‘Nieuwe wereld vraagt om ander soort leiderschap’

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
12-12-2016

Nieuwsgierig, innoverend, vrijheidgevend en moedig genoeg om nieuwe dingen te proberen die ook kunnen mislukken. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen waarover moderne leiders in de verzekeringssector moeten beschikken.

Dat stelde althans Jan Rapmund, partner van The Executive Network en ervaren headhunter in de sector. Tijdens de fintech-sessie  waarin onder meer fintech-ambassadeur Willem Vermeend en sectordeskundige Roger Peverelli de aanwezigen bijpraatten over de grote impact van technologische ontwikkelingen, had Rapmund het laatste woord. “Disruptie van de business doet ook wat met de vereiste competenties van medewerkers en zeker van de verantwoordelijke leiders”, luidde zijn stellige overtuiging.
 
Traditioneel
Vooralsnog is de reflex bij verzekeraars op de financieel-economische én technologische ontwikkelingen heel traditioneel gericht op zaken als governance, risk management, kostenreductie en uitbreiding van de distributie met e-commerce, sprak Rapmund. “Maatschappijen zoeken daardoor leiders die vooral proces- en inhoudgedreven zijn, risico-avers, over veel vakkenis beschikken en de nadruk leggen op beheersen en controleren. Cijfermatig en rationeel. Maar ondertussen komen innovaties uit onverwachte hoek, veranderen de behoeften van de maatschappij en is de aard van die verandering onvoorspelbaar. Nieuwe generaties willen meer vrijheid. Dat zie je terug bij zowel je klanten als je medewerkers.”
 
Flexibel
Willen organisaties toekomstbestendig zijn, dan zijn drie eigenschappen cruciaal: een goede aansluiting op de buitenwereld, voldoende flexibiliteit om in te spelen op alle veranderingen en data-gestuurd, aldus Rapmund. “Moderne leiders moeten exponenten zijn van die kenmerken. Dus met een focus op klanten en de markt. Nieuwsgierig en leergierig. Geen alleskunners, maar in staat om goede teams om zich heen te bouwen waarin mensen zitten die sterker zijn dan zijzelf. En dan ook de moed om nieuwe dingen te proberen en daarin vrijheid te geven aan de medewerkers.”


Was dit artikel nuttig?