Executive Insurance Program (Nyenrode)

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Verzekeraars hebben te maken met veel omvangrijke innovaties. Daarnaast opereren verzekeraars in een verzadigde markt. De sector werkt onder een streng Europees en Nederlands toezicht regime. Hoe kan je enerzijds rekening houden met de beheersing in het nu
en toch sturen op het noodzakelijke adaptievermogen naar de toekomst? 

Hoe zorg je er in het governance model voor dat je voldoende informatie van buiten naar binnen blijft halen? Hoe creëer je een ecosysteem om samen te kunnen werken met disrupters? Hoe richt je de noodzakelijke strategische diversiteit in? Hoe stuur je er op dat niet 90% van alle agenda aandacht naar de beheersing van de huidige bedrijfsvoering en de implementatie van wet– en regelgeving gaat? Hoe stuur je op de balans tussen beheersing en innovatie en hoe integreer je beide succesvol?

 

Het programma

Tijdens het programma wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bestuurder van de toekomst. Vakdeskundigen en hoogleraren reiken je de nieuwste kennis en laatste inzichten aan, waardoor je een sterkere bewustwording krijgt van de mogelijkheden en bedreigingen. De leerervaringen die je opdoet zijn een stimulans voor je creativiteit en innovatieve gedachten.

Het programma is praktisch opgezet en gebaseerd op ervarend leren (ervaring van docenten en deelnemers, reflectie, theorie en experimenteren). Uitgangspunt in de modules is de interactieve en multidisciplinaire opzet, die zich kenmerken door korte inleidingen, praktijkvoorbeelden, casestudies en een intensieve uitwisseling van ‘best practices’. Het credo ‘vandaag trainen, morgen toepassen’ geldt bij uitstek voor dit programma. Op basis hiervan maakt iedere deelnemer een persoonlijke thesis.

Thema's

Het programma bestaat uit 10 bijeenkomsten van 4 aaneengesloten dagdelen. Het hele programma heeft een doorlooptijd van ongeveer één jaar. In het programma staan onderstaande onderwerpen centraal:

 • Ontwikkelingen verzekeringssector geschiedenis tot het nu
 • Vooruitkijken
 • Beter besturen & governance
 • Omgaan met regelgeving
 • Financieel management en balansmanagment
 • Assetmanagement & balansmanagement
 • IT governance, beheersing en innovatie
 • Risicomanagement
 • Externe invloeden en stakeholders
 • De bestuurder zelf

Bekijk voor een uitgebreide omschrijving van de modules de brochure.

De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Voor wie?

Je bent bestuurder of managing director van een verzekeraar of hebt die ambitie. Daarnaast is er ruimte voor een aantal top specialisten die alle vraagstukken waar de sector voor staat willen overzien. 

Een intakegesprek met de programmamanager behoort tot de aanmeldingsprocedure, waarin je wensen, leerdoelen en de wederzijdse verwachtingen worden afgestemd. De input van het intakegesprek wordt gebruikt om een goede samenstelling van de groep te creëren, zodat je zeker bent dat het Executive Insurance Program een passende opleiding voor je is. Na een positief gesprek wordt je aanmelding door Nyenrode definitief bevestigd.

"De aansturing van verzekeraars vraagt de komende jaren vooral een goede balans tussen beheersing en innovatie."

Wat levert het programma op?

 • Actueel en diep inzicht over jezelf, de organisatie en de sector;
 • Kennis van het inrichten van de noodzakelijke strategische diversiteit binnen de organisatie en ecosystemen;
 • Inzicht in een goede balans tussen beheersing en innovatie en de integratie hiervan;
 • Een door jou geschreven persoonlijke thesis gericht op de toekomstige positie.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het programma of wil je je inschrijven? Klik dan op onderstaande knop. Door op de knop te klikken wordt je doorgeleid naar de website van onze opleidingspartner Nyenrode.

Voor meer informatie over het programma kan je ook de brochure bekijken.

Nyenrode en het Verbond

Het Verbond van Verzekeraars werkt sinds 2011 samen met het Nyenrode Center for Insurance aan verschillende opleidingsprogramma's die bijdragen aan het versterken van het vakmanschap in de verzekeringsbranche.

Het Executive Insurance Program is daar in 2019 bij gekomen. Dit programma vormt een belangrijke basis voor nieuwe of aankomende bestuurders en sluit goed aan op permanente educatie programma Deskundigheidsbevoordering voor bestuurders & toezichthouders van verzekeraars.

De combinatie van de samenwerking is krachtig. Het Verbond van Verzekeraars is een brancheorganisatie die zich intensief inzet voor de belangen van haar leden en de vraagstukken in de verzekeringssector. Nyenrode Business Universiteit is opgericht door ondernemers en weet als geen ander de vertaalslag te maken van vandaag leren naar morgen toepassen.

Onze Partner

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de opleidingen en trainingen die op de website van de Insurance Academie staan? Neem dan contact op met: