Een smartphone, laptop, powerbank, elektrische fiets, step, scooter, auto of fatbike. Je kan niet meer zonder, maar hebt er niks aan als de accu leeg is. Vaak opladen dus. Maar, hoe laad jij ze op? Doe je dat veilig of vergroot je (onbewust) het risico op brand in huis of in de schuur? Bijvoorbeeld door oververhitting of een beschadigde accu? Check hoe jij oplaadt en verklein de kans op brand met deze tips.
Laad een accu/apparaat overdag op als je er zicht op hebt. Dus niet in bed, op de bank of onder een deken of kussen.
Accu vol? Stop met laden. Zo voorkom je oververhitting en verleng je ook nog eens de levensduur van de accu.
Verwijder de oplader na het laden uit het stopcontact. Ook een oplader die nog in het stopcontact zit, kan brand veroorzaken.
Gebruik opladers/kabels die in goede staat zijn, bij voorkeur de originele. Kapot of beschadigd? Gooi ze direct weg. Je kan kleine elektrische apparaten en accessoires inleveren bij veel winkels en bouwmarkten.
Laat de accu en bedrading van je elektrische fiets, step, scooter of fatbike regelmatig controleren door de dealer of een specialist. Ook na een val of ongelukje.
Bewaar accu’s (van bijv. elektrische bezorgfietsen) in een kluis die voldoet aan internationale veiligheidsnormen. Deze zijn brandwerend en hebben een ventilatiesysteem om warmte en gevaarlijke gassen te minimaliseren. Overleg met de (risicodeskundige van je) verzekeraar over adviezen en eisen.
Leg beschadigde accu’s buiten, op enkele meters afstand van het bedrijfspand. Deze accu’s kunnen lekken waardoor gevaarlijke chemicaliën kunnen vrijkomen.
Train je medewerkers in het veilig werken met (beschadigde) accu’s om (brand)risico’s en de kans op ongelukken te verkleinen. Veilig omgaan met elektrische apparaten en voertuigen verkleint de kans op ongelukken en schade.
Deze tips zijn opgesteld door het Platform Brand van het Verbond van Verzekeraars | 2024