Skip to Content
Datascience Shutterstock 2452727247
2 oktober 2025
Den Haag
Prijs voor leden:
dit event valt onder het lidmaatschap en (associate) partnershipbijdrage van het Verbond van Verzekeraars.
Prijs voor anderen:
€ 119,- (excl. btw). Voor leden van Adfiz en NVGA zijn de kosten € 83,- (excl. btw).
Event

De wereld van artificiële intelligentie beweegt razendsnel – en de verzekeringsbranche beweegt mee. Maar hoe benutten we de kansen van AI zonder de menselijke maat te verliezen? Hoe combineren we innovatiekracht met verantwoordelijkheid? Tijdens de vierde editie van de succesvolle Data Dag, op donderdag 2 oktober a.s., krijg je hierop inspirerende én praktische antwoorden. Dit keer van 11.00 tot 16.00 uur met maar liefst drie rondes inhoudelijke sessies! 

Tijdens het middagprogramma laten twee absolute voortrekkers in de wereld van verantwoord innoveren zien hoe je AI succesvol inzet zónder je ethisch kompas te verliezen. Noëlle Cicilia, medeoprichter van Brush AI en onlangs bekroond tot AI Person of the Year 2025, en Dennie van den Biggelaar, medeoprichter van het baanbrekende Onesurance, delen hun visie op AI die zowel slim als verantwoord wordt ingezet.  

Aan de hand van een spraakmakende praktijkcase uit de productontwikkeling van Onesurance laten de sprekers zien hoe zij het ethisch kader in de praktijk toe hebben gepast. Een sessie die visie en daadkracht samenbrengt – voor iedereen die AI wil inzetten met oog voor de mens en de toekomst.

Meld je vandaag nog aan! Aanmelden kan t/m woensdag 1 oktober 11:00 uur.

Bestemd voor

Het hele programma staat open voor zowel leden van het Verbond van Verzekeraars als voor andere geïnteresseerden.  
Deelname is vooral interessant voor data analisten, data scientists, data managers, data engineers, data stewards en de hierbij nauw betrokken compliance en legal functionarissen.  

Programma

Aanvang:   11:00 uur (inloop vanaf 10:30 uur) 
Einde:       16:15 uur (met aansluitend netwerkborrel) 

10:30 uur Inloop 
11:00 uur Opening door Jos Schaffers 
11:30 uur Deelsessies ronde 1 
12:15 uur Lunch  
13:15 uur Keynote door Noëlle Cicilia en Dennie van den Biggelaar 
14:15 uur Deelsessies ronde 2 
15:00 uur Pauze 
15:25 uur Deelsessies ronde 3 
16:15 uur Afsluiting en netwerkborrel

Informatie over de deelsessies

Kies bij inschrijving drie van onderstaande deelsessies (één per ronde). Wij houden zoveel mogelijk rekening met jouw voorkeur. Per deelsessie is er steeds ruimte voor een maximum aantal deelnemers. De definitieve indeling hangt daarom af van het aantal aanmeldingen per sessie.

Chilipeper met effen opvulling, Afbeelding, Afbeelding geen tot weinig getallen en functies
Chilipeper met effen opvulling, Afbeelding, AfbeeldingChilipeper met effen opvulling, Afbeelding, Afbeelding enkele getallen en functies
Chilipeper met effen opvulling, Afbeelding, AfbeeldingChilipeper met effen opvulling, Afbeelding, AfbeeldingChilipeper met effen opvulling, Afbeelding, Afbeelding veel getallen en functies

Ronde 1

1. AI Act implementatie: Compliance vraagstuk én ethisch kader

Ylja Remmits (Head of Projects) van Stichting Algorithm Audit bespreek aandachtpunten en valkuilen van de AI Act, gericht op praktische implementatie. Aan bod komen o.a. het grijze gebied in de definities in de wet (wanneer is een algoritme AI en wanneer is het high-risk?), het toetsen van bias en discriminatie en het inrichten van menselijk toezicht. Ze daagt het publiek daarbij uit de AI Act ook als ethisch kader te beschouwen, in plaats van alleen een compliance vraagstuk.  

