Skip to Content

Energietransitie: verzekerd van veilige isolatiematerialen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.
Verenigingsdag 2022 0516

Verenigingsdag 2023

  • 29-6-2023
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Voorkom schade

Ook op andere terreinen is preventie belangrijk. Bekijk de pagina met alle tips, tools en brochures.

In Nederland zijn de laatste jaren diverse incidenten geweest met brandbaar isolatiemateriaal. Isolatie is vanuit het oogpunt van duurzaamheid belangrijk. Maar uit kostenoverweging en om aan de klimaatstandaarden te voldoen wordt nog te vaak gekozen voor brandbare kunststof isolatiematerialen, zoals het brandbare EPS.  

Naast huizen, bedrijven, ziekenhuizen en scholen, waren er ook stalbranden waarbij brandbaar isolatiemateriaal een grote rol speelde. Toegepaste constructiematerialen kunnen bijdragen aan preventie, brandbare isolatiematerialen zorgen er echter voor dat branden zich sneller uitbreiden dan gewenst. Het is daardoor moeilijker om te vluchten en om de gevolgen van een brand te beperken. Verzekeraars vinden verbetering noodzakelijk. Bij nieuwbouw en renovatie kunnen bijvoorbeeld flinke verbeterslagen worden gemaakt.

Verzekeraars vinden dat bij de bouw, daar waar mogelijk, alleen onbrandbare constructiematerialen moeten worden gebruikt. Dat moet dan in elk geval gelden voor de hoofddraagconstructie, de gevel, daken en wanden – inclusief isolatiemateriaal. Ook vinden zij dat het gebruik van schuimkunststof isolatiematerialen moet worden vermeden en wordt Eurobrandklasse A1, A2 en/of B geadviseerd. Het Verbond heeft de brochure 'Brandgedrag van isolatiematerialen' ontwikkeld. Deze maakt de verschillen tussen isolatiematerialen inzichtelijk en beschrijft op welke plaatsen deze materialen gebruikt mogen worden. 

Laatst gewijzigd op: 21-6-2022