Storm, hagelbuien, blikseminslag, vorst, brand en diefstal. Risico’s op schade aan PV-systemen zijn groot en divers. Harry Wolkenfelt van verzekeringsmaatschappij Solarif verlaagt de risico’s voor ondernemers in zonnesystemen tot het uiterste minimum. “Ik heb de langste vragenlijst van Nederland.”

“Mijn eerste klant”, begint Wolkenfelt, “was marktleider kleine installaties voor particulieren. Ik kreeg de vraag om mijn oren om dat ‘even’ te verzekeren. Ik ben een echte ondernemer en sla nooit een mooie uitdaging af. Maar tien jaar geleden was deze markt onvolwassen en zag ik heel veel beren op de weg.”

Wirwar
Bij het verzekeren van zonnestroominstallaties komt volgens Wolkenfelt veel kijken. “Bij de aanleg van een zonnepark moet je denken aan een transport-, bouw- en montageverzekering.” En dat is lang niet alles. Een ondernemer in zonne-energie krijgt volgens de directeur-eigenaar te maken met opstal, aansprakelijkheid, operationele allrisk en credit insurance. Ook een garantieverzekering, een opbrengstverzekering en een verzekering voor politieke risico’s horen bij de verzekeringsportefeuille. “Het is een wirwar aan verzekeringen.”

Rond balletje
Ook de dekking bij verschillende verzekeraars loopt sterk uiteen. Zo betaalt volgens Wolkenfelt de ene verzekeraar wel uit bij een hagelbui, terwijl een andere maatschappij pas bij een hagelstorm over de brug komt. “Wat het verschil is, mag u mij vertellen”, grapt Wolkenfelt. Bovendien is de werkelijke schade vaak groter dan in een testlaboratorium naar voren komt. Wolkenfelt: “Hagel is nooit zo’n mooi rond balletje als in een test. Juist de grillige vorm van hagel veroorzaakt de schade.”

Goed te voorkomen
Wind- en vorstschade is echter wel goed te voorkomen. “Stormschade is toch meestal het gevolg van een installatiefout. Zijn de panelen niet goed vastgemaakt, dan kunnen ze uit de verankering glijden of kunnen de ondersteunende frames losraken.” Vorstschade wordt veroorzaakt doordat er water in het systeem kan komen, dat na bevriezing uitzet. “Dat is toch altijd wel een productiefout”, aldus Wolkenfelt.

Flinke toename
Uiteraard ligt brandgevaar altijd op de loer. “Zonnepanelen kunnen zelf brand veroorzaken. Wordt de temperatuur te hoog, dan kan het systeem als gevolg van een hotspot vanzelf ontvlammen.” Brandschade kan ook worden veroorzaakt door brand in het onderliggende gebouw, knagend ongedierte of een gebrek aan aarding door onvoldoende overstroombeveiliging. “In 2018 telden Nederland 21 branden gerelateerd aan zonnesystemen. Maar dat aantal zal helaas flink toenemen, omdat er nu eenmaal veel meer zonneparken worden aangelegd.”

Georganiseerde misdaad
Ook voorziet Wolkenfelt een groeiende schadepost door diefstal. “In Nederland is dat nu nog geen probleem, maar in het buitenland wel. Het gaat om peperdure apparatuur, en dan is wordt het vanzelf interessant voor de georganiseerde misdaad. De verzekeringsman pleit dan ook voor strenge beveiligingseisen, zoals hekwerk, schrikdraaddetectie, CCTV, bewegingsdetectie, anti-diefstal bouten en clips. “Een camera is niet genoeg. Er moet een effectieve en snelle doormelding naar een meldkamer zijn geregeld.”

Fabrieksgarantie
Tot slot waarschuwt Wolkenfelt voor de fabrieksgarantie. “Deze is zo sterk als de financiële situatie van een bedrijf. Er zijn nu wereldwijd 1500 grote zonnebedrijven. Ik voorzie in de toekomst dat er ruimte is voor dertig tot veertig fabrikanten, dus het merendeel gaat failliet. Dat hoort nu eenmaal bij een opkomende markt. 25 jaar garantie zegt dus niet veel. De beste garantie is een goedwerkend systeem.”