Stichting Algorithm Audit is een kennisplatform voor verantwoorde AI en bias testing.

 

2. Nieuwe pricingmodellen: hoe houd je ze beheersbaar?

Technologische vooruitgang maakt steeds geavanceerdere pricingmodellen mogelijk. Maar hoe houd je het beheersbaar als de modellen complexer worden, en de druk op snelheid toeneemt?  

In deze sessie laat Joost van Bruggen (Partner, Mavenblue) je ontdekken hoe je pricing als proces inzet, welke frameworks je nodig hebt om robuust en responsief te blijven, en hoe je de brug slaat tussen analyse en productie. Inclusief voorbeelden van recente internationale ontwikkelingen in pricing, zoals in het VK. 

 

3. Van strategie tot schadepreventie: data en AI in de praktijk

In deze gezamenlijke sessie laten ITDS en Info Support zien hoe je data en AI inzet voor zowel strategische sturing als praktische schadepreventie. 

ITDS neemt je mee in de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van data en AI voor financiële instellingen. Op basis van de nieuwste inzichten uit het jaarlijkse Data in Finance-onderzoek krijg je antwoord op vragen als: Hoe zet je AI strategisch in? Wat zijn kritische succesfactoren bij de implementatie van use cases? En hoe zorg je voor een werkbare balans tussen impact maken én voldoen aan risk- en compliance-eisen? 

Vervolgens zoomen IT Consultant Tessel Haagen en Business Development Manager Wilco de Vries van Info Support in op het groeiende belang van preventie en laten zien hoe je van ruwe data naar concrete preventiestrategieën komt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, zoals claimhistorie, ontdek je hoe je data inzet om schade te beperken en klanttevredenheid te verhogen.

 

4. Datagedreven toepassingen op het gebruik van General Purpose AI modellen 

Sinds de opkomst van ChatGPT is generieke AI niet meer weg te denken uit bedrijfsprocessen. Maar wat betekent dat voor aansprakelijkheid en ethiek? De aanbieder van een General PurposeAI Model draagt beperkte verantwoordelijkheid voor wat gebruikers er mee doen. De verantwoordelijkheid voor schade verschuift (dus) naar de gebruiker.   

In deze sessie leert Alexander Boer (Senior Manager Trusted Analytics, KPMG) je hoe je verantwoord omgaat met AI-tools die breed inzetbaar zijn – van productiviteit tot klantinteractie. Op basis van het Ethisch Kader deelt hij concrete aandachtspunten die je direct kunt toepassen bij het gebruik van General-PurposeAI Models bij de productiviteitsondersteuning van werknemers of als onderdeel van een systeem in je eigen organisatie. 

Ronde 2

5. Digitale premiedifferentiatie verantwoorden en AI gedreven besluitvorming uitleggen 

Rijk Mercuur en Henry Maathuis, onderzoekers bij Hogeschool Utrecht, presenteren in deze sessie twee research based oplossingen voor concrete problemen waar verzekeraars mee worstelen:

- Een online tool voor het verantwoorden van digitale premiedifferentiatie met strategieën voor verantwoorde differentiatie, inclusief bronvermeldingen en inschattingen van kansen en risico’s voor eerlijkheid en rendement. Hoe laveer je in de praktijk tussen de KNVB-criteria van AFM en de eisen van het College voor de Rechten van de Mens?
- Designstrategieën om lokale uitleg aan agents te verbeteren, met nadruk op interactiviteit en gebruik van slimme patronen zoals Progressive Disclosure, Cognitive Forcing en Behavioral Nudging. Leren hoe je met kleurgebruik en het goed rangschikken van zaken de informatie beter overbrengt op je collega’s? Sluit dan aan bij deze workshop!

 

6. Discriminatie, differentiatie, en AI in verzekeringen: wat vinden mensen eerlijk? 

Wat gebeurt er als verzekeraars realtime rijgedrag analyseren om premies te bepalen? Of duizenden datapunten gebruiken om claimrisico’s in te schatten? Op basis van een grootschalige enquête (N=999) onder de Nederlandse bevolking vertelt Prof. Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en Recht, iHub, aan de Radboud Universiteit, hoe klanten kijken naar data-intensieve underwriting en gedragsgebaseerde verzekeringen. Inclusief inzichten over acceptatie, zorgen en verwachtingen. 

