Digitale training helpt ouderen bij een veiliger woonsituatie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
09-06-2015

Digitale training helpt ouderen bij een veiliger woonsituatie De nieuwe digitale training Veilig Wonen gaat ouderen helpen bij een veiliger woonsituatie. Hard nodig, want ouderen zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van babbeltrucs en kwetsbaar bij brand. Met de nieuwe training - ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), het Verbond van Verzekeraars en de seniorenorganisatie Unie KBO - leren ouderen op een leuke, interactieve manier wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in huis te vergroten. Zowel als het gaat om brand en babbeltrucs als om inbraak en woningovervallen. De training is gratis te volgen op www.woonveiliger.nl/elearning.

Risico’s beperken
Diverse partijen hebben hun zorgen geuit over de toenemende risico’s voor ouderen, onder meer naar aanleiding van een brand in een zorgcentrum en berichtgeving over mensen die bestolen zijn door nep-thuiszorgmedewerkers. En ook cijfers laten het zien. Bijvoorbeeld bij brand: uit onderzoek van de Brandweeracademie blijkt dat onder mensen boven 65 jaar 2,7 keer zoveel doden vallen dan bij mensen jonger dan 65 jaar. Het CCV, het Verbond en de Unie KBO hebben daarom nu de handen ineen geslagen om het aantal slachtoffers onder ouderen te beperken. Ook heel belangrijk omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Met de digitale training Veilig Wonen worden ouderen zich bewust van de risico’s en ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om die risico’s te beperken.

Handige check
Senioren kunnen de training zelf, of samen met familie of een verzorger, thuis doorlopen op een computer of tablet. Daarnaast brengen de Veiligheidsvoorlichters van de Unie KBO de digitale training onder de aandacht tijdens voorlichtingsbijeenkomsten of hun bezoek bij ouderen thuis. Indien gewenst doorlopen zij de training samen met de ouderen. Daarbij komen ze vragen tegen als: Wat doet u als de bloemenbezorger aanbiedt de bloemen even in een vaas te zetten? Laat u hem dan binnen? En welke vluchtroute neemt u als er brand is? Ooit over nagedacht? Ook bevat de training een handige checklist, waarmee iedere gebruiker ontdekt hoe veilig hij woont en wat hij kan doen voor een nog veiliger woonsituatie.
 
U vindt de digitale training op www.woonveiliger.nl/elearning


Was dit artikel nuttig?