Duizend Brabantse jongeren veiliger de weg op

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
21-01-2016

De GebiedsGerichte Aanpak Verkeer en Vervoer regio’s, ZLM Verzekeringen en het Verbond van Verzekeraars bieden het komende jaar zo’n duizend Brabantse jongeren de eendaagse rijvaardigheidstraining Trials aan. Dat hebben ze afgesproken in een Safety Deal. Daarmee hopen de partijen flink wat persoonlijke en materiele schade in de provincie te voorkomen. Zowel op de korte als op langere termijn.

Dat er behoefte is aan de training, blijkt wel uit de cijfers: automobilisten tussen de 18 en 24 jaar hebben vijf keer zoveel kans om bij een auto-ongeval betrokken te raken dan bestuurders tussen de 30 en 59 jaar. Bovendien bleek uit de Risicomonitor Verkeer van het Verbond dat in Brabant de meeste brokken worden gemaakt. Het programma Trials heeft zijn succes inmiddels bewezen: in 2013 toonde onderzoek aan dat deelnemers minder vaak bij ongelukken betrokken zijn. Bovendien rijden deelnemers in een periode van vijf jaar na de training 25 procent minder schade dan hun leeftijdgenoten.

Safety Deal

Noord-Brabant heeft Trials in 2014 ook ingezet tijdens de campagne ‘Help Brabant op weg naar 0 verkeersdoden’. De GebiedsGerichte Aanpak Verkeer en Vervoer regio’s waren zo enthousiast dat ze besloten hebben om het programma nu opnieuw aan te bieden, samen met alle andere regio’s in Noord-Brabant. Het Verbond en ZLM Verzekeringen hebben in een zogeheten Safety Deal toegezegd hierbij te ondersteunen. Onder meer met financiële steun (het Verbond biedt 80.000 euro aan), maar ook met PR-matig, bestuurlijk en beleidsmatig. ZLM biedt naast financiële steun ook een korting op de autoverzekering voor deelnemers. Zo hopen de partijen samen zo’n duizend jongeren te bereiken.

Over Trials

Trials is een eendaagse rijvaardigheidsprogramma voor jonge automobilisten met als doel hen bewust te maken van verkeersrisico’s. Dat gebeurt onder meer via praktische oefeningen als het zelf rijden in een vrachtwagen en rem- en uitwijkproeven op een slipbaan. Het programma wordt gefinancierd door verzekeraars, provincies en de deelnemers. Trials, The Ultimated Driving Test loopt sinds 2005 en inmiddels hebben landelijk al 16.000 jongeren de training gevolgd.


Was dit artikel nuttig?