Verzekeraars voor de klas tijdens Week van het geld

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
03-03-2015

Vele honderden medewerkers van verzekeringsmaatschappijen staan volgende week voor de klas op basisscholen door heel Nederland. Zij verzorgen tijdens het eerste lustrum van de Week van het geld (9 t/m 13 maart) gastlessen over verzekeren. De gastles Fix je Risk leert kinderen al op jonge leeftijd omgaan met geld en risico’s.

Onder meer CEO’s David Knibbe (NN Group), Michel Lamie (De Goudse), Freek Wansink (Generali), Cees de Jong (BNP Paribas Cardif), voorzitter van de Raad van Bestuur Jos Baeten (a.s.r.), CFO Gilbert Pluym (Onderlinge ’s Gravenhage), directievoorzitter Saeda van den Herik (Zwitserleven) en directeur Richard Weurding (Verbond van Verzekeraars) geven in de hoogste klassen van het basisonderwijs de les Fix je Risk.

Kritisch nadenken
In deze les laten verzekeraars leerlingen kritisch nadenken over het nut van verzekeren: wanneer heeft het wel zin en wanneer niet. Onderdeel van de gastles is het bordspel Fix je Risk, dat de geleerde begrippen op een speelse wijze nog eens benadrukt. In totaal worden er ruim driehonderd Fix je Risk-lessen gegeven. Dat betekent dat bijna 8.000 leerlingen een les over verzekeren krijgen

Belang financiële educatie
Een van de speerpunten van het Verbond is financiële educatie. Verzekeraars vinden het belangrijk dat kinderen leren nadenken over risico’s, financiële gevolgen van risico’s en hoe je die kunt opvangen. Door op jonge leeftijd na te denken over deze vragen, zijn jongeren later beter in staat om weloverwogen financiële keuzes te maken. De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken, waarvan het Verbond deel uitmaakt. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform.

Fix je Risk
De gastles duurt circa een uur en bestaat uit verschillende onderdelen. De gastdocent vertelt eerst iets over verzekeren en de basisbegrippen als premie, polis en risico’s. Via opdrachten leren de kinderen vervolgens de begrippen herkennen en ontdekken ze dat het verstandig is om eerst goed na te denken voordat je een verzekering afsluit. Tot slot speelt de klas het bordspel en banen de leerlingen zich een weg langs allerlei risico’s – met als opdracht het einde van het schooljaar zonder kleerscheuren te halen.

Journalisten die een gastles van een CEO willen bijwonen, kunnen contact opnemen met de afdeling woordvoering van het Verbond. Rudi Buis: 070 - 3338707, 06 - 20561521

Voor meer informatie over het lespakket en financiële educatie: www.fixjerisk.nl


Was dit artikel nuttig?