Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Aan de slag met de nieuwe pensioenwet

Marieke is veertig jaar. Ze weet heel goed wat ze wil en is net overgestapt naar een nieuwe werkgever. Ik sprak haar op een verjaardag bij een vriendin. Ze klonk super enthousiast. “Het salaris is meer dan oké, het aantal vrije dagen top en ik mag ook nog eens zelf weten waar ik werk.” “En hoe zit het met je pensioen?", vroeg ik haar. “Pensioen?", antwoordde ze. “Goh, geen seconde aan gedacht.”

Het is bijna dagelijkse kost voor mij. Als pensioen je werk is, ben je alert. Ook op verjaardagen. Ik ken de ins en outs. Weet waar ik op moet letten. En vooral welke keuzes ik zelf kan en mag maken. Gelukkig blijkt het voor Marieke enorm mee te vallen. Haar nieuwe werkgever heeft zich altijd goed laten informeren en is zelfs al aan de slag gegaan met de nieuwe pensioenwet. Marieke heeft mazzel, want eerlijk gezegd heeft niet elke werkgever aandacht voor het pensioen.”

Webinar voor werkgevers

Begin april mocht ik spreken tijdens een webinar van VNO-NCW en MKB-Nederland. De veelzeggende titel was Verzekerde regeling: aan de slag met de nieuwe pensioenwet. Het webinar was specifiek bedoeld voor werkgevers die hun pensioenregeling bij een verzekeraar of een premiepensioeninstelling (ppi) hebben ondergebracht. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Wat zijn de tijdslijnen van de nieuwe wet? Welke keuzes kunnen werkgevers wanneer maken en hoe kunnen ze hun medewerkers bij dat proces betrekken?

Vaste premie

Het is al veel vaker gezegd en geschreven: de wet zorgt voor een soepeler overgang naar een vaste premie. Dat wordt ook haarfijn uitgelegd op de websites werkenaanonspensioen.nl (voor professionals) en onsnieuwepensioen.nl.
In het webinar hebben we vooral de belangrijkste keuzes voor werkgevers besproken en is ook aandacht besteed aan de keuzes voor het nabestaandenpensioen.
Daarnaast hebben we er in het webinar op gewezen dat de werkgever de OR en de werknemers op tijd bij het proces moet betrekken. Beiden moeten immers instemmen met de wijziging van de pensioenregeling.

Keuzes werknemers

Wat ik belangrijk vind, is dat deelnemers keuzes kunnen maken als het om beleggen gaat. Wil je meer risico of ben je een behoudend type? De keuze is aan de deelnemer. In de mijnomgevingen van verzekeraars en ppi’s word je begeleid in het maken van een passende keuze. Ik juich het toe als deelnemers (jij en ik dus) meer zelf aan de knoppen gaan draaien. Werkgevers kunnen hun werknemers hierop wijzen.

Webinar gemist?

Hopelijk hebben we dat allemaal duidelijk kunnen maken tijdens het webinar. 'We’ is in dit geval Marcus Haveman van Nationale-Nederlanden en Ronald Doornbos van PwC, een van de partners van het Verbond van Verzekeraars.
Naast onze inleidingen hebben we ook veel vragen van kijkers beantwoord. Heb jij het webinar gemist en wil je graag meer weten over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling, kijk het dan hier terug.

P.s. Als de Eerste Kamer ja zegt en de Wet toekomst pensioenen op 1 juli in werking treedt, dan moeten alle bestaande regelingen zijn aangepast voor 2027. Dat lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat hard. Mijn oproep aan werkgevers is kort, maar krachtig: ga ermee aan de slag!

Sandra van Dijkhuizen is beleidsadviseur Pensioen bij het Verbond van Verzekeraars


Was dit nuttig?