Geen vis, maar een hengel

Op wereldschaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wim Hekstra ziet als CEO Zakelijk bij Aegon, een van de grootste pensioenuitvoerders in Nederland, een maatschappelijke opdracht een mondiale bijdrage te leveren. Als bestuurslid bij SDMO ziet hij een sterke propositie in de opgezette fondsstructuur. “Wij bieden geen vis, maar een hengel.”


“Aegon is als grote pensioenuitvoerder in Nederland een verantwoordelijke onderneming. We hebben het in Nederland goed geregeld. De meeste mensen kunnen prima van hun oude dag genieten. Tegelijkertijd zien we ook wel onze rol, om proactiever een mondiale bijdrage te leveren.

Ik ben zelf opgegroeid in derdewereldlanden en voor mijn werk ben ik geregeld in Latijns-Amerika en Azië geweest. Je ziet natuurlijk dat het op sommige plekken minder goed georganiseerd is. Dat geldt dan met name voor de onderkant van de samenleving. Armoede overheerst en er is niets geregeld voor de oude dag. Je ziet vaak dat mensen grote gezinnen stichten als wapen tegen armoede op de oude dag. Het trieste is dat wij weten dat dat niet werkt.

Duurzame investering
Het blijft natuurlijk belangrijk om goed te communiceren naar onze klanten. Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Dankzij het fondsstructuur kunnen we duurzaam inrichten. Er komt een bepaald rendement uit dat je vervolgens weer ergens anders kunt inzetten. Dan krijg je een vliegwieleffect. Het beweegt dan weg van charity. Dat is een heel sterke propositie.

Bij een reguliere beleggingsstrategie werkt het natuurlijk anders. Leg je langs de meetlat van Risk & Capital, dan komt SDMO gezien het risicoprofiel en het gebrek aan trackrecord niet in aanmerking. Maar zo moet je dit niet bezien. Het past perfect binnen het mvo-beleid als duurzame investering. Het past in de communicatie naar de klant dat geld niet wordt weggegeven, maar geïnvesteerd in een duurzaam project met financieel rendement. Het past ook erg goed in de huidige politiek van Trade & Aid. Geld weggeven is heel ouderwets. Zoals het bekende gezegde: Geef ze geen vis, maar een hengel.”