Flitswebinar zzp en pensioen: blijf dicht bij jezelf

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
05-11-2020

Moet ik extra aflossen op mijn hypotheek tegen zo’n drie procent rente of kan ik beter gaan beleggen als ik daar vier procent rendement mee haal? Het was één van de vele vragen tijdens ons flitswebinar tijdens de Pensioen3daagse. Financieel planner Oskar Barendse, werkzaam bij Knab, reageerde helemaal in lijn met zijn presentatie. "Blijf vooral bij jezelf. Wat voelt het prettigst of fijnst? Wil je je geld in stenen stoppen of risico lopen? Maar zorg vooral ook dat je voor de korte termijn een buffer hebt."

Pensioen is veel meer dan AOW en wat je zelf opzij legt in een pensioenregeling, hield hij de zzp’ers voor die het webinar volgden. Aan de hand van de 'schijf van vijf' van Wijzer in geldzaken liep Barendse de verschillende onderdelen één voor één langs: de AOW, het werknemerspensioen, lijfrente, sparen of doorwerken. De rode draad: het is allemaal wat onzeker. Zelfs de AOW kan gaan wankelen in een vergrijsde samenleving, aldus Barendse. Het werknemerspensioen dreigt gekort te worden, met doorwerken blijf je actief maar is er nog wel behoefte aan jouw skills over twintig jaar?

Het motto van het webinar was: zzp en pensioen, dit kun je doen! Volgens Barendse best veel: sparen, storten in een lijfrente (let op je fiscale ruimte), je huis verduurzamen, hypotheek aflossen om een paar mogelijkheden te noemen. Barendse: "Maar begin vroeg! Dat levert meer op". Met een verwijzing naar handige tools van Nibud, Knab, Wijzer in geldzaken en Mijnpensioenoverzicht konden de deelnemers aan de slag. Hij gaf in zijn afsluiting wel een gevoel van urgentie mee. "Bepaal wanneer je wilt stoppen en doe iets! Wacht niet af, want er zijn genoeg mogelijkheden".

Terugkijken

Bekijk het webinar terug op ons YouTube-kanaal.


Was dit artikel nuttig?