Q&A Reizen en drukte Schiphol

Drukte op vliegveld

  1. Door ongewone drukte op het vliegveld mis ik mijn heenvlucht. Hierdoor kan ik niet op mijn bestemming aankomen. Heb ik hiervoor dekking vanuit mijn annuleringsverzekering?

Hiervoor heb je doorgaans geen dekking op de annuleringsverzekering. Zorg dat je op tijd aanwezig bent op het vliegveld en check je vluchtinformatie. Volg hierbij de instructies van je luchtvaartmaatschappij of touroperator. Indien mogelijk, check vooraf in. Dat scheelt weer een wachtrij.  

  1. Door ongewone drukte mis ik mijn heenvlucht, waardoor ik via een latere vlucht enkele dagen later arriveer op mijn bestemming. Krijg ik de kosten van mijn niet genoten vakantiedagen bij aankomstvertraging vergoed via mijn reisverzekering?

Doorgaans ben je hier niet voor gedekt via je annuleringsverzekering. Reis je met een reisorganisatie? Neem contact op met je eigen reisorganisatie en check wat zij voor je kunnen doen.

  1. Door ongewone drukte op het vliegveld mis ik mijn terugvlucht, waardoor ik langer op mijn bestemming moet blijven. Heb ik dekking voor de extra reis- en verblijfkosten voor de dagen die ik langer moet blijven door het missen van mijn terugvlucht?

Drukte op het vliegveld is doorgaans geen geldige reden voor dekking op je reisverzekering. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij. Reis je via een reisorganisatie, kijk wat zij voor je kunnen betekenen.

  1. Door bagageleveringsproblemen is mijn bagage niet op tijd aangekomen op mijn bestemming. Hierdoor moet ik vervangende kleding en toiletartikelen aanschaffen. Krijg ik deze vergoed vanuit mijn reisverzekering?

Bij vermiste bagage wordt onder de reisverzekering doorgaans een vergoeding gegeven om de hoogst noodzakelijk spullen aan te schaffen. Voor de exacte dekking kun je het beste checken bij je verzekeraar via hun website of door contact op te nemen.

Het niet doorgaan van vluchten kort voor vertrek

  1. Mijn vlucht wordt kort voor vertrek afgezegd door mijn luchtvaartmaatschappij. Wat kan ik doen om de kosten terug te krijgen?

Bij annulering van de vlucht door de luchtvaartmaatschappij, heb je recht op een vervangende vlucht. Wanneer die, door drukte, niet wordt aangeboden heb je recht op teruggave van het bedrag van de vlucht. Maakt deze vlucht deel uit van een pakketreis dan zal de touroperator ook een passend alternatief moeten bieden voor je verblijf en de andere onderdelen binnen de reisovereenkomst (autohuur, excursies, etc.). Heb je een losse vlucht geboekt check dan op de website van jouw verzekeraar of zij dekking bieden voor de overige kosten.