Skip to Content

Coronacrisis: initiatieven verzekeringssector

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft de verzekeringssector verschillende initiatieven genomen om klanten en verzekerden te helpen. Op deze webpagina zijn de initiatieven gebundeld. Daarnaast hebben ook onze leden acties opgezet zoals het doneren van mondkapjes aan zorginstellingen, het ter beschikking stellen van hygiënepakketten aan het Leger des Heils en donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven.

Bijzondere Bijstand Buitenland

Nederlandse reizigers, die niet in staat waren om zelf hun terugkeer te regelen, zijn op grond van het convenant Bijzondere Bijstand Buitenland (BBB) gerepatrieerd. Dit was een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld. Met dank aan de Nederlandse alarmcentrales die gezamenlijk het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer organiseerden.

  • Aantal reizigers: 12.250
  • Waarvan 9.500 Nederlanders
  • Aantal vluchten: 53
  • Bijdrage verzekeraars aan BBB: 3,3 miljoen euro

Donatie Stichting ZWiC

In het eerste jaar na oprichting heeft Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) aan 82 zorgverleners of hun nabestaanden een eenmalige aanvullende financiële bijdrage verstrekt. Het gaat om zorgverleners die door hun werk in de coronazorg op de IC terecht zijn gekomen of zijn overleden. Lees meer...

Handreiking bij betalingsproblemen

Voor veel huishoudens en bedrijven heeft de coronacrisis grote financiële gevolgen. Voor wie plotseling veel minder inkomen heeft, liggen geldproblemen op de loer. Het betalen van verzekeringspremies kan dan in het gedrang raken. De Handreiking bij betalingsproblemen biedt medewerkers van verzekeraars hulp bij het signaleren van geldproblemen van klanten. De handreiking is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars en Wijzer in geldzaken.

Raamwerk voor bedrijven in nood

In overleg met de NVGA, VNAB, OvFD en Adfiz heeft het Verbond van Verzekeraars een raamwerk ontwikkeld voor ondernemers in nood. Het biedt verzekeraars, gevolmachtigden en adviseurs/makelaars een overzicht aan mogelijkheden om bijvoorbeeld de dekking van verzekeringen aan te passen, de premietermijn te verkorten en de betalingstermijn te verlengen. Hierbij wordt nadrukkelijk gezocht naar oplossingen waarmee een (premie)schuldpositie van ondernemers wordt voorkomen.
De regeling geldt tot 1 juni 2021.

Herverzekering kredietverzekeringen

De Staat herverzekert kredietverzekeringen tot en met 30 juni 2021. De samenwerking zorgt ervoor dat bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, nu en in de toekomst toegang houden tot leverancierskrediet en werkkapitaalfinanciering.
Lees ook ons nieuwsitem hierover.

Coulanceregelingen

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland hebben verzekeraars diverse coulanceregelingen getroffen. Hiermee worden particulieren en bedrijven ondersteund om hun financiële situatie zoveel als mogelijk op orde te houden.

Veelgestelde vragen over corona

Het Verbond van Verzekeraars heeft sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland een speciale webpagina gelanceerd waarop de veelgestelde vragen zijn verzameld over dit virus in relatie tot verzekeren. Deze pagina wordt continue bijgewerkt.

Bekijk de webpagina over het coronavirus.

Disclaimer
Hoewel bij het opstellen van deze pagina zorgvuldigheid is betracht, aanvaardt het Verbond van Verzekeraars geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden daarin. Aan deze webpagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Laatst gewijzigd op: 13-6-2022