Vijf vernieuwende ideeën pensioenproblematiek

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Vijf pensioenvraagstukken, zestig jongeren. Breng ze bij elkaar in het PensioenLab en zie het resultaat: vijf vernieuwende ideeën als antwoord op die vraagstukken. Woensdag 20 mei presenteerden de jongeren de adviezen aan ‘de pensioenwereld’. Robbert Coenmans van FNV Jong, een van de organiserende partijen: “Ook dit jaar bewijst PensioenLab weer vooruit te lopen op de discussie.”

Het PensioenLab, een platform voor jongeren met een mening, is een initiatief van CNV Jongeren, FNV Jong en VCP Young Professionals. Het platform zorgt er onder meer voor dat de inspraak van jongeren op pensioenthema’s wordt gewaarborgd. Dat die inspraak waardevol kan zijn, bleek wel op woensdagavond 20 mei. Vijf werkgroepen presenteerden nieuwe visies op pensioenthema’s, waaraan zij sinds september 2014 werkten. Willem Noordman van de Pensioenfederatie ontving de adviezen als eerste en was er blij mee: “We zijn erg enthousiast over de originaliteit en het nut van de initiatieven waar PensioenLab ons elke keer mee weet te verrassen.”

Van Europa tot digitale communicatie
Zo’n tweehonderd gasten uit de pensioenwereld – van PGGM en ABP tot Nationale-Nederlanden, het ministerie van SZW en VNO-NCW – maakten kennis met de vijf adviezen. In vogelvlucht:

  1. Europa: Er is een centraal informatiepunt over pensioenen nodig voor jongeren die (e)migreren. De informatie is toegespitst op de behoefte van jongeren en is actueel en betrouwbaar.
  2. Vitaliteit: Om langer door te werken worden alle pensioencontracten aan een flexibele AOW-leeftijd gekoppeld. Demotie moet bespreekbaar worden en overgangsmaatregelen worden geschrapt.
  3. Nabestaandenpensioen: Er komt een nieuw nabestaandenpensioen (NNP). NNP is uniform in het partnerbegrip, de hoogte en het moment van de uitkering. Het wisselen van baan heeft geen effect.
  4. Digitale communicatie: Er moet een Financieel Paspoort komen met alle financiële gegevens. Zet naast pensioen ook spaargeld, hypotheek, verzekering en (studie)schuld in een veilig, gemakkelijk toegankelijk platform. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht.
  5. Beste pensioenstelsel ter wereld: Jongeren vinden keuzevrijheid, solidariteit en de verplichtstelling belangrijk in een pensioenstelsel. Hiervan zien ze het meeste terug in Zweden. Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen door echt te durven veranderen, meer keuzemogelijkheden te creëren en jongeren vaste plaatsen te geven in een adviesraad.

Overgenomen adviezen
Ideeën genoeg. En enthousiasme ook – bij alle partijen. De adviezen zijn in ieder geval uitgebracht, nu is het de beurt aan de ontvangende partijen. Michiel Hietkamp, voorzitter CNV Jongeren twijfelt daar niet aan: "Toen we voor het eerst zestig jongeren bijeen brachten om na te denken over de problemen in de pensioensector hadden we niet verwacht dat het zo'n succes zou worden. Wij hebben twee jaar geleden het probleem van de doorsneesystematiek op de kaart gezet. Nu wordt het uitgebreid behandeld in het SER-advies over de toekomst van ons pensioenstelsel. Ik verwacht dat ook deze adviezen in beleid worden overgenomen.”
Lees meer op de website van PensioenLab. Daar vindt u ook de vijf presentaties over de adviezen.


Was dit artikel nuttig?