Meedoen is belangrijker dan winnen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
28-05-2015

Inzet van de Pleitwedstrijd (zie kader) is een grote, glimmende wisselbeker, hoewel iemand uit het publiek benadrukt dat “voor haar maatschappij meedoen belangrijker is dan winnen. Het gaat ons echt om het leren.” De zes teams (twee van SRK, één van Achmea, één van Univé en twee van ARAG) buigen zich om beurten over drie casussen.

De heer Aussie

In de eerste casus, waarin de heer Aussie centraal staat, speelt het team van SRK 1 de rol van eiser en het team van ARAG 2 de gedaagde. Hamvraag is of de ontslagbescherming ook voor een Australiër die zich op geen enkele manier aanpast aan de Nederlandse cultuur en gebruiken, moet gelden. “Ik ben snel klaar met deze discussie”, zegt Kelly van der Weerden van ARAG 2 in haar dupliek. “Meneer Aussie heeft zelf gezegd niet te kunnen aarden in Nederland. De heer Aussie eet, droomt, drinkt en ademt Australisch.” Haar conclusie is duidelijk: de arbeidsovereenkomst is niet zomaar opgezegd.

Houtje Touwtje
Terwijl de teams van ARAG 2 en SRK 1 mogen uitrusten, staat de tweede casus op de rol: Houtje Touwtje. Ook dit is een bloemrijke casus, waarin het team van de Stichting Achmea Rechtsbijstand de belangen behartigt van toevallige voorbijganger Jelle die hard ten val komt. Oorzaak is een touwtje, gespannen door aannemer Bert Breker om een loslopende buffel in het gareel te houden. In deze casus is het vooral Laurens Vanderbos, die namens SRK 2 de belangen van de aannemer vertegenwoordigt, die indruk op de jury maakt: “Wakkere jongen, geen gehakkel, hij staat er met veel plezier.”

Wim = Wendy
De derde en laatste casus blijkt een lastige. Wim die Wendy wordt, maar eerst last van zijn elleboog krijgt. Uiteindelijk werkt Wim (of is het nou Wendy?) maar twee van de zes jaar voordat zijn werkgever de loondoorbetaling definitief stopzet. Het team van Univé gaat er volgens de jury, die onder leiding staat van tv-persoonlijkheid Menno Bentveld, in haar pleitnota met gestrekt been in, terwijl het team van ARAG 1 sterke vergelijkingen trekt. Volgens Maaike Cuppen voert het echt te ver om een geslachtsverandering af te doen als een cosmetische ingreep. ”We hebben het hier niet over een botoxbehandeling.”

De finale wordt uiteindelijk gespeeld door SRK 1 tegen SRK 2. Nieuwsgierig naar de afloop? Lees het uitgebreide verslag in het tweede nummer van Verzekerd! dat half juni verschijnt. Nog geen abonnee? Mail naar abonnementenverzekerd@verzekeraars.nl en ontvang Verzekerd! gratis.

Over de Pleitwedstrijd
Jaarlijks organiseren de rechtsbijstandverzekeraars een pleitwedstrijd voor jonge juristen, met weinig tot geen pleitervaring. Rechtsbijstandverzekeraars vaardigen een team af, dat bestaat uit vier juristen. De deelnemende teams krijgen vier weken voor de wedstrijddatum hun casus uitgereikt, met daarbij de rol die ze spelen (eiser of gedaagde). Daarnaast worden ze vlak voor de wedstrijd getraind in een pleitworkshop. Dit jaar is het al weer de zevende keer op rij dat de Pleitwedstrijd wordt georganiseerd. In tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de winnaar van een jaar eerder als gastheer optreedt, is de Pleitwedstrijd 2015 bij het Verbond gehouden.


Was dit artikel nuttig?