E-bike gestolen? Niks aan de hand!

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
19-01-2017

​E-bike gestolen? Dat hoeft binnenkort niet langer een reden tot paniek te zijn. Een nieuwe dienst maakt het mogelijk de gestolen fiets te traceren én terug te laten bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

De Find Recover & Insure Service (FRIS) is een initiatief van verzekeraar a.s.r., fietsfabrikant Sparta, beveiligingsbedrijf BHD Nederland, de gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten en Fieldlab SSRMainports, het innovatielaboratorium van Voorne-Putten.

Hoe het werkt? Fietsfabrikant Sparta brengt vanaf eind januari 10.000 e-bikes op de markt met een gps-zender. Via een app kan de eigenaar te allen tijde zien waar de fiets zich bevindt. Tot nu toe nog niet echt iets nieuws onder de zon. Bijzonder is vooral dat de eigenaar diefstal of vermissing van zijn fiets via de app kan doorgeven aan een speciale 'control room', die ervoor zorgt dat de fiets wordt opgespoord en teruggehaald. FRIS werkt hiervoor samen met buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeenten.

Speciaal verzekeringsconcept

Europeesche Verzekeringen, onderdeel van a.s.r., heeft zich bij het initiatief aangesloten, in eerste instantie als proef. “Wij geloven dat dit concept de consument helpt het probleem van diefstal echt goed op te lossen”, zegt Lex van de Geest, die zich als lead architect bij a.s.r. bezighoudt met innovatie. Hij verwacht dat het concept een preventieve werking heeft en het aantal schades beperkt. De verzekeraar heeft voor deze samenwerking een speciaal concept ontwikkeld, waarbij de fabrikant van de fiets de verzekering afsluit en deze als het ware bij de fiets inbegrepen zit.  

Ook andere verzekeraars kunnen meedoen aan de dienst, zegt Peter de Bruijn, verantwoordelijk voor het inrichten van de FRIS-organisatie. Volgens hem biedt het concept hen het “wenkend perspectief dat diefstal daadwerkelijk wordt aangepakt”.

FRIS is een initiatief van de gemeenten en de partners van het SSRMainports fieldlab op Voorne-Putten, maar de e-bike is in het hele land beschikbaar. FRIS moet op termijn ook worden ingezet voor het opsporen van goederen uit de bouwsector en de logistieke sector.


Was dit artikel nuttig?