Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Recordaantal verzekeraars voor klas in Week van het geld

Verbond start pilotlessen mbo-scholen in kader financiële educatie. Honderden medewerkers van verzekeringsmaatschappijen staan volgende week op basisscholen in heel Nederland voor de klas. Ze verzorgen tijdens de Week van het geld (14 t/m 18 maart) de gastles Fix je risk over verzekeren, zodat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met geld en risico’s. Verzekeraars richten zich in het kader van financiële educatie ook voor het eerst op mbo-scholen met een serie pilotlessen.

Een aantal CEO’s en directeuren van verzekeraars geven komende maandag een gastles bij het openingsevent van de Week van het geld op een basisschool in Vleuten. Daarin laten Michel Lamie (De Goudse), Pieter Loyson (Onderlinge ’s Gravenhage), Marco Keim (Aegon), Aart Jan Paauw (Delta Lloyd) en algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars leerlingen kritisch nadenken over het nut van verzekeren: wanneer is dat verstandig en wanneer niet? Later in de week staat Verbondsvoorzitter David Knibbe (Nationale-Nederlanden) ook voor de klas. CEO Annette Mosman van Generali ontvangt een basisschoolklas voor een gastles op het hoofdkantoor in Diemen.

Financiële educatie speerpunt
Onderdeel van de gastles is het bordspel Fix je risk, dat de geleerde begrippen op een speelse wijze benadrukt. In totaal geven verzekeringsmedewerkers 512 lessen, een record. Dat betekent dat 12.479 leerlingen een les over verzekeren krijgen. Financiële educatie is één van de speerpunten van het Verbond. Wie op jonge leeftijd nadenkt over (financiële) risico’s, is later beter in staat weloverwogen keuzes te maken. De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken, waarvan het Verbond deel uitmaakt. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform.

Nieuw: inzet op mbo-scholen
Dit jaar richt de sector zich voor het eerst op een nieuwe doelgroep voor financiële educatie: mbo-scholieren niveau 3 & 4.
Mbo-leerlingen zijn een financieel kwetsbare groep zo blijkt uit het Nibud-onderzoek Mbo’ers in geldzaken (2015). Van de mbo’ers heeft 37 procent één of meer schulden, 20 procent komt vaak of altijd geld tekort en 15 procent ervaart zelf een financieel probleem. Daarnaast ziet het Verbond van Verzekeraars vanuit mbo-docenten veel behoefte aan lesstof op het gebied van financiële educatie.

Pilot
Op initiatief van het Verbond is een samenwerking aangegaan met het Nibud en Diversion, die samen het programma MoneyWays hebben ontwikkeld. Dat project beoogt jongeren in drie lessen meer bewust te maken van geld en hoe daar mee om te gaan. In de Week van het geld start de pilot om jongeren kennis te leren maken met de basis van verzekeren. Doel is om mbo-leerlingen zelfstandig te laten nadenken over (financiële) risico’s en wanneer verzekeren wel en niet zinvol is. Voor de klas proberen zogeheten ‘peer educators’ – zelf nog jongeren – dat duidelijk te maken door middel van interactieve kennisopdrachten, dialoog en persoonlijke ervaringen. Na een evaluatie van de pilot-lessen is het streven om het begrip verzekeren een vaste plek te geven in het MoneyWays-programma voor het mbo.


Was dit artikel nuttig?