Preventietips neerslag
Korte termijn
- Maak ramen, deuren en kozijnen waterdicht en plaats een drempel voor de kelder, begane grond en tuindeuren. Ook een gootje kan helpen om het water weg te leiden. Zo verklein je de kans dat water naar binnen stroomt.
- Houd dakgoten schoon. Een volle, vuile dakgoot kan bij hevige neerslag voor lekkage zorgen. Heeft jouw woning een plat dak? Zorg er dan voor dat de afvoer vrij is.
- Controleer de regenpijp op verstoppingen. Aan de onderkant kan je ook een ontlastputje plaatsen, zodat water vrij weg kan stromen als het riool de afvoer niet aan kan. Of vang water op door middel van een regenton, regenwater-hergebruikinstallatie of infiltratiekratten.
- Loopt het water niet weg via het riool en loopt het via de gevel naar binnen? Koppel de hemelwaterafvoer ter hoogte van het 'maaiveld' los en laat het regenwater in de tuin lopen.
- Controleer ramen op ruitschade.
- Houd plaatmateriaal, plastic en zandzakken bij de hand om water tegen te houden.
- Plaats een tijdelijke waterkering (waterstopper) in kozijnen om water buiten het gebouw te houden.
- Ga je op vakantie? Licht iemand in die weet hoe te handelen bij extreme neerslag.
Lange termijn
- Heb jij inzicht in het wateraccumulatierisico van het dak van jouw huis? Zo niet, dan is het verstandig om het dak te laten controleren door een gespecialiseerd adviesbureau of constructeur. Wateraccumulatie is de opeenhoping van water op één plek. Als de afvoer niet goed werkt, blijft het water liggen en zorgt voor druk op de dakconstructie.
- Een andere manier om de hoeveelheid regenwater, dat van het dak op de grond terechtkomt, te verminderen is het aanleggen van een groendak. Hierbij wordt de dakbedekking voorzien van speciaal voor dit doel ontwikkelde, onderhoudsvrije vegetatie. Zodra het regent, zuigen de plantjes zich vol, waardoor er minder hemelwater de regenpijp instroomt.
- Heb je een kelder waar spullen zijn opgeslagen? Plaats deze spullen op een verhoging van minimaal 10 centimeter. Dit kan door middel van een stelling, houten pallets, bakstenen of houten blokken.
- Voorkom overlast van grondwater in de kelder, souterrain en garage. Zorg dat deze goed waterdicht zijn en zorg voor een goede afwatering door middel van een dompelpomp. Controleer de dompelpomp jaarlijks op goed functioneren.
- Haal tegels uit de tuin zodat het regenwater de grond kan intrekken. Zo voorkom je dat het water een weg zoekt naar andere plekken of het overvolle riool. Leg voor noodweer lagere delen aan in de tuin waar water tijdelijk naartoe kan.
- Wateroverlast kan ook veroorzaakt worden door stijgend grondwater. Maak vloeren waterdicht of richt de kruipruimte anders in. Leg waardevolle spullen niet in kelders of op de begane grond. Het waterdicht maken van vloeren en kelders is professioneel werk, dus laat je adviseren door een deskundige.