Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je paard

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
27-08-2015

Groot of klein. Breed of juist specialistisch. Het Verbond behartigt de belangen van meer dan tweehonderd verzekeraars. En dat zijn heel diverse verzekeraars. Iedere nieuwsbrief stellen we er één aan u voor. Deze keer EFO Paardenverzekering, specialist in het verzekeren van alle soorten paarden.

Opgericht in: 1905
Biedt: verzekeringen voor alle soorten paarden en pony's
Dagelijkse praktijk: adviseren over passende verzekeringen voor paarden, voor dressuurpaarden tot springpaarden en recreatiepaarden tot topsportpaarden
 
“Wij verzekeren paarden om ervoor te zorgen dat mensen van hun paard kunnen genieten. En presteren!”, aldus Henk de Jong, directeur van EFO. Deze onderlinge verzekeringsmaatschappij richt zich op het verzekeren van alle soorten paarden. Want: een recreatiepaard is geen wedstrijdpaard. Het verschil zit hem in het feit dat een wedstrijdpaard veel sneller weer ‘klaar’ (fit to compete) moet zijn dan een recreatiepaard. Mensen die aan paardensport doen, zijn dan ook sneller geneigd meer geld uit te geven aan een verzekering met uitgebreide dekking. “Zie het als een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je paard”.
 
Uniek
EFO biedt een aantal verzekeringsvormen aan die behoorlijk uniek zijn. “Zo hebben wij een narcose risicoverzekering, die het risico van complicaties ten gevolge van de narcose van een paard afdekt. Ook een castratieverzekering zul je bij andere verzekeraars weinig tegenkomen, maar die worden bij ons regelmatig afgesloten!”. Met  zo'n verzekering ben je gedekt voor het sterven van het paard of blijvende arbeidsongeschiktheid als gevolg van een door de dierenarts uitgevoerde castratie.
De premie is gebaseerd op de gekozen dekking en de waarde van het paard. “De waarde van een paard wordt onder andere vastgesteld door te bekijken wie de vader en de vader van de moeder van het paard zijn”, aldus De Jong. “Er worden weleens (te) dure paarden aangeschaft ‘omdat ze er zo mooi uitzien’, maar daar prikken onze deskundigen zo doorheen!”.
 
De vraag rijst natuurlijk wat voor soort claims er zoals binnenkomen. “De meeste claims zijn ziektekostendeclaraties. De meeste daarvan hebben betrekking op kreupelheden van paarden, maar ook worden we vaak geconfronteerd met koliekklachten (een veel voorkomende klacht bij paarden die wordt gekenmerkt door pijn in de buik)”, aldus De Jong. “De vreemdste claim die wij binnenkregen, is een schademelding aan de manen van een paard. Volgens de verzekerde waren deze afgeknipt. Deze schade werd door ons afgewezen, omdat dit een tijdelijke schade is. Manen groeien immers weer aan. De verzekerde gaf toen aan dat dit proces heel anders verlopen zou zijn als het paard gestolen zou zijn … en je raadt het al: drie maanden later werd het paard als ‘gestolen’ geclaimd.


Paarden zijn een emotioneel bezit
Je moet je beseffen dat paarden een emotioneel bezit zijn. Daardoor lopen emoties bij schademeldingen weleens op. Gelukkig kunnen onze medewerkers daar goed mee omgaan, aangezien zij zelf ook gepassioneerde paardeneigenaren zijn”.


Was dit artikel nuttig?