Ansvar is een kleine schadeverzekeraar met een omzet van 120 miljoen en een belegd vermogen van 110 miljoen euro. Peter noemt het vooral “leuk” om met duurzaamheid bezig te zijn. “We zijn net mensen. Wat we doen, moet leuk zijn en een goed gevoel geven. Dat gaat verder dan geld verdienen.”

Vermogensbeheerder
De schadeverzekeraar voldoet al grotendeels aan de einddoelen van het convenant. Van Geijtenbeek realiseert zich dat het voor een schadeverzekeraar makkelijker is dan voor een levensverzekeraar om meer naar groen en minder naar rendement te kijken. Tegelijkertijd noemt hij het “eerder onwil dan onkunde” als een (kleine) verzekeraar niet aan de afspraken uit het convenant kan voldoen. “Ik hoorde eens van een kleine verzekeraar dat de directeur de beleggingen erbij doet. Dat is geen goed idee. Ga naar je vermogensbeheerder of zoek er eentje. Er zijn genoeg goede. Ik weet zeker dat je per kerende post een voorstel krijgt als je het IMVO-convenant naar een goede vermogensbeheerder stuurt.”

“Mijn Frans is niet goed”
Het geheim van Ansvar schuilt in hun Zwitserse vermogensbeheerder, meent Peter. “Het verhaal is simpel. Wij kunnen dit als kleine verzekeraar niet zelf. Wij beleggen bijvoorbeeld ook in Franse bedrijven, maar mijn Frans is niet goed. En we lezen de Franse pers niet. Onze vermogensbeheerder wel. Toen de vraag kwam wat te doen met een Frans bouwbedrijf dat in relatie werd gebracht met leveringen aan IS in het Midden Oosten, was ons antwoord kort: niet engagen, maar eruit!”

Groot grijs gebied
Peter komt er een paar keer op terug: de waarde van een vermogensbeheerder is groot voor een kleine verzekeraar. Maar ook dan moet je nog zelf opletten. “Wij vergaderen maandelijks met ons investmentcomité. Daarin zit naast de CEO, CFO en de financieel manager, ook onze MVO-adviseur en de Risk-officer. Dat maandelijkse overleg levert altijd een goede dialoog op en we nemen de besluiten echt met elkaar. Zwart en wit is altijd makkelijk, maar wat doe je met het grote grijze gebied? Stap je ergens uit, omdat je bang bent dat je aandelen kelderen of omdat je het echt niet vindt kunnen? Wij hadden dat pas aan de hand toen bleek dat een kledingmerk bont verwerkt. Wij doen niet aan bont, maar beleggen wel in kleding. We waren het snel eens en zijn eruit gestapt.”

“Wij sluiten veel uit”
Principes zijn belangrijk, vindt Peter, en daar moet je je ook aan houden. “Onze vermogensbeheerder heeft een methodiek ontwikkeld waarbij niet alleen naar de beloftes en het beleid van bedrijven wordt gekeken, maar ook naar de resultaten. Dat is belangrijk. Wie a zegt, moet ook b zeggen. Wij sluiten veel dingen uit (seksindustrie, alcohol, gokken, tabak, kernenergie, controversiële wapens, bont en dierproeven). Dat doen we heel bewust. Wij willen geen obligaties van een cosmeticabedrijf dat zich bezighoudt met dierproeven. Of aandelen hebben in een bedrijf dat zich met kinderarbeid bezighoudt. Sterker nog, wij vinden dat onze bedrijfsvoering moet kloppen met ons beleggingsbeleid. En als wij duurzaamheid zo hoog in het vaandel hebben staan, dan moeten we ons daar zelf ook naar gedragen. We werken zo milieubewust mogelijk en compenseren de CO2 die we toch nog uitstoten. Momenteel zijn we met een natuurbeheerorganisatie in gesprek, omdat we liever onze CO2-uitstoot compenseren in Nederlandse natuurprojecten dan in een oerwoud in Costa Rica. Overigens hoeven we niet de duurzaamste verzekeraar van Nederland te worden. We doen dit omdat we dat zelf willen. Gewoon omdat het leuk is om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn.”

Engagement
Juist daarom is Peter zo blij dat tijdens een evaluatiebijeenkomst van het IMVO Convenant het idee is gerezen om met meerdere verzekeraars een grotere vuist te maken. “Als wij samen een grotere rol in engagement kunnen spelen, zou dat een mooie extra loot aan onze stam zijn. Wij kunnen nu maar heel beperkt engagement inzetten. Als ik bij een groot concern mijn zegje kom doen, lachen ze me vierkant uit. Wij zijn geen ABP voor wie alle deuren openzwaaien.”
Hij hoopt dat het plan zich doorzet, maar vertelt ook met een brede grijns dat Ansvar onlangs wel heel succesvol is geweest in een engagement-actie. “Als kleine investeerder (zo’n vijftien miljoen euro) in een duurzaam beleggingsfonds kwamen we erachter dat het fonds tabak niet uitsloot. Nadat wij dat hebben aangekaart, heeft het fonds verder actie ondernomen. De andere investeerders (fondsgrootte 166 miljoen) zijn gepolst en een paar maanden later kregen wij bericht dat tabak alsnog werd uitgesloten. Moet je je eens voorstellen wat er in de toekomst mogelijk is als we met veel kleintjes een grote vuist gaan maken …”