Lely Sphere

Mest scheiden van urine

Het systeem werkt even simpel als doeltreffend. De roostervloer wordt dichtgelegd met separatiestrips, zodat de mest blijft liggen en de urine direct de kelder ingaat.
De Jong vertelt dat op dit moment ongeveer twintig Nederlandse bedrijven Lely Sphere gebruiken. “Wij leren vooral van elkaar. Zij kunnen leren van onze producten. En wij leren weer van de boerderij door te kijken hoe het werkt.”
Dé vraag in de zaal rijst. Hoeveel van die bedrijven staan er op de nominatie om te verdwijnen? “Geen een”, antwoordt De Jong. “Maar natuurlijk worstelen die bedrijven met onzekerheid. Ze willen innoveren, maar alles staat op slot. Niemand weet wat ie moet doen. Daarom werken wij graag met ze samen.”

Mestverzamelrobot

Het gaat Lely niet alleen om de uitstoot, benadrukt hij. “Meststoffen moeten zo goed mogelijk op het land worden gebruikt. Dat betekent dat de juiste mest op het juiste moment naar het land moet. En dat is in het voorjaar andere mest dan in de zomer.”
Met de autonome mestverzamelrobot, de Lely Discovery Collector  wordt de mest verzameld en vervolgens op één punt gedumpt. “Deze dierlijke mest slaan we tijdelijk op de boerderij op om het later weer te kunnen gebruiken op het land. Maar intussen willen we natuurlijk wel zoveel mogelijk mineralen behouden”, aldus De Jong.

Emissie

Dat lukt vooralsnog goed. In een jaar tijd zijn vier keer zes metingen gedaan op vier boerderijen. De Jong: “Het gaat om de zogenoemde RAV-certificering die de uitstoot van ammoniak meet. Er gelden strakke richtlijnen waar wij en de veehouders aan moeten voldoen.”
Volgens die RAV-regeling heeft een roostervloer nu een uitstoot van 13 kilo NH3 per koe per jaar. “Dat moet van de overheid bij nieuwbouw worden teruggebracht naar 8,6 kilo”, legt De Jong uit. “De provincie Noord-Brabant zet zelfs in op 6 tot 7 kilo NH3 per koe per jaar. Die eis geldt per 1 juli 2024 voor alle bestaande stallen die ouder zijn dan twintig jaar.”

Antwoorden van overheid?

Lely Sphere komt uit op een voorlopige uitstoot van 3,6 kilo per koe per jaar en hoopt dit jaar een definitieve emissiefactor te ontvangen volgens de RAV-standaarden. “Helaas duurt het proces bij de overheid, om een definitieve emissiefactor te ontvangen, langer dan we hadden verwacht. Duidelijkheid voor de veehouder is essentieel. Wat levert het op als hij nu investeert? Wij zijn er klaar voor. Wat ons betreft zijn alle vinkjes wel gezet. Belangrijk is dat de overheid met antwoorden komt. Een veehouder weet nu niet wat zijn toekomst is”, besluit De Jong.

Lely in cijfers
Lely International heeft wereldwijd 2.100 fte. Het familiebedrijf is in 48 landen actief, heeft een jaaromzet van 611 miljoen euro en beschikt over 1.600 levende patenten.
Meer weten over Lely Sphere? Klik hier.