Minder voertuigen gestolen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
25-06-2016

Het aantal voertuigdiefstallen is in 2015 met 4,8% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Daarmee kwam het totaal met 29.218 voor het eerst in jaren onder de 30.000. “Een mooie mijlpaal”, aldus AVc-directeur Titus Visser.

De diefstal van het aantal gestolen personenauto’s daalde ten opzichte van 2014 met 5,8% naar 10.091 auto’s. Andere opvallende dalingen betroffen de lichte bedrijfswagens (-20,5%), zware bedrijfswagens (-31%) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21%). Het aantal gestolen brom- en snorfietsen schommelt al jaren rond hetzelfde aantal. Afgelopen jaar is het aantal gestolen motorfietsen met ruim 5% gestegen.

Alarmsystemen

Met name de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14%) is opvallend. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jongere auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen en de software te kraken. De daling betekent volgens Visser niet dat AVc nu achterover gaat zitten. “Het dievengilde richt zich nu meer op personenauto’s van 4 tot 8 jaar oud. Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16% toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto te overwegen.’

Terugvinden

Terwijl het aantal gestolen voertuigen daalt, toont ook het terugvindpercentage dalende trend. Het aandeel teruggevonden gestolen personenauto’s daalde van 39,6% naar 37,4%. De samenwerkende partijen richten zich naast de preventie dan ook in toenemende mate op het vergroten van het aandeel auto’s dat weer wordt teruggevonden. Daarbij wordt onder meer geïnvesteerd in de toepassing van systemen die de auto na diefstal traceerbaar maken en een versterking van de opsporing. Visser: ”Gelukkig hebben we in Nederland op het thema voertuigcriminaliteit een zeer hechte samenwerking tussen overheid, branche en verzekeraars waardoor we in staat zijn hier paal en perk aan te stellen.” Voorbeeld van een resultaat daarvan is de website laatjeautoniethacken.nl, met tips om je auto goed te beveiligen.

Lees meer op de website van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.


Was dit artikel nuttig?