Het land in
Vermogensbeheerders kunnen hierin voorzien, maar ook het Verbond speelt een centrale rol. Daarom gaan we, samen met vertegenwoordigers van de overheid en de ngo’s, ‘het land in’. Tijdens de voorjaarsbijeenkomsten van het Platform Onderlinge Verzekeraars zullen we de kleine(re) verzekeraars informeren wat de OESO-richtlijnen inhouden en hoe je handen en voeten kunt geven aan de eisen die het convenant stelt.”

Keuzes
Volgens Babs is het opstellen van verantwoord beleggingsbeleid ook een kwestie van opschrijven wat je in de praktijk vaak al doet. “Refereer naar internationale standaarden, zoals de OESO-richtlijnen en de principes van de UN Global Compact. En maak keuzes ten aanzien van de verschillende strategieën die je kunt toepassen. Past het uitsluiten van bepaalde sectoren of activiteiten bij jouw aanpak? Of geef je de voorkeur aan het beïnvloeden van bedrijven (engagement) om de transitie naar een duurzame economie te bevorderen? Wil je duurzaam beleggen door bijvoorbeeld de best-in-class bedrijven per sector op dit gebied te kiezen? Binnen een mandaat of beleg je via beleggingsfondsen? Of je nou groot of klein bent, iedere verzekeraar moet zijn eigen keuzes maken.”

Vermogensbeheerder
In Nederland zijn misschien wel honderden vermogensbeheerders actief en dus kan de vraag niet uitblijven: hoe vind je die ene goede, die bij jouw organisatie past? “Dat is wellicht niet makkelijk”, reageert Babs, “maar het helpt als je je eigen uitgangspunten en beleid helder hebt. Net als voor verzekeraars, geldt ook voor vermogensbeheerders dat die er in alle smaken en geuren zijn. Groot, klein, gespecialiseerd of meer algemeen, gericht op uitsluiten of juist op engagement. Als je weet wat je zoekt, is de zoektocht een stuk makkelijker.”

Transparant
De vijf grote verzekeraars in Nederland hebben veelal een eigen vermogensbeheerder in huis. Soms als een gescheiden bedrijfsonderdeel, maar soms ook niet. “In ieder geval moeten ook wij transparant zijn over ons beleid, over onze aanpak en over mogelijke uitsluitingen. Daarnaast hebben we als grote verzekeraars ook een belangrijke rol om (kleine) verzekeraars te helpen bij het implementeren van het IMVO Convenant. Bij NN Investment Partners hebben we verschillende bijeenkomsten georganiseerd over het IMVO Convenant, waarbij we onze klanten (verzekeraars) en andere geïnteresseerden hebben bijgepraat. Wat is het convenant? Waarom is het er? Wat houden de afspraken in? Wat kunnen wij doen om je te helpen? Etc.”

Maatwerk
Ze komt er een paar keer op terug. Gesprekken met je vermogensbeheerder zijn belangrijk. “Of het nou een speciale bijeenkomst over het convenant is of een reguliere afspraak met je relatiebeheerder, die dialoog is van belang. Waar staan we? Wat zijn stappen die we nog moeten nemen? En hoe kunnen we elkaar helpen? En natuurlijk hangt het ook van de vorm (mandaat of fondsen) af wat een vermogensbeheerder voor een kleine verzekeraar kan betekenen, maar in alle gevallen is samenwerking mogelijk.”

Maatschappelijke taak
Babs is als voorzitter van de werkgroep “zeker niet ontevreden”. “De basis van het IMVO Convenant is gelegd. Veel verzekeraars waren al impliciet met een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid bezig. De volgende stap is om dat beleid en de performance ook expliciet te maken. We zullen allemaal, groot en klein, bewuster en zichtbaarder moeten laten zien dat we de premies van onze klanten verantwoord beleggen. Onze klanten zijn zich niet altijd bewust van het feit dat hun premiegelden worden belegd. Het is onze maatschappelijke taak om ze dat te vertellen.”