Skip to Content

Verenigingsdag 2022: Blik op de toekomst

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Een volle hal, met aan de zijkanten kraampjes van sponsoren, in het midden de leden en op een podium dagvoorzitter Marijke Roskam. Dat was het decor van de Verenigingsdag 2022 die gisteren bij het Verbond plaatsvond. Samen met sprekers Werner Schouten, Martin Visser en Jeff Gaspersz werd de blik op de toekomst gericht. In deze longread een verslag van de dag.

Na de enerverende drietrapsraket, waarin de deelnemers drie deelsessies van drie externe sprekers hebben bijgewoond, is het hoog tijd voor reflectie. Dagvoorzitter Marijke Roskam vraagt haar sidekick Richard Weurding waar hij het meeste nieuwsgierig naar is. “Nieuwe ideeën”, antwoordt hij meteen.

Game changers

Game changers

Stelling 1: We hebben het in ons om de sector to be te zijn?

Dat komt goed uit. Het eerste onderwerp van de plenaire sessie heeft namelijk betrekking op game changers. De stelling luidt kort maar krachtig: we hebben het in ons om de ‘sector to be’ te zijn, voor bestaande en nieuwe talenten. “Absoluut eens”, reageert Fons Gieles (GO Company). “Wij zijn als sector maatschappelijk relevant en hebben een groot hart voor andere mensen.”
“Ook eens met de stelling”, zegt Joshua de Groot (oud JIP-deelnemer), “maar toen ik bij NN begon, dacht ik wel: in welke stoffige wereld kom ik? Niks is minder waar, maar daar kom je pas achter als je er al bent. We moeten daar zijn waar de jongeren zijn. En”, hij kijkt eens om zich heen, en zegt dan heel gevat, “dat zijn eerlijk gezegd niet dit soort events. We moeten naar de universiteit.”

Werving van talent

“Dan hebben mensen hun keuze al gemaakt”, reageert Milou Waters (Allianz). “We moeten nog eerder zijn en de leerlingen op het voortgezet onderwijs al enthousiasmeren voor onze sector.”
Waarnemend voorzitter Hannah Borst van de CNV sluit de rij met haar tip: “Kijk meer naar de skills en het talent dan naar de ervaring. De drive van mensen is zo veelzeggend. Waar halen ze hun energie uit? Probeer dat eens te koppelen aan een vacature.”

Kleine stapjes

Conclusie van de zaal is dat de werving op een andere manier, bijvoorbeeld meer thematisch, kan plaatsvinden. “Het merendeel hier is de sector ingerold en heeft er op voorhand niet zelf voor gekozen. We moeten breder denken, experimenteren en ideeën genereren. En als er een goed idee is, laten we het dan ook echt proberen. Kleine stapjes zijn ook stappen.”

En laat dat nou precies de tip zijn die Jeff Gaspersz, hoogleraar Innovatie, in zijn sessie voor de deelnemers in petto had …

Jeff Gaspersz: "Iedereen is innoveerder"

“De creativiteit van medewerkers wordt nog altijd onderbenut. En dat terwijl creatie- en innovatiekracht zo belangrijk is om jullie ambities waar te maken.” Jeff Gaspersz, hoogleraar Innovatie, deelt tijdens de Verenigingsdag van het Verbond vier bouwstenen om de innovatiekracht in een organisatie te vergroten. “Mobiliseer, creëer, stimuleer en vang ideeën op.”

Economie

Economie

Stelling 2: Is sturen op economische groei onhoudbaar?

Roskam stelt de vraag van stelling 2 en de zaal laat opvallend weinig groene kaarten zien. Intussen zijn de hoofdrolspelers op het podium ingewisseld voor nieuwe. Oud Verbondscoursedeelnemer Femke Bakker reageert als eerste. “Alleen maar sturen op economische groei is onhoudbaar. Het verhaal van Werner Schouten daarnet (scroll verder voor een samenvatting) heeft mij geïnspireerd. We moeten breder kijken en ook andere aspecten, waaronder de impact op het milieu, meewegen. Andere keuzes kennen een andere prijs.”

