Gevallen met skiën? Kies voor behandeling in Nederland

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
29-01-2015

Ruim een maand na de start van het wintersportseizoen heeft Eurocross Assistance 450 ‘wintersportdossiers’ in behandeling genomen. Niks geks, volgens Nicole Bootsma van de alarmcentrale. De aantallen verschillen niet met vorig wintersportseizoen. Toch heeft Bootsma een belangrijke waarschuwing: “Veel wintersporters komen in luxueuze privéklinieken terecht. En dat is lang niet altijd nodig.”

Eurocross Assistance is een van de vier grote alarmcentrales die Nederlanders in het buitenland hulp biedt bij calamiteiten. Tijdens het wintersportseizoen betekent dat ook het verzorgen van de gipsvluchten, waarvan er inmiddels twaalf hebben plaatsgevonden. Eurocross heeft 26 patiënten op deze vluchten vervoerd. “Daarbij is overigens niet meegeteld dat we ook met ambulance en lijnvluchten patiënten naar Nederland hebben vervoerd”, licht Bootsma toe.

Onnodige operaties

Eurocross zorgt voor het vervoer naar Nederland, maar ziet nog te vaak dat Nederlanders direct in het wintersportgebied behandeld worden. Bootsma: “Natuurlijk moeten snel diagnoses gesteld worden en urgente behandelingen moeten ter plekke plaatsvinden. Maar sommige luxueuze klinieken adviseren aan knieletselpatiënten MRI-scans en operaties die niet spoedeisend zijn.” Ook blijken deze behandelingen niet altijd in het belang van de patiënt, operatief behandelen levert geen beter herstel op, schrijft Eurocross in haar nieuwsbrief. ‘Patiënten zijn beter af in Nederland, waar het hele zorgtraject en de revalidatie goed op elkaar afgestemd kunnen worden’.

Check je verzekering

Los van de lichamelijke gevolgen van een operatie die niet per se nodig is, zijn er mogelijk ook financiële gevolgen. Zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen medisch noodzakelijke zorg in het buitenland. En als zorg in het buitenland wordt vergoed, dan is die vergoeding maximaal het bedrag waarvoor je in Nederland zorg zou krijgen, terwijl de werkelijke kosten in het buitenland vaak hoger liggen. Bovendien zorgt de zorgverzekeraar er niet altijd voor dat je weer thuiskomt na een ongeval. Het Verbond raadt iedere wintersporter dan ook aan de dekking van zijn verzekering goed na te kijken. Een reisverzekering is in ieder geval aan te raden. Maar ook bij deze verzekering kan de dekking flink verschillen. Ga dus goed voorbereid op pad en controleer je verzekering.


Was dit artikel nuttig?