Skip to Content

Week van het geld feestelijk van start

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Onder oorverdovend gejuich van 300 basisschoolleerlingen trapten demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker, president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot en de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren maandag de nationale Week van het Geld af. Dat deden ze door een scheepsklok te luiden. En dat was niet voor niets, want de opening vond plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Tijdens deze zevende editie van de Week van het geld worden weer tal van activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld. Veel daarvan vinden plaats in de klas. Professionals uit de financiële sector verzorgen gratis gastlessen en workshops op basisscholen door het hele land. De themaweek is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken, met onder andere het Verbond van Verzekeraars als partner.

Zakgeld
Aan de 300 scholieren uit groep 7 en 8 die maandag in het Scheepvaartmuseum waren de eer om het spits af te bijten. En dat deden ze met veel enthousiasme. Bijvoorbeeld toen ze met petje-op-petje-af mochten stemmen over een aantal stellingen. Over sommige daarvan - ‘als kind mag je zelf bepalen wat je van je zakgeld koopt’ en ‘het is niet zo verstandig om geld te lenen’ - waren de meesten het wel eens.

Maar over andere stellingen waren de meningen verdeeld. Wie moet bijvoorbeeld betalen wanneer je als kind op schoolkamp een bal door een ruit trapt? Jijzelf, je ouders of de school? Algemeen directeur van het Verbond Richard Weurding legde uit dat het toch wel verstandig is als de school een verzekering afsluit. “Als je op schoolkamp gaat, kunnen er heel veel dingen gebeuren.” Hij gaf de kinderen mee dat het belangrijk is om na te denken over wat voor risico’s je loopt. “Jong geleerd is oud gedaan.”

Fix je risk
Na de officiële opening mochten de kinderen als eersten een gastles bijwonen. Bijvoorbeeld van Maarten Edixhoven, bestuursvoorzitter van Aegon Nederland en bestuurder bij het Verbond. Met een aantal grappige voorbeelden legde hij uit hoe verzekeringen werken en wanneer ze belangrijk kunnen zijn. Zo heeft de voetballer Ronaldo zijn benen voor 200 miljoen euro verzekerd, vertelde hij. Reactie vanuit de klas: ‘Echt!?’
 
Daarna was het tijd voor het nieuwe, volledig digitale Fix je Risk-spel. Dat is speciaal voor de verzekeringslessen tijdens de Week van het geld ontwikkeld door het Verbond en wordt de komende dagen door 21.000 leerlingen gespeeld. In groepjes dachten de scholieren na over wat er kan gebeuren tijdens een verjaardag, een schoolkamp en een sportdag. Vervolgens moesten ze beslissen welke verzekeringen ze wilden afsluiten. Door het ‘rad van gebeurtenissen’ te laten draaien, gebeurde er van alles – leuke, maar ook minder leuke dingen. Tijdens het schoolkamp kreeg een leerling bijvoorbeeld vonken van het kampvuur op zijn hand, waardoor die ‘snel beter-verzekering’ toch wel goed van pas kwam.

Blije gezichten
Winnaar was het team dat aan het einde van de rit het meeste geld overhield. Maar ook bij de andere groepjes waren er blije gezichten. Alle kinderen gingen namelijk naar huis met een ‘Professor in de verzekeringskunde-diploma’. En natuurlijk met een boel handige kennis over risico’s, verzekeren en geld.


Was dit nuttig?