Klimaatcrisis, wooncrisis, energiecrisis

“Daarnaast zullen we prioriteit moeten geven aan de vele crises die we nu hebben. Klimaatcrisis, wooncrisis, energiecrisis, noem maar op.” Volgens Leon van Riet (NN) heeft de verzekeringssector niet alleen een grote rol als investeerder, maar moet ze ook een steentje bijdragen als het gaat om preventie. “En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. NN wil veel investeren in groene energie. Dat is een kwestie van de lange adem en volhouden.”

Vergrijzing

Seada van den Herik (Onderlinge ’s-Gravenhage) benadrukt op haar beurt dat de economische groei ook niet houdbaar is, omdat we te maken hebben met een vergrijzende samenleving. “Dat vraagt dat wij anders naar onze senioren moeten leren kijken. Hoe precies weten wij ook niet, maar dat gaan we wel snel uitzoeken.”

Eerder die middag had journalist Martin Visser (Financiële Telegraaf) de complexe wereld van de economie al begrijpelijker gemaakt en verteld hoe hij kijkt naar de financiële sector.

Martin Visser over onze wereld in onzekerheid

Na een onstuimige week waarin de inflatie tot een recordhoogte van 12% (CBS) steeg en de eerste kabinetsplannen uitlekten om de koopkrachtdaling aan te pakken, deelde journalist Martin Visser gisteren zijn kijk op onze economie met verzekeraars. “Het is een open deur, maar de wereld is echt in onzekerheid. Denk daarom in scenario’s en houd rekening met extremen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Stelling 3: Verzekeraars moeten aan nog meer knoppen draaien om bij te dragen aan duurzaamheid

Als Roskam de derde en laatste stelling voorleest, krijgt ze aanmerkelijk meer groene kaarten te zien. Esther Egeter (a.s.r.) corrigeert die stelling echter meteen: “We kunnen aan knoppen draaien. Dat is al mooi toch? De activist in mij zegt: ja, we kunnen aan meer knoppen draaien, maar de realistische ik zegt: waar zijn we goed in? En, misschien wel nog belangrijker, waar kunnen we de meeste impact maken?”

Op bezoek bij Kaag en Jetten

Verbondsvoorzitter Tjeerd Bosklopper (NN) knikt. “Ik ben gisteren, samen met drie andere voorzitters van brancheverenigingen, bij de ministers Kaag en Jetten geweest. U kent de uitspraak van Jetten, waarin hij de financiële sector als hefboom van de reële economie neerzet? Daar kunnen we twee kanten mee op. We kunnen zeggen: pffft, dat levert weer veel rapportages in Europa op. De andere kant van de medaille is dat we er een positieve draai aan geven en geloven in onze eigen purpose. Onze taak als verzekeraar is om risico’s te verzekeren. Dat betekent dat wij de juiste prikkel(s) moeten geven.”

Mogelijk maken

Hij noemt het warmtenet als voorbeeld, maar er zijn er meer. “Mensen mogen meer lenen als ze hun huis energiezuiniger maken. Dat is een prikkel. Daarnaast kunnen wij in onze producten en diensten de transitie naar groene energie mogelijk maken.”
De twee grote woorden zijn gevallen: mogelijk maken. Bosklopper maakt gelijk gebruik van de gelegenheid om een oproep te doen aan de aanwezige leden: “Als wij ergens goed in zijn, dan is het wel in dingen oplossen. We kunnen overstromingen verzekerbaar maken. We kunnen zonnepanelen verzekeren, maar ook recyclebedrijven. Het verzekerbaar maken van de energietransitie moet dan toch ook kunnen? Wij zijn een waanzinnig coole industrie. Ik geloof er heilig in dat wij impact kunnen maken, maar dat moeten we wel samen doen.”

En als er iemand is die weet hoe je impact maakt, is het Werner Schouten wel. Werner is bekend van BNR Koplopers en de Jonge Klimaatbeweging. Hij is jong, toont lef en inspireert om de duurzame transitie te versnellen. Hij strijdt voor generatiegerechtigheid.

Werner Schouten: "Maak nóg meer werk van preventie"

Werner Schouten heeft een missie: het realiseren van een impact economie. Om dat doel te halen, moet de kern van het verdienmodel van ondernemingen bijdragen aan brede welvaart voor iedereen. Voor verzekeraars ziet hij een grote rol weggelegd door nóg meer werk te maken van preventie. Deze boodschap deelde hij tijdens de Verenigingsdag 2022.


Was dit nuttig?