Onderlinge en coöperatieve verzekeraars groeien wereldwijd het snelst

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
26-03-2019

De onderlinge en coöperatieve verzekeringsmarkt is het snelst groeiende deel van de globale verzekeringssector. Dit blijkt uit het laatste ‘Global Mutual Market Share 10’ rapport van de International Cooperative and Mutual Insurance Federation (ICMIF).

Het onderzoek benadrukt dat in de periode 2007 tot 2017, de tien jaar na de financiële crisis, het premie-inkomen van de onderlinge en coöperatieve verzekeringssector wereldwijd groeide. En wel met 30%. Dit in vergelijking met 17% groei van de totale verzekeringssector. Als gevolg hiervan steeg het marktaandeel van onderlinge en coöperatieve verzekeraars van 24,0% in 2007 naar 26,7% in 2017.

Impact groeiende aantal leden
Onderlinge en coöperatieve verzekeraars bedienen vandaag de dag 922 miljoen leden (polishouders). Dit is een groei van 13% ten opzichte van 2012. De impact van het groeiende aantal leden is ook terug te zien in het aantal werknemers in de sector. Op dit moment werken er 1,16 miljoen mensen bij deze groep verzekeraars. Ten opzichte van 2007, betekent dit een groei van 24%.

Hilde Vernaillen (voorzitter ICMIF), kijkt in het rapport terug op de 10 jaren na de start van de financiële crisis. Volgens haar was deze crisis de katalysator voor de groei van het onderlinge en coöperatieve verzekeringsmodel. “In een tijd waarin het vertrouwen van de consument, de consumptieve bestedingen én de rentevoeten kelderden, kwam de onderlinge en coöperatieve verzekeringssector tot bloei. Deze sector presteerde beter dan gemiddeld en heeft meer marktaandeel veroverd.”

Vertrouwen, veiligheid en service
Aanvullend kwalitatief onderzoek van ICMIF in dezelfde periode, suggereert dat deze positieve prestatie is gekoppeld aan de voorkeur van consumenten voor aanbieders die worden geassocieerd met coöperatieve en onderlinge verzekeraars. Belangrijke aspecten zijn hierbij: betrouwbaarheid, veiligheid en een uitstekende service.


Was dit artikel nuttig?