Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Blik op financiële kwetsbaarheid:

2021 wordt het jaar van DOEN!

Gelukkig is 2020 voorbij. Met veel anderen hoop ik dat 2021 een ander, mooier, beter en gezelliger jaar mag worden. Als ik eerlijk ben, houd ik echter mijn hart vast. In 2020 hadden we 1,2 miljoen huishoudens die kampen met betalingsproblemen. Hoeveel worden dat er dit jaar?

Sommige voorspellingen gaan uit van een groei naar misschien wel 2,5 miljoen huishoudens. Volgens het CBS hebben we bijna acht miljoen particuliere huishoudens in ons land. Als ik snel reken, zou dat betekenen dat ruim één op de drie huishoudens dit jaar met betalingsachterstanden te maken krijgt. Ik schrik daar enorm van.

Themadossier

Het wat mij betreft enige ‘goede’ nieuws op dit front is dat ik niet de enige ben die daarvan schrikt. Op de website van het platform Wijzer in geldzaken, waarbij ook het Verbond van Verzekeraars is aangesloten, is een speciaal themadossier  gepubliceerd om Nederlanders te helpen. Welke maatregelen kun je zelf treffen om te voorkomen dat je in de problemen komt als er minder geld binnenkomt? Hoe zet je je inkomsten en uitgaven helder op een rij? En waar kun je terecht voor hulp?

Protocol

Ook in de verzekeringssector was en is er veel aandacht voor de financieel kwetsbare groepen. Zo treedt op 1 april het zogenoemde Protocol bij betalingsachterstanden in werking. In dat protocol wordt onder meer ingegaan op de communicatie en informatievoorziening. Daarnaast worden er afspraken gemaakt met incassopartners. Verzekeraars willen dit jaar hun klanten vooral concreet helpen. Daarom kunnen klanten die een schuldverleningstraject achter de rug hebben, zich weer met een schone lei verzekeren.

Drieluik

Het was voor mij, als Programmamanager Klantbelang & Reputatie, geen verrassing dat verzekeraars echt werk gaan maken van financiële kwetsbaarheid. In het gekke coronajaar 2020 hebben we het in onze sector vaak gehad over financiële problemen en de rol van verzekeraars. Zo hebben we in een drieluik van livestreams rondom het thema tips opgehaald bij onderzoekers, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Wat kunnen verzekeraars doen? Wat kunnen ze anders doen? Hoe kunnen ze hun klanten het beste helpen?

Het verhaal van Marc

Het antwoord op die laatste vraag is niet zo makkelijk, maar het begint natuurlijk met een luisterend oor. In de eerste livestream vertelde Marc Mulder zijn verhaal. Hij schaamde zich voor zijn schulden en heeft te lang gewacht met hulp zoeken. Zijn tip: Bied concrete hulp! “Wat heb je aan een procedure die zes weken duurt als je kinderen vandaag niks te eten hebben?”

Het verhaal van Dirk Jan

In de tweede livestream stond laaggeletterdheid op het programma. Wat betekent laaggeletterdheid? En hoe komt het dat laaggeletterdheid invloed heeft op geldproblemen? Ervaringsdeskundige en taalambassadeur Dirk Jan Scharrenburg verschafte verzekeraars in die livestream de nodige inzichten.

Het verhaal van Unigarant

De derde en laatste livestream van het drieluik was geheel gewijd aan communicatie. Hoe bereik je iemand die betalingsachterstanden heeft? Stuur je dan een brief? Of is een belletje effectiever? Naast de wetenschap die de wetmatigheden belichtte, gunde verzekeraar Unigarant de sector een kijkje in hun communicatiekeuken.

Jaar van doen!

De diverse livestreams zijn terug te kijken. Net zoals onze eerder gepubliceerde artikelen zijn terug te lezen op onze website. Maar het allerbelangrijkste is DOEN. En daarom hebben wij zoveel mogelijk tips uit het drieluik op een rijtje gezet om klanten met betalingsproblemen echt te (kunnen) helpen.
2020 was het jaar van luisteren, 2021 wordt het jaar van doen!

Patricia Swienink is Programmamanager Klantbelang & Reputatie bij het Verbond van Verzekeraars




Was dit nuttig?