"Op weg naar een goed geïntegreerd platform"

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Een flinke portie ervaring bij coöperatieve verzekeraars én bij het Verbond. Cors Hage, niet-uitvoerend voorzitter van Coöperatie Univé UA, is niet voor niets gevraagd het voorzitterschap van het Platform Onderlinge Verzekeraars van het Verbond op zich te nemen. Ook neemt hij plaats op de extra zetel in het Verbondsbestuur. “Ik weet hoe de hazen lopen en ga voor optimale belangenbehartiging.”

Klinkt goed, maar leg eens wat beter uit.
“Het verzoek om een voorzitter voor het platform kwam niet zomaar bij Univé terecht. Wat betreft de schaal – niet groot en niet klein – kan een vertegenwoordiger van Univé goed de verbinding leggen tussen alle partijen. Voor allemaal een goede gesprekspartner zijn. Ik als persoon moet me natuurlijk nog maar bewijzen, maar ik heb voldoende achtergrond en ervaring om optimaal voor de belangen van de leden op te komen. Ik heb bij diverse coöperaties gewerkt. En ook lang genoeg bij het Verbond rondgelopen om te weten hoe de hazen daar lopen. Ik denk dat ik kan zorgen voor mooie kruisbestuiving.”
 
Wat kunnen de verschillende leden dan aan elkaar hebben?
“Het Verbond biedt een heel groot netwerk en veel deskundigheid. Vanuit het platform hoop ik daar veel gebruik van te kunnen maken. Denk alleen al aan veranderende wet- en regelgeving. Voor kleine organisaties is het een hele kluif om dat door te voeren."

En brengen de voormalig FOV-leden ook wat mee?
“Heel veel zelfs. Denk aan een thema als ‘de klant centraal’, waarmee de sector erg bezig is. Zo’n thema zit eigenlijk ingebakken in de structuur van een coöperatieve verzekeraar. De leden van de coöperatie zijn eigenaar en klant, zij hebben direct inspraak. Ook een ontwikkeling als de participatiemaatschappij past hierbij. Dat zit heel dicht op de coöperatieve structuur. Die maatschappelijke focus past dus goed bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Voor niet-coöperatieve maatschappijen mogelijk best interessant te zien hoe ‘wij’ dat doen.”

Halen en brengen dus. En hoe krijgt dat vorm in het platform?
“Over de concrete invulling ga ik me samen met de platformmanager nog buigen. Denk aan hoe we ons gaan positioneren binnen het Verbond. De voormalige FOV-leden kunnen in ieder geval blijven rekenen op dezelfde belangenbehartiging als voorheen. Het is goed dat zij een eigen platform en zetel in het bestuur krijgen. Een coöperatie kent een eigen dynamiek en andere belangen. Enige verschil wordt dat we optimaal gebruik gaan maken van de know-how die bij het Verbond in huis is. Echt een voordeel.”

Maar wel maar voor even, want in januari geeft u het stokje alweer door …  
“Klopt, dan volgt Joost Heideman, één van de uitvoerend bestuurders van de one tier board van Univé, mij op. Hij is net in dienst dus nog onvoldoende beschikbaar voor nevenactiviteiten. Aan mij de eer het platform vorm te geven. Ik hoop de komende negen maanden voor een goed geïntegreerd platform te zorgen binnen het Verbond en de krachtenbundeling die er nu alleen nog in theorie is, straks praktijk te hebben gemaakt.”


Over het Platform Onderlinge Verzekeraars
Het Platform Onderlinge Verzekeraars is opgericht na de fusie tussen het Verbond en de Federatie Onderlinge Verzekeraars. Het platform wordt een afdeling van het Verbond en behartigt de belangen van circa 65 onderlinge waarborgmaatschappijen in Nederland.


Was dit artikel nuttig?