Skip to Content

Univé helpt agrariërs en hun omgeving met verduurzaming

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het was zomaar een nieuwsbericht op internet. Deze winter publiceerde Univé een artikel over asbestvrije daken en honderd procent groene stroom voor haar leden. Het idee is even simpel als geniaal. Univé helpt agrariërs aan asbestvrije daken en plaatst zonnepanelen op het dak, die weer energie aan andere Univé-leden leveren.

“Het idee past vooral bij onze coöperatieve gedachte: samen lossen we het wel op”, benadrukt Jan Willem Bolhuis van Univé. Hij stond aan de wieg van het innovatieve idee en vertelt samen met Boudewijn Boeve van ENGIE over het hoe en wat van het project dat is begonnen bij één agrarisch ondernemer in Groenlo.

Serie over klimaat!

Ons klimaat verandert en niet zo’n beetje ook. De kans op extreem weer neemt toe. Dat betekent dat er ook een grotere kans is op schade. Als verzekeraars de klimaatrisico’s het hoofd willen bieden en verzekerbaar willen houden, moeten ze actie ondernemen. En dat doen ze gelukkig ook.
In een serie artikelen komt steeds één concreet project aan bod. In dit vierde deel richten we het vizier op de asbestvrije daken van Univé, die een nieuwe energie-coöperatie heeft opgericht.  


Jullie eerste asbestvrije dak is in februari in Groenlo opgeleverd en levert stroom voor zo’n tachtig huishoudens. Hoe is die pilot afgelopen?

Jan Willem: “De pilot loopt nog. Wij zijn nu in en om Groenlo druk bezig met het werven van afnemers. Dat traject loopt tot half augustus, maar ondertussen kijken we al verder naar andere bestemmingen. De belangstelling in de agrarische hoek is groot. We hebben al de nodige aanmeldingen binnen.”
Boudewijn: “Dat is misschien nog wel het lastigste op dit moment: het zoeken naar de juiste balans tussen de korte en de lange termijn. We zijn nog aan het leren in Groenlo, maar willen ondertussen wel verder.”

Waar mikken jullie op?
Jan Willem: “We hebben ruim 15.000 asbestbestemmingen in onze portefeuille. Die zullen niet allemaal geschikt zijn om zonnepanelen op het dak te leggen, maar we willen wel iets substantieels doen. Dit zijn klanten die we ook in de toekomst willen houden, en die ook bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland. We hebben de volgende locaties zelfs al klaar staan, waarmee we deze zomer willen starten, maar dit is voor ons ook een nieuwe tak van sport. We willen leren, stappen zetten, risico’s in kaart brengen, op zoek gaan naar zekerheid, maar dat remt alleen maar. En dus zijn we, precies wat Boudewijn zegt, constant op zoek naar balans. Want uiteraard willen we gebruik maken van de schaalvoordelen en dit als één groot project aanvliegen, maar we zullen het regionaal moeten uitrollen. Dat vergt vooral een heel strakke planning.”

Waarom doen jullie dit?
Jan Willem: “Dat is tweeërlei. Het eerste idee komt uit een werkgroep bij ons in huis. Als Univé zijn wij heel erg bezig met onze roots en gaan we eigenlijk steeds verder terug naar onze roots. Wat kunnen we doen om schade te voorkomen? Daarnaast zagen wij op het gebied van asbest weliswaar initiatieven ontstaan, waaronder de subsidieregeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’, maar die initiatieven gingen niet echt vliegen. Dat zette ons aan het denken. Onverzekerbaarheid dreigde, maar daarmee los je het probleem niet op."

Dus?
“En dus zochten wij naar een andere manier om het probleem samen op te lossen. Vergeet niet dat het asbestprobleem zo groot is dat het voor ons als verzekeraar al niet te dragen is, laat staan voor de klant. Wat doen we als het klimaat roet in het eten gooit en storm of hagel het dak vernielen? Wij wilden een duurzame en stabiele inkomstenbron genereren en tegelijkertijd de locatie asbestvrij krijgen. Mede door de Univé-gedachte ‘samen lossen we het wel op’, kwamen we op het idee om met zonnepanelen een nieuwe inkomstenbron te genereren.”


Jan Willem Bolhuis (links) en Boudewijn Boeve (rechts)

Waarom doet ENGIE mee aan dit project?
Boudewijn: “In 2016 kregen wij een nieuwe naam: ENGIE. Het roer is toen volledig omgegooid. We hebben afscheid genomen van fossiel en zijn volledig in gaan zetten op duurzame energie. De afgelopen drie jaar is zestien miljard geïnvesteerd in duurzame energie en daar komt de komende drie jaar nog twaalf miljard bij. Wij doen veel gezamenlijke, duurzame projecten, onder meer met PEC Zwolle en in samenwerking met de KNVB, maar nu dus ook met Univé. Dit zijn heel belangrijke partnerships voor ons.”

De stroom van de zonnepanelen is nadrukkelijk bedoeld voor andere Univé-leden die de stroom via ENGIE kunnen afnemen. Hoe loopt dat?
Boudewijn: “Het is nog te vroeg om daar al harde conclusies aan te verbinden, maar er wordt erg positief gereageerd. Het is een eerlijk en transparant product dat uit je eigen regio komt. Dat spreekt mensen aan.”
Jan Willem: “Uiteraard hebben wij de belangstelling vooraf getoetst onder onze leden en consumenten. We hebben eerst onze leden rondom Groenlo geïnformeerd en onder meer gevraagd hoe groot of klein die straal van regionaal mag zijn. Daaruit blijkt dat het niet beperkt hoeft te zijn tot de eigen straat, of wijk, of zelfs gemeente, maar de provincie is wel een must. En hoewel wij merken dat er veel sympathie voor het project is, is de stap om over te gaan naar een andere energieleverancier best groot. Een van onze lessons learned is dan ook dat we de klant echt moeten ontzorgen. Zekerheid bieden bestaat in de toekomst uit veel meer dan alleen verzekeren.”

Het idee is dat een Univé-lid via ENGIE stroom kan kopen, die is opgewekt bij een ander Univélid (de agrariër). Dat is wat jullie ‘van leden, voor leden’ noemen, maar voor wie is de opbrengst?
Jan Willem: “Wij hoeven hier niets aan te verdienen. We willen alleen onze investeringen terug verdienen. Zodra wij onze investering terug hebben, is de keuze aan de agrariër of hij een duurzame energieleverancier wil worden of niet.”

Shutterstock 1888881763

Schademiddag 2024

  • 5-6-2024
  • Event
  • Vakkennis
shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?