Nieuwe Eurocommissaris voor Financiële diensten

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
11-09-2020

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maakte eerder deze week in een persconferentie een aantal wisselingen in haar team bekend. Aanleiding is het aftreden van de Ierse Commissaris Phil Hogan wegens het overtreden van de coronaregels.

De nieuwe Ierse Eurocommissaris, Mairead McGuinness wordt verantwoordelijk voor de portefeuille Financiële diensten, financiële stabiliteit en de kapitaalmarktunie waar belangrijke dossiers als Solvency II en de Verzekeringsdistributierichtlijn onder vallen. McGuinness (61) zit sinds 2004 in het Europees Parlement namens Fine Gael, de Ierse Christendemocratische partij en is vanaf 2017 eerste vicevoorzitter van het Europees Parlement.

De Letse Commissaris Valdis Dombrovskis, voorheen financieel portefeuillehouder binnen de Europese Commissie, gaat zich met handel bezig houden.
Daarnaast vervult hij, als een van de drie executive vice-presidents van de commissie, ook een coördinerende rol binnen het economisch beleid van de Europese Commissie.
De portefeuille van Nederlandse Eurocommissaris en executive vice-president Frans Timmermans, de Europese Green Deal, blijft dezelfde.

Voordat beiden officieel aan de slag mogen, worden McGuiness en Dombrovskis tijdens een hearing door het Europees Parlement bevraagd over hun geschiktheid voor de nieuwe portefeuille. Deze hearings vinden later in september plaats.


Was dit artikel nuttig?