede voorbeeld geven en privacy, veiligheid én ethiek voorop stellen. Deze drie aspecten worden al snel als complex bestempeld. In de praktijk hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn als het soms lijkt. In dit webinar geven Arjan van Diemen (TrustTester Solutions), Jacco van der Kolk (Digital Trust Center) en Tjerrie Smit & Marcel Bouwman (Nationale-Nederlanden) je inzichten, handvatten, tools en methodieken die je daarbij kunnen helpen. 
 
14:00-15:00 | Data en techniek: experimenteren is beter dan genezen  
Mede door de inzet van nieuwe technologieën op gebied van criminaliteitsbestrijding kunnen verzekeraars de boef de baas blijven. Veel fraudebestrijders willen wel aan de slag met het integreren van nieuwe oplossingen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Passen nieuwe technologieën binnen de organisatiestrategie? Hoe sluit je nieuwe technologie aan op de bestaande IT-agenda’s en IT-infrastructuur? Levert datadelen wel genoeg voordelen op? Kortom: integratie vraagt om draagvlak, ruimte voor onderzoek en experimenten zoals in de vorm van pilots. Tijdens het webinar laat Paul Boskma (Mitek Systems) zien hoe identiteitsfraude kan worden aangepakt, en wordt vanuit het Innovatie Platform aandacht besteed aan de bestrijding van verzuimfraude. Bovendien presenteert het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) een succesvol voorbeeld van het gebruik van data en techniek bij het terugvinden van gestolen auto's.

Dit webinar wordt mede mogelijk gemaakt door:


16:00-17:00 | Partners in crime: hoe dan?
Wat is de meerwaarde van een goed functionerend samenwerkingsverband en hoe komt zo’n verband tot stand? Deze en andere vragen komen in dit webinar aan bod. Onder leiding van host Eva de Valk gaan de tafelgasten, waaronder Lennert Branderhorst (De Nederlandsche Bank) en managers Forensic Technology Jori van Schijndel & Monica van Santbrink (KPMG) met elkaar in gesprek over hoe zij kansen omzetten in actie om samen te werken in de strijd tegen criminaliteit. 

Dit webinar wordt mede mogelijk gemaakt door:


 
Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over het programma, de sprekers en aanmelden vind je
via de links naar de webinars (hierboven).


Was dit nuttig?