Fix je Risk: yes, we can!

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het gebeurt niet vaak dat je de kreet ‘Yes, we zijn verzekerd’ hoort. Behalve als je tijdens de Week van het geld (25 tot en met 29 maart) een gastles Fix je Risk verzorgt. Ervaren gastdocenten Mariska van der Sluis (Klaverblad) en Luuk van der Scheer (Verbond van Verzekeraars) vertellen waarom het zo leuk is om voor de klas te staan. “Je wordt met open armen ontvangen.”

Hij vertelt het lachend. Jaren geleden kwam Luuk voor een gastles op een Friese school waar netjes alle schoenen bij de ingang op een rijtje stonden. “Ik mocht mijn schoenen wel aanhouden, maar het gaf een heel ongedwongen sfeer. De kinderen hebben me ook allemaal na afloop een hand gegeven om me te bedanken. En van de juf kreeg ik naast een hand ook een appel.”

Ervaren rot
Luuk geldt als een ervaren rot en is er al vanaf het allereerste begin in 2009 bij. Meestal geeft hij twee gastlessen, maar reist daarvoor wel af naar Friesland. “Ik kom daar vandaan en vind het sowieso erg leuk om op het platteland gastlessen te geven. Ook omdat deze scholen minder ‘gematcht’ worden door gastdocenten. Ik ben wel eens op mijn eigen lagere school geweest en toen ik dat vertelde aan de klas vroeg een van de leerlingen meteen: Bent u ook voor Cambuur, meneer?”

Vuurdoop
Mariska is voor het vierde jaar op rij gastdocent tijdens de Week van het geld. “Ik werk nog maar kort bij Klaverblad, maar probeer mijn collega’s enthousiast te maken. Zo ga ik dit jaar voor het eerst met een collega op pad en zij is nu al om. We gaan samen vier gastlessen geven op de basisschool van haar dochter en ik weet niet of ze dat alleen ook had gedaan.”
Klaverblad heeft de afgelopen twee jaar meegedaan aan de week en stimuleert haar medewerkers om een gastles te geven. Mariska is daar wel blij mee. “Het is goed om naar buiten te treden als sector. We willen ons steentje bijdragen aan de maatschappij en daar past Fix je Risk ook goed bij. Ik heb het spel wel eens met onze teamleiders gespeeld. Het spel is heel leerzaam, het leert je om met andere ogen naar jezelf te kijken. Wat moet je wel verzekeren en wat niet? Kinderen hebben dat razend snel door. Heel knap.”

Spontaan
Zowel Mariska als Luuk blijven zich keer op keer verbazen over het enthousiasme van de kinderen die ze les geven. “Ik zorg altijd dat ik de casussen geprint bij me heb en vraag de onderwijzer vooraf om de klas vast in groepjes op te delen”, zegt Luuk. “Het is leuk om rond te lopen en ze te horen discussiëren of er wel of geen dekking is en hoeveel er wordt uitgekeerd als je nog maar net verzekerd bent.”
Mariska kan ook de vruchten plukken van haar werk als leidinggevende Claims Brand en Varia. “Ik gebruik geregeld praktijkvoorbeelden en moet de kinderen eerder afremmen dan stimuleren. Zeker als het over vakanties gaat of als er bij iemand is ingebroken of brand is geweest, raken de kinderen niet uitgepraat. Als je ze dan hun gang laat gaan, is er geen tijd meer over voor het digitale spel.”

Fix je Risk
De benaming Fix je Risk is goed gekozen, vindt Mariska. “De naam past bij het spel. Je geeft uitleg over de risico’s tijdens een verjaardagsfeestje of een sportdag en wat je zelf kunt fixen.”
“Dat is ook precies de uitsmijter die ik altijd meegeef”, zegt Luuk. “Je hoeft niet alles te verzekeren. Denk gewoon goed na. Die kinderen snappen dat verbazingwekkend goed.”
“Klopt”, haakt Mariska in. “Verzekeren is misschien niet sexy, maar door Fix je Risk gaat het wel meer leven. Het mooiste vind ik als ik op vrijdagmiddag het laatste uur heb. Ik kijk de kinderen dan altijd even na als ze met het diploma in de hand naar papa of mama rennen en hoop dat ze het er thuis ook nog even over hebben. Je kunt je namelijk op elke leeftijd verdiepen in de risico’s die je loopt en besluiten om ze wel of niet te verzekeren.”

Meer weten? Ga naar Fix je Risk en ontdek hoe leuk het is om een gastles te geven.


Was dit nuttig?