“Is het raar hoe ik denk over verzekeraars?”, vroeg Louise van der Peet zich af en besprak het met vrienden. “Ze zijn het met me eens. Wij zien verzekeraars als kapitalistische witte mannen in pak. En je moet altijd fancy zijn.” Ze deed mee aan de Insurance Challenge bij Achmea in Leiden en deelt haar ervaring en kijk op de sector.
Waarom heb jij je ingeschreven?
“Een studievriend stuurde me een screen shot van een challenge over cyber bij Achmea. Volgens mij had hij het via via doorgestuurd gekregen en vroeg of ik samen met hem mee wilde doen. Het leek me leuk. En het was dicht bij mijn huis, dus zei ik ja.”
Wat wist je op dat moment van verzekeraars?
“Niet veel. Maar ik denk bij verzekeraars vooral aan witte mannen in pak, kapitalisme en corporates. En dat ze meer gericht zijn op geld verdienen dan op mensen helpen. Je hoort toch vaker verhalen van mensen die niets krijgen uitgekeerd, dan wanneer iemand wel iets krijgt. Maar dat wordt dan normaal gevonden misschien. Oja, en ik heb het idee dat je ook altijd fancy moet zijn, in pak werken bijvoorbeeld.”
Niks voor jou?
“Uhm, nee. Ik ben een jonge Millennial en van de Generatie Z. En die zijn steeds meer anti-corporate en antikapitalistisch. Mijn vrienden en ik vinden diversiteit écht belangrijk, we zijn allemaal vegetarisch en vinden ook dat oudere generaties dingen niet helemaal goed hebben gedaan.”
Je hebt tijdens de challenge niet alleen kennisgemaakt met verzekeren en cyber, maar ook mensen ontmoet die bij een verzekeraar werken. Heeft dat jouw kijk veranderd?
“Ik dacht na afloop bij mezelf: is het raar hoe ik denk over verzekeraars? Dus besprak ik het met vrienden. En ze zijn het met me eens. Wij zien verzekeraars als kapitalistische witte mannen in pak die op geld zijn gefocust. Ik moet wel toegeven dat het witte mannen in pak-idee nu minder is. Ik was pleasently surprised door de diversiteit aan mensen die ik tijdens de challenge heb gesproken. Mijn ideale werkplek is namelijk internationaal, met meer mensen met een andere genderidentiteit. Want als ik de enige ben die iets meer divers is, voel ik me minder op mijn gemak. Zoals bijvoorbeeld tijdens mijn bachelor Informatica aan de Universiteit Leiden. Ik was omringd door Nederlandse mannen van 20. Dat is bij de TU Delft, waar ik mijn master doe, echt een groot verschil. Heel internationaal.”
En als je het hebt over kapitalisme en corporate?
“Dat is nog niet echt veranderd. Dat kan ook eigenlijk niet, want daarvoor heb ik nog niet genoeg van verzekeraars gezien.”
Wat zou jij nog meer over verzekeraars willen weten?
“Ik vind mijn master Computer Science, met afstudeerrichting Cyber Security superleuk en interessant. Dus ik zou zelf wel meer willen weten over innovatie op het gebied van cyber security bij verzekeraars. Tijdens mijn studie heb ik weleens gastcolleges gehad van bedrijven over kritische infrastructuur zoals onze watervoorziening. Of over de industriële technologie. Maar ik heb geen gastcollege gehad van een verzekeraar. Dat zou ik heel interessant vinden, want de problemen en uitdagingen zullen erg verschillen. Als student wil je natuurlijk werken in wat je hebt gestudeerd, dus laat ons zien welk verschil jullie maken als het gaat over data en cyber.”
Weet je al wat je na jouw studie wil doen?
“Ik ben nu bezig met mijn scriptie. Ik maak een framework voor de auditing en verduidelijking van de AVG op internet. Simpel gezegd gaat het over alles dat fout kan gaan met data privacy op internet. En als ik ben afgestudeerd, wil ik proberen om een PhD te doen via de universiteit. Of misschien via het bedrijf waar ik naast mijn studie als Security Analist werk.”
Tot slot, zou je de Insurance Challenge aanraden aan anderen?
“Ik zou het zeker aanraden aan bachelorstudenten. Niet zozeer aan mijn eigen studiegenoten, want wij vinden vooral complexe, technische uitdagingen interessant. Wij zijn bijvoorbeeld vaak bezig met dingen zoals cryptografie of nieuwe schemes voor het uitwisselen van data. Zo ver ging deze challenge niet. Wat ik trouwens wel heel leuk en leerzaam vond, is dat ik een dagje samenwerkte met mensen van andere studies. Ik heb geleerd hoe je snel, met een interdisciplinair team tot creatieve oplossingen komt.”
Nieuwsgierig naar de Challenge? Bekijk deze video:
Meer over de Insurance Challenge
De ideeën van de studenten die meededen aan de Challenge bij Achmea zijn te vinden in het verslag van de dag: Studenten denken mee over hoe verzekeringsklant geen cyberslachtoffer wordt.
Was dit nuttig?