Duurzaam is weerbaar: Duurzame financiering als instrument voor weerbaarheid
De DNB, DUFAS, NVB, Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars organiseren op 5 september de Werkconferentie Duurzame Financiering "Duurzaam is weerbaar: Duurzame financiering als instrument voor weerbaarheid" bij De Nederlandsche Bank.
Ontdek hoe de financiële sector bijdraagt aan de verduurzaming van Nederland, en hoe dit de weerbaarheid van onze economie, samenleving en de financiële sector zelf vergroot!
Bestemd voor
Deze bijeenkomst staat open voor zowel leden van het Verbond als overige geïnteresseerden.
Deelname is vooral interessant voor iedereen in de financiële sector die betrokken is bij klimaat en duurzaamheid en met name verantwoordelijken voor beleggingen en verslaglegging.
Inspiratie: waarom juist nu verduurzaming van belang is
Verbinding: waar kunnen we samen optrekken
Verdieping op specifieke duurzaamheidsthema's: van elkaar leren met praktische handreikingen
Naar welke break-out sessie gaat je voorkeur uit? Kies bij inschrijving twee van onderstaande deelsessies (één per ronde). Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met jouw voorkeur.
1. Van Meten naar Minder: CO₂-data in beeld bij financiële instellingen
Steeds meer financiële instellingen zetten stappen om de CO2-uitstoot in kaart te brengen, die samenhangt met hun activiteiten. Een succesvolle transitie begint immers met meten: zonder inzicht in de uitstoot is gerichte reductie niet mogelijk. Betrouwbare data speelt hierin een cruciale rol, maar vormt tegelijkertijd een van de grootste uitdagingen. Hoe verzamel je de juiste gegevens? En hoe verbeter je de kwaliteit ervan? In deze interactieve sessie gaan we ervaringen en best practices delen, en verkennen we structurele oplossingen voor uitdagingen. De sessie wordt begeleid door het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF).
2. Financieringstafels: Samen werken aan de financiële routekaart voor de energietransitie in Nederland
De energietransitie heeft verstrekkende gevolgen voor sectoren, markten en financieringsvormen. Voor financiële instellingen levert dit, naast risico’s, ook kansen op om te investeren. Daarvoor is inzicht nodig in benodigde financiering, knelpunten en hoe samenwerking tussen financiële instellingen en de overheid eruit kan zien. Tijdens deze interactieve sessie nemen het Ministerie van KGG en Invest-NL deelnemers mee in de financiële dimensie van de energietransitie en de Financieringstafels: een nieuw platform waar publieke en private partijen samen oplossingen ontwikkelen voor financieringsvraagstukken. Ook staat de input van deelnemers centraal. De inzichten uit deze sessie worden gebruikt in het vervolg van de Financieringstafels en te zorgen dat deze aansluiten bij de behoeften uit de sector.
3. Natuurinclusief investeren en financieren: van ambitie naar actie
Wat is natuurinclusief investeren en financieren en hoe doe je dat? In deze sessie laten we dat zien aan de hand van voorbeelden uit onder andere de vastgoed- en infrasector. We gaan in gesprek over knelpunten en oplossingen. De voorbeelden zijn verzameld door het Collectief Natuurinclusief, een publiek-private samenwerking, dat een handreiking heeft opgesteld voor financiële instellingen die willen bijdragen aan biodiversiteit. De sessie wordt gefaciliteerd door de werkgroep Biodiversiteit van het Platform.
4. Publiek-privaat samenwerken aan klimaatbestendige bedrijventerreinen
Nederland is kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering, maar overheid en private sector kunnen veel doen om onze weerbaarheid te vergroten. In deze sessie bekijken we oplossingen om de klimaatweerbaarheid van bedrijventerreinen te versterken, als goed voorbeeld van publiek-private samenwerking rond adaptatie. Aan de hand van de Factsheet Klimaatadaptatie Bedrijventerreinen gaan we in op hoe banken, verzekeraars en beleggers aan de slag kunnen gaan met klimaatadaptatie, samen met overheden en bedrijven. De Werkgroep Klimaatadaptatie van het Platform faciliteert deze sessie, samen met betrokkenen bij het project.
5. Verduurzaming in de praktijk: lessen uit de renovatie van DNB-kantoor Frederiksplein
In 2020 ging de renovatie van het iconische DNB-kantoor uit de jaren ’60 van start, met als doel het creëren van een duurzaam en open gebouw dat klaar is voor de toekomst. Inmiddels heeft het gebouw de hoogste BREEAM- en WELL-certificeringen ontvangen voor duurzaamheid en welzijn. DNB-collega’s die betrokken waren bij dit grootschalige project delen lessen uit de renovatie en laten zien dat duurzaam bouwen in Nederland haalbaar, betaalbaar én indrukwekkend kan zijn.
Vanaf 8.30 uur inloop met koffie
9.20 uur Welkom en dubbelinterview: het belang van verduurzaming in tijden van onzekerheid
Cindy van Oorschot (directeur, DNB; voorzitter, Platform)
Peter Blom (voorzitter, Klimaatcommitment)
9.40 uur Key-note: een duurzame visie voor Nederland
Tim van Hattum (programmaleider Green Climate Solutions, Wageningen Univerity)
10.10 uur Paneldiscussie: wat is er nodig voor duurzame financiering
Jelle Banga (Chief Business Officer, Invest-NL)
John landman (directeur, Pensioenfonds Zorg en Welzijn)
Edward Feitsma (senior Econoom, VNO-NCW MKB)
Ministerie van Klimaat & Groene Groei
10.40 uur Koffiepauze
11.05 uur Break-out sessies: ronde 1
11.55 uur Break-out sessies: ronde 2
12.45 uur Afsluiting en reflectie op de ochtend
Cindy van Oorschot
Peter Blom
13.00-14.00 uur Lunch, napraten en gelegenheid tot bekijken van de Nieuwe Schatkamer
Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Locatie
De Nederlandsche Bank, Frederiksplein 61, 1017 XL Amsterdam
Aanmelden werkconferentie
Via de inschrijfbutton kun je je aanmelden. Hier kun je ook aangeven welke workshops je voorkeur hebben.
Let op: inschrijven kan tot 22 augustus. Doe het snel want vol is vol!