Skip to Content

Heb jij al een financiële foto laten maken?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De cao-partijen hebben vorige week een akkoord bereikt. In dat akkoord roepen zowel de vakbonden als de werkgevers medewerkers in de verzekeringssector op om een financiële foto te maken. Wat dat precies inhoudt, vertelt Dennis van de Worp van Montae & Partners.

Kort samengevat wordt voor medewerkers in de verzekeringssector de pensioenpremie niet verhoogd, terwijl het opbouwen van een goed pensioen wel duurder is geworden. Werkgevers en vakorganisaties roepen daarom medewerkers op zich te verdiepen in hun financiële situatie, inclusief hun pensioen. Ze hebben zelfs een duurzaam inzetbaarheidsbudget in de cao opgenomen, zodat medewerkers een financiële foto kunnen laten maken.
Dennis van de Worp, die bij Verbondspartner Montae & Partners Senior consultant is, benadrukt dat een financiële foto vooral helderheid kan scheppen. “Op basis van aangeleverde gegevens maken wij inzichtelijk wat iemands financiële situatie is en welke wensen er leven. Nu en in de toekomst. Misschien kun je wel die dag minder gaan werken om op een kleinkind te passen.”

Regie

Volgens Van de Worp kunnen mensen pas de regie nemen over hun eigen leven als ze een goed inzicht hebben in hun financiële situatie. “In een gesprek komen vaak ook andere behoeften naar boven. Dat kan de wens zijn om een dag per week op een kleinkind te passen, maar het kan ook zijn dat je tijdelijk minder wilt werken, omdat je net vader bent geworden. Wij spreken geregeld werknemers die minder willen werken, maar denken dat het niet kan. Als dan blijkt dat ‘later’ veel beter is ingevuld dan ze denken, zijn ze blij verrast.”
Andersom komt uiteraard ook voor en daarom pleit Van de Worp voor een vroege ‘signalering’. “Wat vaak wordt overschat, is dat mensen met een huurwoning geen overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten. Als een van de partners overlijdt, blijven de maandlasten gelijk. In die zin voer ik wel eens discussies met jongeren die een huis willen kopen. Zij vinden vijftien euro voor een overlijdensrisicoverzekering al te veel, terwijl ze dat voor twee uur parkeren in Rotterdam ook kwijt zijn.”

Jip-en-janneketaal

De financiële foto is uiteraard een momentopname, maar leert mensen vooral om in mogelijkheden te denken. Het gesprek vindt nu, jammer genoeg, vooral digitaal plaats. Van de Worp: “Mensen delen vooraf de benodigde informatie met ons, waaronder hun pensioengegevens, de hypotheeklasten, het spaargeld, eventueel inkomen van een partner, etc. Wij leggen vervolgens in jip-en-janneketaal uit wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld om het pensioen te vervroegen. Of eerst meer en later minder pensioen te ontvangen.”

Financiële fitheid

Naast de financiële foto heeft Montae & Partners zelfs de beschikking over een financiële sportschool. “Dat is een metafoor”, vertelt Van de Worp lachend, “maar het idee is dat duurzame inzetbaarheid niet alleen bestaat uit financiële fitheid. Daar komt ook mentale en fysieke fitheid bij kijken. Sterker nog, als je mentaal of fysiek niet fit bent, neemt de kans toe dat je financiële problemen krijgt. En hoewel een werkgever niet verantwoordelijk is voor de financiële situatie van een medewerker, kunnen de gevolgen enorm zijn als deze zich niet financieel fit voelt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat financieel fitte medewerkers productiever, mobieler en gelukkiger zijn.”
De financiële sportschool heeft dan ook aandacht voor veel verschillende thema’s en bestaat uit diverse pakketten, maar biedt tegelijkertijd maatwerk. “Een oudere heeft meestal andere financiële wensen dan een jongere. Als we naar een sportschool gaan, draait ook iedereen zijn eigen programma. Soms bepaal je pas voor de deur welke les je die dag wilt volgen.”

"Financieel fitte werknemers zijn productiever, mobieler en gelukkiger"

Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen

In de praktijk blijkt dat mensen vooral het pensioen lastig vinden. “Ze missen het overzicht”, zegt Van de Worp. “Vorig jaar is mijn moeder met pensioen gegaan en ze kwam niet uit de wirwar aan gegevens. Toen alles eenmaal op een rijtje stond, bracht dat haar veel rust. O, die vakantie kan straks nog gewoon doorgaan. Of die verbouwing lukt wel.”
Hij benadrukt dan ook dat het nieuwe pensioenstelsel, dat in 2023 in werking treedt, alleen maar tot meer vragen kan leiden. “Veranderingen zorgen in eerste instantie voor argwaan. Wordt het minder? Hoeveel minder? Moet ik zelf mijn beleggingsmandje vullen? Welke keuzes kan ik daarin maken? De nieuwe pensioenwet speelt in op meer individualisering, maar dat betekent ook dat medewerkers helder moeten hebben welke keuzes ze kunnen maken. Een financiële foto kan ze daarbij helpen.”

Op 1 maart organiseert het Verbond van Verzekeraars een webinar voor medewerkers in de verzekeringssector en daarin komt ook Montae & Partners aan bod om meer over de financiële foto te vertellen. Meer informatie volgt nog!

shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?