Skip to Content

Three lines of defense en de AI act implementatie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Three lines of defense en de AI act implementatie

Hoewel we de definitieve tekst van de AI act pas begin 2024 verwachten, is het verstandig om nu al na te gaan denken over de implementatie. In dit webinar zoomen we samen met onze partner Deloitte in op de vraag hoe Nederlandse verzekeraars met hun bestaande sleutelfunctionarissen en risicomanagement zich kunnen voorbereiden op deze Europese wetgeving.

Op vrijdag 8 december werd een politiek akkoord over de AI wet gesloten. Begin 2024 wordt de definitieve tekst van de AI act verwacht. Deze Europese wet gaat eisen stellen aan het gebruik van kunstmatige intelligente systemen. Na publicatie zal er een implementatietijd van twee jaar zijn, zodat compliance pas in 2026 verplicht wordt. Toch lijkt het verstandig om nu al na te beginnen te denken over de implementatie. In dit webinar zoomen we samen met onze partner Deloitte in op de vraag hoe Nederlandse verzekeraars met hun bestaande sleutelfunctionarissen en risicomanagement kunnen voldoen aan deze wet. Verzekeraars hebben vanuit de financiële wetgeving immers al een risk management framework met bijbehorende functionarissen. Hoe maak je handig gebruik van deze sectorale vereisten bij de implementatie van de sectoroverstijgende vereisten uit de AI wetgeving?

Inhoud van het webinar
In het eerste blok gaat Jan-Jan Lowijs van Deloitte in op de ontwikkeling en implementatie van de Europese AI wet. Daarna komen Valeriia Klova en Muriël Hesselberg, beiden ook namens Deloitte, aan het woord over de impact van sleutelfunctionarissen van verzekeraars. Hoe kunnen verzekeraars gezamenlijk zorgen voor monitoring en auditing om te waarborgen dat de organisatie in control is en dat het kennisniveau/educatie van sleutelfunctionarissen goed aansluit? Doel van dit tweede blok is vooral om hierover bewustzijn te creëren en voorbeelden ter illustratie aan te dragen. Lourens la Roi van Nationale-Nederlanden zal tot slot ingaan op de kansen en mogelijkheden voor verzekeraars met betrekking tot het model risicomanagement.

Voertaal
Voertaal is Nederlands, maar op een enkel onderdeel zal in het Engels gepresenteerd worden.

Bestemd voor
Het webinar staat open voor zowel leden van het Verbond als overige geïnteresseerden.
Deelname is vooral interessant voor compliancemedewerkers, juristen en iedereen die betrokken is bij het reguleren van AI. 

Programma en sprekers
Aanvang: 15.00 uur
Duur: ca. 1 uur

- Opening, Jos Schaffers, Verbond van Verzekeraars
- Introductie & update AI-act, Jan-Jan Lowijs, Deloitte
- Impact AI-act sleutelfunctionarissen, Valeriia Klova en Muriël Hesselberg, Deloitte
- Kansen AI-act sleutelfunctionarssen, Lourens la Roi, Nationale-Nederlanden
- Discussie en vragen, Jos Schaffers
- Afsluiting

Kosten
Voor medewerkers werkzaam bij een lid van het Verbond van Verzekeraars zijn aan deelname geen kosten verbonden. Dit webinar valt onder het lidmaatschap. Weet je niet zeker of jouw organisatie lid is van het Verbond van Verzekeraars check dan de ledenlijst.
Voor medewerkers die aangesloten zijn bij Adfiz en NVGA bedragen de deelnamekosten € 59,- (excl. BTW).
Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten € 82,50 (excl. BTW).

- Op dit webinar zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV.
- Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen.
- Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy.
- Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV.

PA-certificaat
Na dit webinar: 
- ben je op de hoogte van de aankomende AI Act en de implicaties voor verzekeraars;
- begrijp je hoe het 'three of lines of defense' model kan worden toegepast op de AI ACT;
- zie je kansen voor samenwerking in bewustwording rondom de impact op sleutelfunctionarissen binnen de verzekeringssector.

Na afloop ontvang je een bewijs van deelname (PA-certificaat), mits je het hele webinar hebt gevolgd. Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).

PE-punten
Met het bewijs van deelname (PA-certificaat) kun je op de website van het NIVRE (onder Permanente Educatie) zien of aan dit webinar PE-punten zijn toegekend.

Nadere informatie en vragen
Voor nadere informatie of met vragen kun je contact opnemen met Jos Schaffers. Aan hem kun je eventueel ook vooraf vragen sturen, dan kan hiermee bij de voorbereiding zoveel mogelijk rekening worden gehouden.

Hoe kun je deelnemen aan dit webinar?
Dit webinar organiseren wij via OnlineSeminar. Voor deelname moet je éénmalig een account aanmaken bij OnlineSeminar Je moet je apart voor deelname aanmelden.
Na je aanmelding ontvang je de link om deel te kunnen nemen. Na registratie bij OnlineSeminar voor de webinars van het Verbond, kun je voor toekomstige Verbondswebinars van dat account gebruik maken en hoef je je niet opnieuw te registreren.
Kun je op het moment van het webinar niet kijken? Geen probleem! Het webinar is ook terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt. Ook daarvoor moet je je wel hebben aangemeld.

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit webinar vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.

Privacyverklaring
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy).

Partnership
De wereld om ons heen verandert en de financiële sector verandert mee. Het Verbond van Verzekeraars beweegt naar een open platform. Om daaraan invulling te geven werkt het Verbond samen met verschillende partijen, op diverse terreinen. Met het aangaan van partnerships creëert het Verbond een branche-overstijgend, open platform met het delen van kennis als doel. Dit komt ten goede aan leden, partners en het Verbond. Door co-creatie ontstaan zo nieuwe initiatieven die de keten als geheel versterken.
Deloitte is één van onze partners.