 

7. Data science & AI voor kleinere bedrijven: lessons learned

AI is niet alleen voor grote spelers. In deze interactieve sessie delen Mark Verschuren (Partner, AethiQs) en Georgio Mosis (Director digital transformation, AethiQs) lessen uit de praktijk van kleinere organisaties: hoe bepaal je welke projecten wél werken? Hoe toets je businesscases op haalbaarheid en meerwaarde? En hoe richt je jouw team en infrastructuur daar slim op in?  

Krijg concrete adviezen over teamvaardigheden, software-integratie en prioritering. Daarbij is er alle ruimte om ook met elkaar onderling lessons learned te delen, zodat iedereen nog dichterbij het realiseren van praktische waarde van data en AI komt!

 

8. Grip op AI en data: van eerlijke modellen tot datasoevereiniteit 

In deze gezamenlijke sessie nemen Milliman en Solvinity je mee in twee actuele en elkaar versterkende thema’s: verantwoord AI-gebruik en datasoevereiniteit.  

Raymond van Es (Practice Lead Data Science & AI) en Jan Thiemen Postema (Data scientist) van Milliman laten zien hoe je als verzekeraar AI op een verantwoorde manier inzet binnen de waardeketen – van innovatie en automatisering tot klantinteractie. Maar kansen brengen ook verantwoordelijkheden met zich mee. Om ervoor te zorgen dat AI-modellen doen wat ze moeten doen én voldoen aan regelgeving, is een raamwerk voor modelvalidatie essentieel. Ze delen hoe modelvalidatie in de praktijk wordt aangepakt en hoe je onder meer algoritmische rechtvaardigheid kunt toetsen en borgen. 

Daarop aansluitend duikt Solvinity in de vraag: wat betekent datasoevereiniteit in het moderne IT-landschap? Marc Guardiola (CTO, Solvinity) gaat in op waarom dit thema aan urgentie wint, wat de implicaties zijn van publieke versus private cloud, en hoe organisaties de regie behouden over hun data – juridisch, technisch en strategisch. 

Ronde 3

9. Ethisch kader Verbond versus de razendsnelle AI-ontwikkelingen 

In deze deelsessie gaan Ghita Jaques (Kwaliteitsmanager en programma manager, Achmea), Sven Damman (Data en AI specialist, NN) en Mark van Rooij (IT professional, a.s.r.) met elkaar in gesprek over hoe je voor je risicobeheersing ‘bij blijft’. De datascientists en innovatieafdelingen blijven toepassingen ontwikkelen en de business wil deze gebruiken en toepassen: hoe zorg je er voor dat je dan het ethisch kader borgt en dat je als verzekeraars de juiste afwegingen maakt?  

Een sessie bedoeld voor mensen die willen weten hoe ze kunnen voorkomen dat ze als ‘department of business prevention’ bekend komen te staan, als ze verstandige en zinnige risicomanagement-maatregelen suggereren. 

  

10. Datascience in het nieuwe pensioenstelsel: van regeling tot deelnemer 

Het nieuwe pensioenstelsel vraagt om nieuwe inzichten. In deze sessie verken je hoe data science kan bijdragen aan keuzebegeleiding, risicoprofielen en deelnemerstevredenheid. Don van der Steeg (Senior manager, PWC), Kevin Weltevreden (Manager, PWC) en Zeger Kluit (Senior associate, PWC) koppelen data aan gedragsinzichten en bespreken de juridische en fiscale randvoorwaarden voor verantwoord datagebruik. Een inspirerende sessie voor wie wil bouwen aan een pensioenstelsel dat werkt voor mensen – én datagedreven is. 

