Skip to Content

Hoe word je eigenlijk minister van Financiën?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Hoe word je minister van Financiën? En als je dat bent, wanneer heb je dan een goede dag? Vanmorgen kregen ruim vijftig kinderen de kans om een vraag aan minister Wopke Hoekstra te stellen tijdens een speciale kinderpersconferentie die op het ministerie van Financiën plaatsvond.

Na een mini-workshop, waarin de kinderen werden klaargestoomd om hun vragen nog wat scherper te krijgen, komt eindelijk de minister binnen. Hij krijgt een warm welkom, vooral van een meisje vooraan dat als enige enthousiast begint te zwaaien. Hoekstra heeft in deze Week van het geld uitgebreid de tijd om veel vragen te beantwoorden. Zo vraagt een jongetje dat helemaal vooraan zit waar “al dat geld van Nederland eigenlijk wordt bewaard”? Hoekstra lacht. “Dat geld zit niet in een soort pakhuis zoals het geld van Dagobert Duck. Het staat op de bank en als ik eerlijk ben, moet ik jullie ook vertellen dat we een beetje bij lenen.”


Pepijn vraagt vervolgens waar het meeste geld aan wordt uitgegeven. “Oei, we geven aan veel verschillende dingen geld uit, maar het allermeeste wel aan de zorg en de sociale zekerheid.” Anne-Claire vraagt op haar beurt of het wel eerlijk is dat mannen twintig procent meer verdienen dan vrouwen. “Dat is echt schandalig”, reageert Hoekstra. “Het zou niet mogen in Nederland en gelukkig doet de minister van Onderwijs er ook alles aan om te voorkomen dat het niet meer gebeurt. Alle mensen moeten hetzelfde worden behandeld, of ze nou een jongen of een meisje zijn.”

Zakgeld
Sommige vragenstellers zijn heel slim (en vragen bijvoorbeeld of Hoekstra nog meer geld wil geven aan de meesters en juffen), maar de leuksten zijn de meer persoonlijke. Zo vraagt Liesje of de minister gelukkig wordt van geld? “Geld helpt wel bij een fijn leven”, geeft hij toe, “maar het leven draait vooral om andere dingen, zoals fijne vrienden en een goede gezondheid.” Amber wil graag weten waar zijn eigen kinderen hun zakgeld aan moeten besteden. “Dat mogen ze zelf weten. Ik heb vier kinderen en de oudste twee krijgen zakgeld. Die ene spaart heel veel, terwijl die andere meer spulletjes koopt. Dat is ook prima, want dan leert ze vanzelf dat ze de volgende maand niet weer iets kan kopen. Ze mogen alleen niet alles aan snoep uitgeven.”
Ayman vraagt of de minister zelf voor deze baan heeft gekozen en waarom? Hoekstra schudt zijn hoofd. “Eerst wilde ik graag boer worden. Ik woonde bij een weiland en zag elke dag een boer op een trekker rijden. Dat vond ik geweldig. Later wilde ik profvoetballer worden, maar dat is ook niet gelukt. Pas veel later ben ik in de politiek gegaan en minister geworden.”
De uitsmijter is echter voor Tobias die vraagt: “Word je wel eens gek van je baan?” Hoekstra fluistert bijna als hij zegt: “Eerlijk antwoord? Ja, maar gelukkig niet zo heel vaak. Dit is de baan die ik vooral voor jullie doe. We kunnen toch niet al het geld nu uitgeven. Ik wil graag ook wat voor jullie bewaren.”

De kinderpersconferentie is ook vastgelegd op beeld. Zie de site van Wijzer in geldzaken en Telegraaf.nl


Was dit nuttig?