Verbond: Nieuw Geldboek belangrijk hulpmiddel voor ondernemers

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
05-04-2018

“Het Geldboek voor Ondernemers helpt bij het maken van weloverwogen keuzes door een goede afweging van risico’s die bedrijven en ondernemers kunnen lopen.” Verbondsdirecteur Harold Herbert zegt dat in een introductie op de nieuwe editie van het boek, dat vandaag is verschenen.

Het Geldboek, dat dit jaar voor de elfde keer verschijnt, biedt ondernemers meer grip op hun geldzaken. Nieuw in deze editie zijn hoofdstukken over verzekeren en kredietregistratie. De Kamer van Koophandel verwacht meer dan een kwart miljoen downloads van dit gratis online boek. Het aantal downloads groeide van 90.000 in 2016 vorig jaar al naar 220.000.

Positief en gefocust
Voor het eerst heeft ook het Verbond input geleverd, met name aan over onderwerpen als de arbeidsongeschiktheidverzekering (zie pagina 50-51) en schade (brand, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, cyber, auto, p. 55-56). “Ik ken ondernemers als positief en gefocust op het eigen bedrijf”, licht Harold Herbert de bijdrage van het Verbond toe. “Dat is ook nodig om succesvol te zijn. Maar de schaduwkant is de neiging minder stil te staan bij de risico’s voor het bedrijf en de risico’s die je zelf loopt. Welke verzekeringen kunnen je helpen die risico’s beheersbaar te maken? Het Geldboek voor Ondernemers helpt bij het maken van weloverwogen keuzes op dit punt.”

Grip op financiën
Andere partijen die informatie hebben aangeleverd zijn de Pensioenfederatie, het Nibud, Zuidweg&Partners en Stichting BKR. Nibud-directeur Gerjoke Wilmink benadrukt dat het juist voor zelfstandigen, met wisselende inkomsten en beperkte aanspraak op sociale zekerheid, belangrijk is om grip op de financiën te hebben. “Waar het vaak misgaat, is dat de privéfinanciën en zakelijke financiën niet goed gescheiden worden. Het Geldboek kan ondernemers daarmee op weg helpen.”

Onzeker
De KvK zegt vandaag in een persbericht dat uit onderzoek blijkt dat de helft van alle ondernemers in Nederland onzeker is over hun financiële kennis. Ruim de helft van de zzp’ers (52%) en bijna twee derde van de mkb’ers (62%) geeft aan in recente jaren geconfronteerd te zijn met een ongewenste financiële situatie. Toch betrekken ruim vier op de tien ondernemers niemand bij hun financiën en administratie. Het boek biedt mede daarom informatie over bijvoorbeeld verschillende vormen van financieren, belastingen, administratie, oplossingen voor problemen met geld, inkomensondersteunende maatregelen, pensioenen en verzekeren.

De nieuwe editie 2018 van het Geldboek voor Ondernemers is gratis te downloaden.


Was dit artikel nuttig?