 

11. Multi-tabel synthetische data

Privacy en datatoegang lijken soms tegenpolen – maar dat hoeft niet. In deze sessie leer je van Shannon Kroes (Onderzoeker, TNO) hoe synthetische data waardevolle datasets creëert en daarbij de privacy beter waarborgt. Shannon bespreekt de nieuwste technieken voor het genereren van synthetische data bij complexe bronnen (meerdere tabellen), en laat je zien hoe je deze beoordeelt op kwaliteit en risico. Voor iedereen die veilig én innovatief met data wil werken. 

Ben je data scientist en wil je je nog meer verdiepen in het domein 'verzekeren'?

In oktober organiseren het Verbond samen met het Actuarieel Genootschap een masterclass over Kennis van verzekeren voor data scientists! Deze masterclass richt zich op relevante kennis die je als data scientist nodig hebt om de business van verzekeren goed te begrijpen en je interne klant(en) nog beter te kunnen bedienen.

Mis deze kans niet en schrijf je snel in of check de website voor meer informatie!

Kosten

Voor medewerkers werkzaam bij een lid of (associate) partner van het Verbond van Verzekeraars zijn aan deelname geen kosten verbonden. Deze bijeenkomst valt onder het lidmaatschap of partnershipbijdrage. 
Weet je niet zeker over jouw organisatie lid is van het Verbond van Verzekeraars check dan de ledenlijst of het overzicht met (associate) partners. 
 
Voor medewerkers die aangesloten zijn bij Adfiz en NVGA bedragen de deelnamekosten € 83,- (excl. BTW). Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten € 119,- (excl. BTW).

• Op deze bijeenkomst zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV
• Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen
• Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy
• Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV

Annulering en no-show 

Leden 
Leden van het Verbond van Verzekeraars kunnen hun aanmelding annuleren tót 48 uur voor de bijeenkomst. Bij latere annulering of no-show wordt € 50,- (excl. BTW) administratie-/organisatiekosten in rekening gebracht. Deze kosten worden niet in rekening gebracht als je je door een collega laat vervangen. 

Annuleringen en vervangingen dienen per e-mailte worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy. 
Door inschrijving verklaart de deelnemer zich akkoord met bovengenoemde voorwaarden. 
 
Betalende bezoekers 
Annulering van de aanmelding is mogelijk tot 14 dagen na inschrijving. Bij latere annulering of no-show is het volledige deelnamegeld verschuldigd. Deze kosten worden niet in rekening gebracht als je je door een collega laat vervangen. 
Annuleringen en vervangingen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy. 
Door inschrijving verklaart de deelnemer zich akkoord met bovengenoemde voorwaarden. 
 

Praktische informatie

De Data Dag vindt plaats op donderdag 2 oktober bij het Verbond van Verzekeraars in Den Haag.
Adres: Bordewijklaan 2 in Den Haag

Toegankelijkheid gebouw
Het Verbond streeft ernaar om iedereen zoveel mogelijk in de gelegenheid te stellen om onze bijeenkomsten bij te wonen. Laat het ons daarom weten als je specifieke wensen of behoeften hebt met betrekking tot de toegankelijkheid van ons gebouw. We kijken graag hoe we dit kunnen faciliteren.

PA-certificaat 
Deze bijeenkomst draagt bij aan het actueel houden van relevante kennis en kunde over dit thema. Deelnemers ontvangen automatisch een bewijs van deelname (PA-certificaat). Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA). 

PE-punten 
Met het bewijs van deelname (PA-certificaat) kan je op de website van het NIVRE (onder Permanente Educatie) zien of aan deze bijeenkomst PE-punten zijn toegekend.

Complianceregeling Mededinging 
Deelnemers aan dit evenement vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn. 

Privacyverklaring 
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy). 

Contact

Meer informatie?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jos Schaffers. Aan hem kun je eventueel ook vooraf vragen sturen. Hiermee kan dan bij de voorbereiding zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

In samenwerking met

Sponsoring
Op de Data Dag 2025 is er een sponsorplein. Heeft jouw organisatie ook interesse, neem dan contact op met Sjoerd Brouwer. 

De Data Dag 2025 wordt mede mogelijk gemaakt door: 

 

Afbeelding 14, Afbeelding Afbeelding 15, Afbeelding
Afbeelding 16, Afbeelding