Code oranje voor fietseigenaren

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Morgen op pad met Koningsdag? Veel plezier, maar let op je fiets. De feestdag levert fors meer claims op als het gaat om fietsendiefstal. Uit een analyse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) over de laatste vijf jaar blijkt dat er gemiddeld 100 claims binnenkomen op Koningsdag tegenover 55 op een normale dag.

Het CVS maakte een schadeanalyse van de afgelopen Koningsdagen. Daaruit blijkt dat we op de nationale feestdag massaal de fiets pakken. De schadeanalyse maakt echter ook duidelijk dat fors meer schade aan verzekerde fietsen wordt geclaimd – het gaat dan vooral om diefstal. Zo kwamen er tussen 2013 en 2017 bijna twee keer zoveel diefstalclaims voor op de oranje feestdag.

Stop Fietsdiefstal
Alle reden dus om preventieve maatregelen te nemen en te controleren of je fiets stevig op slot staat. Het Centrum Fietsdiefstal, initiatiefnemer van de campagne Stop Fietsdiefstal, heeft een handreiking samengesteld voor gemeenten, politie en andere betrokken organisaties. Het advies is even simpel als doeltreffend: Gebruik een tweede slot. En blijkt bij terugkomst uit het feestgedruis dat je fiets toch is gestolen, dan dan altijd aangifte. Of je fiets nou is verzekerd of niet. De politie schat dat slechts een derde aangifte doet, maar wijst erop dat een gestolen fiets ‘automatisch’ wordt opgenomen in het diefstalregister. “Daarnaast blijkt vaak dat een fietsendief die wij aanhouden meerdere fietsen heeft gestolen. En tot slot is het voordeel van een aangifte dat de politie een beter beeld krijgt van de lokaties waar fietsen worden gestolen.”


Was dit artikel nuttig?